Skolan efter valet
 
Det är nu drygt en vecka sedan Sverige gick till val och i skrivande stund pågår regeringsförhandlingar. Även om vi ännu inte vet hur skolpolitiken kommer att formas, vet vi att kommuner och skolor just nu tar sig an och implementerar de reformer som beslutades under förra mandatperioden. Ta del av Monica Sondes medskick om skolans styrning och ledning till kommande regering och riksdag. 
 
Utrikes födda kvinnors etablering – är öppen förskola en del av lösningen?
 
Med finansiering från regeringen genomför SKR just nu en förstudie om öppen förskola som ett sätt att underlätta utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden. Under förstudien inventerar vi bland annat befintlig samverkan mellan berörda förvaltningar inom kommunen och öppen förskola/familjecentral. Om ni i er kommun bedriver insatser i samarbete med öppna förskolan för att öka utrikes födda kvinnors etablering ber vi er att meddela oss hur ni arbetar. Ni kan komma att få en förfrågan om att dela erfarenheter i en intervju eller fokusgrupp, självklart helt frivilligt att delta i.
 
 
Grundutbildning i gymnasieantagning
 
Har du nyligen börjat med antagning till gymnasieskolan? SKR arrangerar en grundutbildning i gymnasieantagning digitalt via Teams. Utbildningen omfattar två heldagar, den 22 november och den 6 december.
 
 
Välkommen till SKR:s förskolekonferens 2023
 
Välkommen till SKR:s digitala förskolekonferens den 23 november. Dagen har fokus på hur huvudmannen kan följa upp om förskolan ger barn rätt förutsättningar att utvecklas och lära. Lyssna till Linda Palla, docent i pedagogik vid Malmö universitet, Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, samt Borås, Falkenberg, Luleå, Södertälje och Uppsala kommuner. Öppna jämförelser förskola 2022 presenteras också.
 
 
Anmäl aktiviteter till Innovationsveckan
 
Har din organisation eller verksamhet hittat nya arbetssätt eller smarta lösningar för en mer innovativ offentlig sektor? Då tycker vi att ni ska dela med er. Innovationsveckan äger rum den 3-7 oktober 2022 med både digitala och fysiska aktiviteter över hela landet. Har ni någon innovation ni vill dela så registrera er och bli en del av det gemensamma programmet.
Initiativtagare till Innovationsveckan är SKR, Vinnova, DIGG och Upphandlingsmyndigheten.
 
Delta gratis i programmering och digitalt skapande via Digitalidag
 
Digitalidag är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Dagen arrangeras den 14 oktober och är en gemensam kraftsamling för att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara en del av den digitala utvecklingen. Bland annat finns möjlighet för alla skolor i landet att kostnadsfritt ta del av lektionsmaterial som vänder sig till årskurserna F–9.
 
 
Fler webbsändningar, utbildningar och konferenser
 
 
Förskola för fler barn (18 okt)
Välkomna till ett kostnadsfritt digitalt seminarium om kommunernas uppdrag att öka deltagandet i förskolan. Medverkar gör Rinkeby/Kista stadsdel, Stockholms stad samt Eskilstuna, Linköping och Malmö kommuner. Vi får ta del av erfarenheter och lärdomar utifrån påbörjade insatser. Skolverket berättar om ett kommande stödmaterial.
Förskola för fler barn
 
Barnrättsperspektivet inom förskola i teori och praktik (28 nov)
En utbildning i barnkonventionen för personal inom förskolan. Hur kan man arbeta med barnkonventionens barnsyn i förskolan, i mötet med barn och föräldrar samt i myndighetsutövning?
Barnrättsperspektivet inom förskola i teori och praktik
 
Friskare arbetsplatser stärker kompetensförsörjningen i Botkyrka kommun
Psykisk ohälsa är idag den främsta orsaken till sjukskrivning. Tidiga och förebyggande insatser kan bidra till friskare arbetsplatser och minskad sjukfrånvaro. SKR erbjuder stöd för kommuner och regioner som vill förstärka det systematiska arbetsmiljöarbetet. Välkommen till höstens informationsträffar 30 september samt 7 och 13 oktober.
Informationsträffar om riskorienterat arbetssätt
 
Utbildning om kollegial handledning
SKR och Helsingborgs stad erbjuder en utbildning i kollegial handledning. Syftet med handledningsmetoden är att utveckla ett främjande och hållbart arbetssätt för medarbetare, öka förmågan att reflektera över sådant som sker i krävande arbetssituationer och utveckla hållbara relationer på arbetsplatsen. Utbildningen äger rum två halvdagar, 17 och 24 november. 
Utbildning kollegial handledning dag 1 av 2
 
Skolverkets konferens: Fokus yrkesutbildning (17 okt)
Hur ska vi attrahera den unga generationen och vuxna i omställning till yrkesutbildning? Hur ser en attraktiv arbetsplats och ett attraktivt yrkesliv ut och varför är detta en viktig pusselbit för kompetensförsörjning?  Den digitala konferensen vänder sig till alla som berörs av Sveriges yrkesutbildning.
Skolverket: fokus yrkesutbildning
 
Ämnesbetygsreformen – andra remissperioden 
 
Skolverkets andra remissperiod gällande införandet av ämnesbetyg i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och komvux kommer att pågå under perioden 23 januari – 23 mars 2023. I denna remissomgång ingår alla de ämnesplaner som inte remitterades under första remissperioden; det är cirka 600 ämnesplaner. Skolverket kommer att erbjuda digitala remisseminarier i syfte att underlätta att svara på remisserna.
 
 
 Leverera uppgifter om planerade studievägar senast 1 oktober
 
Skolverket uppmanar huvudmän att lämna in uppgifter till SUSA-navet om planerade studievägar i gymnasieskolan. Uppgifterna ska vara inne senast den 1 oktober 2022. Det är viktigt för att elever ska få fullständig och korrekt information när de gör sina gymnasieval. Kontakta din systemleverantör för att leverera information om studievägarna.
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark

Ansvarig utgivare:
Maria Caryll
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00