Vecka 37 – 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Workshop om hållbarhetsarbetet
Välkommen till en workshop om Svenska kyrkans miljödiplomering, färdplanen för klimatet och Agenda 2030. Träffarna anordnas på fyra olika platser: Herrljunga, Sandhem, Lidköping och Skövde. Dessutom finns en digital träff.

Läs mer
 
Vill du veta mer om konceptet klimatstigar?
Vill du veta mer om konceptet Klimatstigar och se hur det passar in i er verksamhet? Då kan du delta på vår nätverksträff på Flämslätt eller via Teams.

Vi ses 28 september!

Läs mer om träffen
 
Välkommen till Utlandskyrkans helg
 
- anmäl aktiviteter i din församling till webbkalendariet!
Den 15-16 oktober firas Utlandskyrkans helg i Skara stift, med olika aktiviteter runtom i stiftet. 

Nu kan du anmäla aktiviteter som arrangeras i din församling, så att fler kan ta del av vad som händer! Maila skarastift.kommunikation@svenskakyrkan.se om tid, plats och något om arrangemanget! Aktiviteterna publiceras på en samlingssida. Där kan du givetvis också läsa om vad som sker i andra församlingar. Här hittar du evenemangssidan
 
Bokmässan: Tips på Se människan-scenen
 
Under Bokmässan medverkar Svenska kyrkan med programmet Se människan. Här är två tips:

Lördag 24 september 13.00 medverkar stiftsteolog Ulrica Fritzson i ett samtal med Ebba Älverbrant och biskop Susanne Rappmann om försoningens väg utifrån teologiska och diakonala perspektiv på försoning, upprättelse och liv.

Lördag 24 september 16.30 medverkar biskop Åke Bonnier i ett samtal tillsammans med Jonas Jonasson om hur vi bäst kan vi bäst kan använda humorn för att nå fram i tider av stora samhällsförändringar och oro. Och om människor verkligen kan bli tröstade av en god bok.

Läs mer
 
Ekumeniska nätverksdagar kring migration och integration
 
 
Svenska Kyrkans Unga:
Äventyrsdag och barnkördag!
 
Äventyrsdag på Flarken
Välkomna lördagen den 15 oktober till en äventyrsdag för miniorer och juniorer på Flarken, Svenska Kyrkans Ungas lägergård på Spårön, nordväst om Lidköping.
Dagen består av vandring med stationer, lekar och andakt, allt i Guds sköna natur.
Sista anmälan: 7 oktober
Läs mer här

Barnkördag i Åsarp
Välkommen till Barnkördag ”En vind som bär oss” – En dag med sång, lek och gemenskap!
Dagen avslutas med musikgudstjänst i Åsarps kyrka kl 16.00.
Tid och plats: Lördagen 12 november 09.30 till 17.00 ca, Åsarps församlingshem och kyrka
För vem: Barn och unga födda 2016 eller tidigare.
Sista anmälan 24 oktober.
Läs mer här  
 
 
Det händer på Lilleskog i höst
Medarbetarretreat 25-28 oktober
"Ur dimman - om längtan efter hållbar förändring" är temat för denna retreat. Läs mer

Om att förebygga självmord, 12 oktober, 24 november
Våga vara viktig – en utbildning i tre delar kring självmord och meningsskapande möten. Läs mer

På väg vidare, 17 november
För dig som ska gå, eller nyligen har gått, i pension. Läs mer

Detta är ett urval av höstens arrangemang på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog. Aktuell information om vad som är på gång hittar du alltid på Lilleskogs webbplats.


Foto: Linda Franzén
 
 
Utbildningsdag om fukt och dess påverkan
Fukt och inneklimat är ofta en aktuell fråga inom Svenska kyrkans fastighetsförvaltning. Vi vill därför bjuda in till en utbildning där vi kommer att få mer kunskap inom detta område. Under dagen får vi grundläggande förståelse för hur fukt beter sig i en byggnad och hur den påverkar olika material. Begrepp som tas upp är bland annat relativ fuktighet, fuktkvot och ånghalt.
Läs mer
Rustad - ledarutbildning för unga
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nytt koncept från hösten med olika spår, flera seminarier och tid för reflektion! Välkommen i november när vi samlas på Flämslätt.
Läs mer
 
Mötesplats Fastighet i november
Nästa tillfälle att mötas på Mötesplats Fastighet är den 8 och 9 november i Upphärad respektive Gökhem. Välj själv vilken dag du vill vara med - programmet är detsamma båda dagarna och har denna gång temat "Elmarknaden, laddstolpar och säkerhet för inventarier".
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna i kyrkorna på bästa sätt och med rätt kunskap? Välkommen till en utbildningsdag i Stenstorp. Den vänder sig till dig som är vaktmästare, lokalvårdare, kyrkvärd eller ansvarig för städrutinerna
Läs mer
 
Våga vara viktig - om att förebygga självmord
Hur kan du bidra till hopp och mening hos människor som har förlorat någon i självmord, eller som själva har tankar på att ta sitt liv? I den här utbildningen i tre delar får du redskap att möta människor i utsatta livssituationer, och att våga vara den viktiga person som faktiskt kan rädda liv.
Läs mer
Kom och dela med dig till Resursbanken
Välkommen till en dag på Flämslätt där vi hjälps åt och delar material med varandra för att fylla på Resursbanken för lärande och undervisning! Syftet med Resursbanken är att ge stöd och inspiration för dig som är ideell, anställd eller förtroendevald.
Maria Wingård, handläggare för Resursbanken, kommer att ge oss en introduktion och hjälpa oss med skrivandet.
Läs mer 
 
Konfirmandnätverk med klimattema i höst
Ungdomar idag växer in i en tid av stora omvälvningar, som inte minst är präglat av oro för klimatet och framtiden. Hur kan konfirmandarbetet visa på den teologiska grunden för vårt ansvar för skapelsen samt ge konfirmanderna hopp inför framtiden och möjligheter till handlingskraft? Dessa frågor ska vi utforska tillsammans med Sandra Wilsson, som är klimatstrateg.
Läs mer
Berätta bibelberättelserna
- kursdag i oktober

Nu fortsätter vi arbetet med att fördjupa bibelkunskapen och inspirera till att ”Berätta bibelberättelserna” för alla åldrar. Välkommen till en kursdag i oktober.
Härmed inbjuds varje församling/pastorat i Skara stift att utse två deltagare till en heldagsutbildning med teologisk fördjupning kring fyra bibelberättelser samt fyra psalmer med stiftsteolog Ulrica Fritzon och med skådespelare och regissör Johan Svensson.
Läs mer
 
Nätverksträff med fokus på ungdomskör
Antal medlemmar i ungdomskörer från Skara stift har minskat med över 70 procent de senaste 20 åren. Var med och samtala om hur vi kan vända trenden.
Träffen är digital och vänder sig till dig som är körledare eller kyrkomusiker i Skara stift. 
Läs mer
Var med på Idédagen - om ideellt engagemang
Det finns fortfarande tid att anmäla sig till Idédagen den 8 oktober. Var med på plats  I Linköping eller delta digitalt. Ni kan också ordna en "hybrid-dag" i församlingen! 
Läs mer 
 
Steve Sjöquist gästar HBTQ-nätverket
Rubriken för höstens träff i HBTQ-nätverk lyder ”Erfarenheter från 80-talets HIV-epidemi, vilka lärdomar kan vi ta med oss i mötet med nya virus?”. Medverkar gör sjukhusdiakon Steve Sjöquist, som också har erfarenhet av att själv vara patient. Steve kommer guida oss i ett samtal om HIV, Aids, apkoppor, synen på HBTQ-personer och kyrkans ansvar.
Läs mer
Nätverksträff för kommunikatörer
Den 5 oktober är det dags för kommunikatörsnätverket att mötas igen. Denna gång sker träffen i Skövde. Vi kommer att göra några spännande nedslag i Skövde pastorats kommunikationsarbete och ägnar också en del tid åt att samtala om möjligheter och utmaningar med Microsoft 365.
Läs mer
 
Predikodag för ideella och anställda
Den 19 november 9.00-16.00 är ideella predikanter, präster, diakoner och pedagoger som är intresserade av predikan kring klimathot och skapelseansvar och profetisk predikan välkomna på en inspirations- och fortbildningsdag.
Läs mer
Reservera datum! En dag om psykosocialt stöd
Den 23 november anordnas en dag för dig som är ideell eller anställd medarbetare inom Svenska kyrkans flyktingarbete. Temat för dagen är psykosocialt stöd och vi möts på Flämslätt. Mer information kommer så håll koll i kommande nummer av På gång i höst!
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

OKTOBER
- KBOK Certifiering, 17-18

 
 




 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER