Nyhetsbrev för Landeryds församling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Läs det på webben genom att klicka på länken till höger.
Söndagsbön
 
Barmhärtige Gud,
när oro och bekymmer
får makt över oss,
hjälp oss då att vila i Dig,
skilja mellan stort och smått
och lämna framtiden i Dina händer.
I Jesu namn.

Femtonde söndagen efter trefaldighet (25/9) har temat "Ett är nödvändigt". Söndagens bön och texter hittar du i psalmboken eller på nätet, bland annat här.  
 
 
Susanne Edlund, organist
Eftertanke
 
- Vilken härlig dag, en ny dag med nya möjligheter! Så sa en av mina gamla chefer när vi kom till jobbet och en ny arbetsdag låg framför oss. De orden gjorde oss glada och positiva och stämningen i arbetslaget höjdes avsevärt.

Jag har försökt bära med mig och komma ihåg de här orden under de tjugofem år som jag jobbat i Linköping, särskilt de dagar som kan kännas lite tunga. Så nu inför den här hösten skulle jag vilja säga detsamma:
- Vad härligt, en ny höst med nya möjligheter!

Mycket roligt och spännande finns att se fram emot. Orgelelever, både nya och de som redan har spelat i några år. Musicerandet med solister i alla dess former. Andakterna på våra äldreboenden. Mässorna och gudstjänsterna i vår församling - och inte minst mötet med mina underbara körsångare i ungdomskören och kyrkokören. Alla dessa möten med alla dessa människor är så fantastiskt roliga, de ger mig energi och glädje. Orgeleleverna, solisterna och körsångarna kommer att berika våra gudstjänster, både i stort som i smått, under hösten.

Det som jag vill slå ett litet extra slag för i höst är Landeryds Kyrkokörs 100-årsjubileum. Firandet inleddes redan i våras då vi sjöng ”I Guds Vind” tillsammans med Skeninge kyrkokör. Nu i höst kommer vi fortsätta firandet med en jubileumskonsert i Landeryds kyrka söndagen den 30 oktober 17.00 tillsammans med ungdomskören och instrumentalister. Körerna kommer att sjunga en väldigt blandad repertoar - med allt från musikalsånger, afrikanska sånger och sånger från Iona till Ted Gärdestad, filmmusik, visor och klassisk repertoar. Allt för att spegla åren som gått. Efter konserten kommer det vara mingel med cider och tilltugg.

Välkommen att fira tillsammans med oss!
 
 
 
 
Diakonimottagning
 
På onsdagar 13.00-15.00 i S:t Hans kyrka är det numera diakonimottagning. 

Hit är du välkommen för att träffa en diakon för råd och stöd utan tidsbokning. Har du behov av ytterligare samtal och rådgivning så bokar vi en ny tid.
 
 
Alvi Agestam
Ingalill Varverud
Herdens hörna
 
Vi har två nya diakoniassistenter som båda ska jobba 50 %. Alvi Agestam har börjat, och hon studerar Kyrkans grundkurs också på halvtid. Anna-Sophie Søberg Aamand börjar den 1 november. De kommer arbeta med konfirmander, samtal och våra mötesplatser. En del söndagar kommer de tjänstgöra i Landeryds kyrka.

Vi har också Ingalill Varverud, en nyanställd pensionerad diakon på 25 % som i huvuduppgift har den nya diakonimottagningen varje vecka. Hon kommer också tjänstgöra en del söndagar i S:t Hans. Pastoratets diakonicentrum kommer också hjälpa Landeryds församling med diakonin. Rekrytering av ny präst pågår och vi har nu i dagarna två intervjuer.

Vi har många konfirmander, ett 70-tal. Låt oss be för dem! De välkomnas i församlingens gudstjänster den 25 september. På höstlovet åker de till Assisi.

Om jag har räknat på det antal dop som vi har haft under 2022 och som är planerade fram till årets slut (och det kan ju bli flera!) så är det 86 som har döpts i våra kyrkor, det är fantastiskt!

Annika Johansson / Församlingsherde
 
Aktuellt
 
Under denna rubrik presenteras ett axplock av vad som händer och sker i församlingen, men den mest heltäckande och aktuella informationen  hittar du alltid i webkalendern på hemsidan eller i appen Kyrkguiden (se nedan). En del står också i Corren.
 
Tro möter liv 
 
Varje onsdagskväll, efter mässan 18.30 i S:t Hans kyrka, är det föredrag eller bibelsamtal. Kom och var med!

Imorgon 21 sep 19.15 talar Lena Åkesson, pedagog och folkbildare, på temat "Det osynliga barnet - att se barn som far illa, uppmärksamma och ge hopp".

Nästa onsdag 28 sep kommer den ortodoxe prästen och samordnaren i Sveriges kristna råd Misha Jaksic att tala om "Kriget i Ukraina och ortodoxa kyrkan".

Onsdagen 5 oktober får vi ännu en möjlighet att möta församlingens pedagog Lisbeth Lundqvist och goodly play-berättelsen i "Att lära känna Jesus på ett nytt sätt". Fram till 7 dec blir det därefter bibelsamtal kring olika texter och teman på onsdagskvällarna.
 

Utsikt - Insikt
 
Målningar av Edit Äng visas i S:t Hans kyrka
under oktober och november månad.
 
Psalmmaraton
 
7 okt 15.00-20.30 sjungs psalmer för fulla muggar i S:t Hans kyrka. Vi börjar på psalm 211 (dit vi hann förra gången) och fortsätter genom psalmboken. Passa gärna på att ge en gåva till Världens barn också. 
 
 
Under orgelveckan 1-9 okt händer också mycket annat. Bland annat håller församlingsherde Annika Johansson ett föredrag 8 okt om Albert Schweitzer, Bach och Linköping.

För mer info, se:  
https://www.svenskakyrkan.se/linkoping/nyheter/orgelveckan-1-9-oktober 
 
 
 
Morgon och afton
 
På psalmträffarna under hösten blir temat "Morgon och afton". Vi sjunger psalmer och samtalar om livet och tron vissa fredagar 10.00-11.30. Vi ses 7 och 21 okt, 4 och 18 nov samt 2 dec. Kom de gånger det passar dig!
 
 
Ensemble CSV
Palestrina möter Clérambault
 
Söndagen 16 oktober 18.00 sjunger renässansensemblen CSV Palestrina och organist Annika Blohm spelar Clérambault på orgeln.
 
Opera i S:t Hans
 
Under oktober månad ger Operagruppen Figaro operan Proserpin av Joseph Martin Kraus i stora salen i S:t Hans kyrka. Biljetter och mer information finns på www.figaro.se 
 
Kollekter och insamlingar
 
På söndagarna kan man lägga kontanter i kollekten - och man kan också swisha.   

Swish för kollekter:
Landeryds kyrka nr 123 281 66 27
S:t Hans kyrka nr 123 149 82 86

Kollektändamålen beslutas av nationell nivå, av stiftet och av församlingsrådet. Så här ser listan ut för den närmaste tiden:

25 sep  Laurentiistiftelsen, Lund
2 okt     Svenska kyrkan i utlandet SKUT
9 okt     Sveriges kyrkosångsförbund
16 okt   Rådet för Svenska kyrkan i utlandet
23 okt   Asylrättscentrum

Swish för andra gåvor:
Vill du ge en gåva till sommarens och höstens insamlingsprojekt Rädda barnen, kan du swisha nr 123 188 19 11 (Landeryd Övrigt) och skriva "Gåva". 
 
 
Prenumerera
 
KyrkNytt är ett brev om församlingsangelägenheter, som kommer ut ungefär en gång i månaden. Brevet är gjort för att i första hand läsas som e-post. Vill du få Kyrknytt i din mejlkorg? Då behöver du prenumerera!

Klicka på den gula fliken högst upp i det här brevet eller fyll i prenumerationsformuläret direkt på hemsidan svenskakyrkan.se/landeryd. Det går också bra att skicka namn och epostadress till församlingens brevlåda linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se eller att ge den till någon av kyrkoarbetarna.

Om du inte har epost kan du hämta en utskrift av nyhetsbrevet i någon av våra kyrkor.
 
 
Landeryds kyrka i påskens tid
S:t Hans kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 11.00.

Kyrkan är öppen när skylten om det är utställd, normalt på vardagar 9-16 (inte alltid under sommaren) samt på söndagar i samband med gudstjänst.
Landeryds kyrka
 
Nästan varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 10.00, men ibland händer det något kl 17.00 istället.

Kyrkan är normalt öppen tors och fre 9-16 (dock inte under sommaren) samt på söndagar i samband med gudstjänst.
 
Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.