Vecka 35– 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Biskop Åke firar 10 år som biskop i Skara stift med mässa i Skara domkyrka
 
Tio år har gått sedan Åke Bonnier vigdes till biskop i Skara stift i Uppsala domkyrka av dåvarande ärkebiskop Anders Wejryd den 26 augusti 2012. Torsdag 1 september uppmärksammas 10-årsdagen av mottagandet i Skara stift i samband med en mässa i Skara domkyrka.

- Från första stund har jag känt en stor glädje över att få vara biskop i Skara stift. Det är verkligen ”mitt” stift på alla vis och lust och helig Ande driver mig, säger biskop Åke Bonnier.

Torsdag 1 september firas det alltså att tio år gått sedan biskop Åke togs emot som ny biskop i stiftet. Detta görs i samband med en mässa 18.30 i Skara domkyrka. Under kvällen finns bland annat Svenska Kyrkans Unga med och medverkar.

Läs mer
 
Temadag om Jesus på Hjo folkhögskola
 
Lördagen den 1 oktober blir det en öppen fördjupningsdag på Hjo folkhögskola, med temat "Jesus".

Det blir föreläsningar varvat med samtalsgrupper. Bland annat medverkar Johannes Kannas, Karin Långström och skolprästerna på folkhögskolan, Olivér Joób och Anna George.

Det är kostnadsfritt att delta i temadagen och lunch finns att köpa till självkostnadspris på skolan. 

Läs mer om program och anmälan


Nu finns kapellet på Hjo folkhögskola på Instagram!

Kapellet på Hjo folkhögskola är en plats för tro, hopp och kärlek mitt i vardagen. Nu har kapellet tagit klivet in på sociala medier, som ett sätt att öka synligheten för kapellet och andaktslivet på skolan.

Bakom det nystartade Instagramkontot @kapellet_hjofolkhogskola står skolprästerna Anna George och Olivér Joób. 

Välkommen att följa!
 
Dags att planera kommunikation inför Allhelgona
Under allhelgonahelgen besöker 36 procent av Sveriges befolkning en kyrkogård. Det har blivit den helg på året då flesta människor kommer i kontakt med Svenska kyrkan.

På det nationella intranätet finns mycket material att använda och inspireras av när det gäller kommunikationen. 

Till intranätet

 
 
Var med och fira Utlandskyrkans helg
 
Den 15-16 oktober firas Utlandskyrkans helg! Svenska kyrkan i utlandet har församlingar på omkring 40 orter runt om i världen. Var med och delta eller medverka på något sätt i just ditt pastorat/församling.
 
16 oktober är körsångare ifrån Skara stift välkomna att sjunga tillsammans med instrumentalister i Skara domkyrka kl. 18.00. Närmare upplysningar lämnas av Karin Ekenvi: karin.ekenvi@svenskakyrkan.se, sekreterare i Skara Stifts Kyrkosångsförbund.

Utlandkyrkans helg firas till förmån för Svenska kyrkan i utlandet. Den kan firas på många olika sätt: i gudstjänsten eller genom anordnade loppisar, tipspromenader och kyrkrallyn där tillfällen för insamlingar till Svenska kyrkan i utlandet ges genom kollekter. Läs mer!
 
 
 
Steve Sjöquist gästar HBTQ-nätverket 
Rubriken för höstens träff i HBTQ-nätverk lyder ”Erfarenheter från 80-talets HIV-epidemi, vilka lärdomar kan vi ta med oss i mötet med nya virus?”. Medverkar gör sjukhusdiakon Steve Sjöquist, som också har erfarenhet av att själv vara patient. Steve kommer guida oss i ett samtal om HIV, Aids, apkoppor, synen på HBTQ-personer och kyrkans ansvar.
Läs mer
Vill du veta mer om klimatstigar?
Är du nyfiken på Svenska kyrkans klimatstigar och på hur det skulle kunna passa in i er verksamhet på hemmaplan? Under ett lunch-till-lunch-dygn i september möts vi på Flämslätt för att få veta mer och inspireras.
Det finns också möjlighet att under delar av träffen vara med digitalt. 
Läs mer
 
Utbildning för nätvandrare
Om du är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar kan du utbilda dig till nätvandrare, och ha nätvandring som en av dina arbetsuppgifter i din församling. Du söker nätvandrarutbildningen i samverkan med din församling och kyrkoherde. Ny kursomgång även i höst!
Läs mer
KBOK Certifiering - ny kurs till hösten
För att få full behörighet att arbeta med registrering av kyrkliga handlingar och andra viktiga tillhörighetsuppgifter måste man vara certifierad enligt de krav som fastställts av kyrkostyrelsen. Nästa kurstillfälle blir i oktober.
Läs mer
 
Mänskliga rättigheter, demokrati och teologi
Välkommen till höstens upplaga av programmets utbildning om mänskliga rättigheter, kristen teologi och kyrkan engagemang i demokratifrågor. Kursen är ett samarbete med Uppsala universitet, lärare är Elena Namli, professor i teologisk etik och Per Sundman, professor i etik. Start 15 september!
Läs mer
Fortbildning i själavård - ett par platser kvar
Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till fortbildningen i själavård, som ges på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog.
Utbildningen riktar sig dig som är präst eller diakon och har minst två års arbetslivserfarenhet efter din vigning. Kursen startar i januari. 
Läs mer 
 
Nätverksträff om migration och integration
I september träffas nätverket som arbetar med migration och integration. Denna gång sker träffen i Trollhättan och som vanligt handlar det om att mötas, samtala, inspirera varandra och dela erfarenheter.
Läs mer
Ny kurs i höst: Att möta ungdomar på nätet
Välkommen till en digital kurs som handlar om att möta och prata med unga människor på sociala medier. Hur kan man bemöta deras frågor? Hur kan man stödja dem? Hur kan man finnas i deras värld? Kursen har sex digitala träffar.
Läs mer
 
Temakurser: Lärjungaskap - handling och bön må bli ett
Samtliga temakurser är nu fullbokade.
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

SEPTEMBER
- Kyrka och skola möts, 13
- Pilgrimsledarutbildning, 23-25
- Grundläggande fuktmekanik och fuktens påverkan, 27

OKTOBER
- Idédag, 8
- Berätta bibelberättelserna, 19. 20
- Konfirmandnätverket, 26

 
 





NOVEMBER
- Rustad, 18-20
- Predikodag kring klimathot och skapelseansvar, 19

JANUARI
- Material till Resursbanken, 18
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER