Hösten är början på någonting nytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö                            #9 2022 September
Plötsligt har någonting hänt
 
Plötsligt en morgon är det något som hänt. En krispighet i luften som inte känts tidigare, ett mer mättat dagsljus, mörkret som smugit sig på om kvällarna och så insikten om att hösten är här. Hur hände det? Ja, rent teoretiskt är det förstås ingen överraskning; vi vet om att den kommer varje år. Är det något vi vet, så är det att allt förändras. Men ändå…
Så reflekterar vi över våra egna liv. Vi ser lägen som känns hopplöst fastkilade, relationer som står och stampar på samma ställe, vardagen som lunkar på och vi kan överhuvudtaget inte se hur det skulle kunna förändras. Fastän vi vill.
Kanske saknar vi kraften till förändring själva eller så är alla alternativ testade och till synes omöjliga, och beroende av det eller dem vi inte bestämmer över.
Känslan av maktlöshet som vi kan drabbas av, kan göra att vi behöver påminna oss om att förändring faktiskt är möjlig och egentligen ett konstant tillstånd. Trots att vi inte ser den. En dag är livet helt annorlunda.

Ibland händer saker i gengäld för snabbt och vi hinner inte känslomässigt med.
Barnet har blivit vuxet, lämnar hemmet och ska påbörja sitt självständiga liv.
Ett yrkesliv är förbi och vi går in i en annan fas av livet när tiden ska fördelas på andra och annat.
En relation tar slut och vi famlar efter oss själva i bakvattnet. Vem är jag utan dig?

Vår kristna tro är på en Gud som inte lämnar oss ensamma. Jesus har sagt: ”Jag är med er alla dagar till tidens slut.” Det löftet påminns vi om vid dopet och konfirmationen och det följer oss genom våra liv. I alla våra livsfaser omsluter oss Gud på alla sidor. Vi får luta oss mot det även när vi inte själva klarar av att se de längre penseldragen, eller orkar lita på att natten följs av dag och vintern av vår.
I vår församlingsgemenskap kan vi bära varandra och hjälpa till med påminnelsen om att Gud är med. Vi kan också göra förändringarna enklare för varandra och följa med en bit på vägen. I höst och genom alla årstiderna och växlingarna.

Katarina Herbert
Församlingsherde
 
Ge förslag på kandidater till församlingsrådet
 
Nu kan du vara med och påverka vem som ska ingå i församlingsrådet under mandatperioden 2023 - 2025. Det finns sex församlingar i Svenska kyrkan Malmö och varje församling har ett församlingsråd. Nomineringsperioden pågår 25 september till 2 oktober 2022.
Du kan läsa mer om hur du nominerar på Svenska kyrkan Malmös hemsida.
 
Fira gudstjänst
 
Veckomässa
onsdagar kl. 12.10
Veckomässan är en gudstjänst med nattvard, men den har färre moment än vad högmässan har.  Veckomässan varar cirka 30 minuter.

Kvällsmässa
onsdagar kl. 17.30
enkel mässa inför kvällen, som sedan övergår i enkel fika och Gränsland.
Kvällsmässan vara cirka 15 minuter.

Högmässa
söndagar kl. 11
I högmässan delas bröd och vin i nattvarden. Vi lyssnar till bibeltexter och predikan som har med söndagens tema och innehåll att göra. Vi sjunger psalmer och ber för oss själva och andra. Högmässan varar cirka en timme.
Vill du hjälpa till i högmässan?
 
Då kan du anmäla ditt intresse som gudstjänstvärd.
Vad innebär det då att vara gudstjänstvärd?
Det kan vara att hälsa välkommen och dela ut psalmböcker, läsa bibeltext i högmässan, bära kors/ljus i processionen, tända ljus m.m. Det är en spännande uppgift som du delar med flera andra i olika grupper.

Är du intresserad?
Kontakta då präst
Håkan Norén på hakan.noren@svenskakyrkan.se eller 040-27 91 98
Bli ansiktet utåt för kyrkans besökare
 
Är du ledig dagtid och skulle vilja välkomna och svara på frågor från alla människor som besöker S:t Johannes kyrka?
Då skulle du passa som kyrkvakt!
Du bestämmer själv hur ofta du vill sitta i kyrkan och vilka pass som funkar för dig. Som kyrkvakt spelar du en viktig roll och hälsar alla besökare välkommen till kyrkan med ett leende. Du besvarar frågor och hjälper människor att hitta informationen som de söker. Du är helt enkelt vårt ansikte utåt.

Låter det intressant?
Hör av dig till vaktmästare Johan Lundén för mer information på johan.lunden@svenskakyrkan.se eller 040-27 92 42
 
ANDLIGHET föreställer en kvinna i Sultan Hassan moskén i Kairo.
otograf Charlotta Sparre.
Fotoutställningen HON 4-19 september
 
Fotoutställningen HON: en berättelse om kvinnor i Mellanöstern är en fotoutställning av Charlotta Sparre som skildrar det vardagliga livet för kvinnor i Mellanöstern.

Söndag 4 september kl. 13 är det vernissage (stanna kvar efter högmässan) med präst Helena Myrstener som berättar om utställningen och nyskriven musik av musiker Sofia Söderberg.

Måndag 12 september kl. 18 håller fotograf Charlotta Sparre ett föredrag om fotoutställningen. Fri entré.

Här kan du läsa mer om utställningen på vår hemsida.
 
Seniorkören startar upp 
 
Efter flera års uppehåll startar vi upp S:t Johannes Seniorkör igen. Det blir vår nya musiker i församlingen, Sofia Söderberg, som tar över ledarskapet. Sofia har en gedigen erfarenhet som körledare för bland annat Svanholm Singers och Camerata i Köpenhamn.

Terminsstart tisdagen 13 september
kl 14.00.


Välkommen att höra av dig till Sofia på sofia.soderberg@svenskakyrkan.se eller
040-27 91 78.
Höstens kyrkokonserter
 
Från och med söndagen 11 september drar vi igång höstens alla kyrkokonserter varje söndag klockan 17.00 och ibland dessutom på fredagar. Det kommer att bjudas på en mix av konserter, såsom körkonserter, orgelkonserter och mycket mer. Du hittar hela programmet på vår hemsida eller i foldern som du kan ta i kyrkan.

Vill du göra en insats för musikverksamheten i S:t Johannes kyrka?
Anmäl dig då som konsertvärd. Då kommer du att hjälpa till vid 1-3 konserter med att dela ut programblad, hälsa alla besökare välkommen samt svarar på frågor.

Anmäl ditt intresse till musiker
Christian Schultze på christian.schultze@svenskakyrkan.se
 
Gränsland är tillbaka
 
I höst fortsätter den spännande satsningen på kulturscenen Gränsland, dock med en liten förändring, det har bytt dag. Nu kommer du att kunna ta del av Gränslands aktuella ämnen, samtal, musik och konst varje onsdag kl. 18* med start 7 september. Det är alltid fri entré!
 
7/9 På scenen: Efrén López och Christos Barbas
I anslutning till fotoutställningen ”HON (A Story About Her: en berättelse om kvinnor i Mellanöstern”) av Charlotta Sparre i S:t Johannes kyrka ger Gränsland ett möte också med musikerna Efrén Lopez och Christos Barbas. Efrén och Christos skapar musik med anknytning till Mellanöstern, den Osmanska traditionen och medeltiden kring Medelhavet.
Läs mer om kvällens program och medverkande på hemsidan.

14/9 På scenen: Filmvisning av Captains of Za’atari (i samarbete med Doc Lounge)
De två bästa vännerna Mahmoud och Fawzi är fast i flyktinglägret Za’aatri i Jordanien men har en dröm om att bli professionella fotbollsspelare. När en världskänd idrottsskola besöker lägret får de chansen att förverkliga denna dröm. En film om vänskap, om fotboll och träning dag ut och dag in, om besvikelse, lycka och framtidstro.
Filmvisningen följs av ett kort samtal om filmen och ingår i utställningen A story about HER.

21/9 På Scenen: August Nilsson från Lunds universitet och musikgruppen Ingrid och Tillfälligheten.
Under hela sommaren har psykologen August Nilsson bedrivit ett forskningsprojekt utanför Triangeln om hur vi människor uppfattar olika rum i staden. Vilken roll spelar den fysiska platsen för upplevelsen av våra känslor, hur beskriver vi känslorna och hur skattar vi dem? Har människors bakgrund någon betydelse för hur olika rum upplevs? Förresten, hur upplever vi i allmänhet kyrkorum, vad säger psykologin om det?
Ingrid och Tillfälligheten är en kvartett som rymmer influenser från både nordisk folkmusik och jazz och beskriver sin musik som ”nyskriven vistradition i en klangvärld som är drömsk, ärlig och full av kontraster.”
Veronica Lindåker - klarinetter och flöjt, Gabriel Nyberg - piano och Christian Mohr Levisen - vevlira och cittern.
 
28/9 På scenen: Beatrice Eriksson från Repatriate the Children.
Repatriate the Children har kämpat för att den svenska staten skall ta hem barn som är svenska medborgare från flyktingläger i Syrien och Irak och i andra länder. När nu detta har verkställts ett tag återstår frågor om hur barnen skall integreras och få en given plats och bli välkomnade i det svenska samhället. Är alla barn lika mycket värda? Hur ges barnen en chans att äga sina egna liv?

*För dig som vill fira en enkel kvällsmässa innan Gränsland börjar finns möjligheten kl. 17.30 varje onsdag.
 
Pilgrimsvandra i Pildammsparken
 
Varannan tisdag med start 6 september kl. 11 vandrar vi från S:t Johannes kyrka, genom Pildammsparken och tillbaka under cirka en timmes tid. Det är en stund av tystand och delande då vi funderar över dagens tema som vi får ta del av kl. 10.50 när det är samling utanför kyrkan.
Sista vandringen är 29 november.

Frågor?
Kontakta Pilgrim Malmö på pilgrim.malmo@svenskakyrkan.se
Bussturer till Skrylle
 
Har du också längtat efter hösten och svalare temperaturer efter sommarens värme? Då ska du anmäla dig till Skogsglädjeturerna som går till naturreservatet Skrylle.
Måndag 12 september och måndag 24 oktober äger höstens turer rum, och de är gratis. 
I turerna ingår det enklare lunch samt fika.
Du kan läsa mer om Skogsglädjeturerna på hemsidan.
 
Anmälan öppnar måndag 5 september och görs på telefonnummer 040-27 91 00 som går till S:t Paulis expeditonstelefon.
 
Tankar från...
 
Jag har haft glädjen att få jobba här i församlingen under fyra veckor den gånga sommaren och har gjort flera goda erfarenheter. En av dem är den av att gång på gång behöva producera något att säga i en predikan, betraktelse eller beredelseord. Jag har hållit i flera sådana förr, men aldrig riktigt med den intensitet som det inneburit dessa veckor. Och jag har upptäckt hur jag verkligen alltid återkommer till samma teman, och nästan upplevt mig själv som lite tjatig, och funderat på: ska jag verkligen säga det här igen som ligger så nära det jag sade förra gången? Men svaret har alltid blivit ja: för den kristna tron har vissa huvudpunkter som vi måste påminnas om gång på gång på gång. Främst av dessa är, menar jag, att Gud älskar oss människor och vill ha en levande, personlig, förvandlande relation till var och en av oss. Att Guds nåd är ny varje dag, och att Gud på nytt och på nytt vill ta emot oss för att resa oss och rusta oss att leva så som Jesus: i kärlek. På många sätt kan det kanske sammanfattas ännu mer med konstaterandet att Gud är kärlek, och vill förvandla oss till att bli som Gud: kärlek. Jesus visar oss den, och du och jag får be om att bli som den.
Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
O Gud, låt detta genom din nåd och kraft kunna sägas också om mig en dag!

Daniel Hermansson
prästkandidat
 
Gästar S:t Johannes kyrka i höst
 
Daniel kommer att besöka S:t Johannes kyrka under hösten för att predika. Kom och möt honom söndag 23 oktober och söndag 6 november.