Foto: Pixabay
Välkommen till höstens nyhetsbrev – anmäl nya prenumeranter 

Sensommar och höst betyder nystart för Härnösands stifts nyhetsbrev till anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare. Varje vecka får du det senaste om stiftets främjande arbete för församlingar och pastorat i ett mejl tisdag morgon.
Kom ihåg att anmäla nya prenumeranter på brevet. Har din församling en ny medarbetare eller någon annan som kan vara intresserad men inte får brevet, skicka då ett mejl till redaktionen eller prenumerera via intranätet.
Både anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare är välkomna att ta del av nyhetsbrevet från Härnösands stift.
 
Foto: Gunilla Axelsson/Mostphotos
Själavård i Östersund och Härnösand

Härnösands stift erbjuder enskild själavård för anställda och förtroendevalda även denna höst.

Samtalen bokas löpande i Härnösand och vissa dagar under hösten i Östersund. Kontakta stiftsadjunkt Birgitta Nordin 0611-254 16 för frågor och för att boka samtal. Du kan även kontakta stiftets resursgrupp för personalsjälavård.
Läs mer på stiftets intranät där du också hittar datum för samtalen i Östersund.

Själavårdssamtal kan innefatta livets alla dimensioner, den egna livssituationen, livsväg och tro. Förbön och bikt kan också ha sin plats för den som önskar. Det kan vara något enstaka samtal, kortare eller längre serier av samtal, nära eller längre tid emellan, allt utifrån behov och önskemål. Det finns också möjlighet för enskild arbetshandledning.
 
Foto: Linda Maria Thompson/Ikon
Anmäl till arbetshandledning

Har du behov att reflektera över ditt arbete tillsammans med andra? Då kan detta vara något för dig:
Härnösands stift bjuder in till arbetshandledning i grupp, en tvåårig utbildning med start i november eller december i år.
Och det är hög tid för anmälan. Intresseanmälan ska skickas senast på fredag 26 augusti

Utbildningen ger möjlighet för samtal om det egna arbetet under ledning av en utbildad arbetshandledare. Inbjudna är präster, diakoner, diakoniassistenter, församlingspedagoger/pedagogisk personal och kyrkomusiker i Härnösands stift.

Låter detta intressant? Gå då in på kurswebben, läs mer och skicka din intresseanmälan.
 
Livsmod – för dig som möter unga

Livsmod är Härnösands stifts fortbildning för pedagogisk personal som möter och arbetar med unga personer upp till 13 år.
Fortbildningen hålls i Sundsvall 22-23 november och innehåller gemensamma temasamlingar första dagen som Lärande och undervisning och Barnens bibel.
Andra dagen bjuder på valbara seminarier i skilda ämnen.
Läs mer om programmet för Livsmodkurswebben och anmäl dig senast 1 oktober.
 
Foto: Magnus Aronson
Workshop om dopkommunikation

Vilka erfarenheter har du av att kommunicera dopet? Vad känns lätt och vad utmanar?
Under en digital workshop 7 september kan du dela dina erfarenheter med kollegor i landet och samtidigt bidra med insikter till ett nytt nationellt material för kommunikation om dopet.
Under den digitala samlingen presenteras en färsk fokusgruppsundersökning om hur människor resonerar kring sitt beslut att döpa eller avstå dop.

Läs mer om denna workshop på nationella intranätet och anmäl dig senast 31 augusti via ett formulär.
 
Biskopar och värdar på pilgrimscentrum i Selånger (fr.v.): Herborg Finnset, Nidaros stift, Bror Holm, kyrkoherde i Selångers församling, Matti Salomäki, Lappo stift, Helene Westerlind, chef för pilgrimscentrum och Eva Nordung Byström, Härnösands stift. Foto: Ingela Blomström.
Mittnordenmöte för biskopar

I helgen samlades biskoparna i grannstiften i Norge, Finland och Sverige till Mittnordenmöte i Härnösands stift.
Biskoparna Herborg Finnset, Nidaros stift i Norge och Matti Salomäki, Lappo stift i Finland besökte sin svenska biskopskollega Eva Nordung Byström.
–Vi har mycket gemensamt i våra tre stift och vi har mycket att lära av varandra, säger hon.
Samarbete kring pilgrimsfrågor var temat för överläggningarna. Biskoparna besökte Selånger pilgrimscenter och medverkade vid en gudstjänst i Selångers kyrka.
Läs mer i ett pressmeddelande på Härnösands stifts hemsida.
 
Anders Nilsson, snickare, visar hur kärnvirket ska se ut för att passa bäst till att tillverka spån. Foto: Maria Eddebo Persson.

 
Marby gamla kyrka kan vara äldst

När medeltida Marby gamla kyrka vid Storsjön får ett nytt spåntak gjordes en spännande upptäckt. Under det gamla spåntaket finns ännu äldre virke.
– Plankorna kommer sannolikt från en stavkyrka. De dendrokronologiska analyserna (årsringsdatering) pekar på att den kommer från tidig medeltid, men vi kan inte säga säkert förrän vi fått en säkrare datering. Stämmer analyserna är det den äldsta kända kyrkan i Norrland, säger Olof Holm, historiker på riksdagsbiblioteket i Stockholm.

Vid egendomsnämndens årliga exkursion (se artikel härunder) besökte deltagarna Marby gamla kyrka och fick lära sig hur viktigt gammalt och rätt virke är för att tillverka spånen till taket.
Läs om det spännande besöket i Marby på Härnösands stifts hemsida
 
Foto: Maria Eddebo Persson
Gamla kyrkor behöver gamla träd

Egendomsnämnden bjöd in medarbetare och förtroendevalda i församlingar och pastorat till en exkursion i Åre pastorat förra veckan.
Syftet med dagen var att lyfta frågan om kyrkans behov av virke från gamla grova träd för kulturbyggnadsvård. Ett behov som står emot naturvårdens intresse av att bevara just dessa träd.
– Vi driver frågan på flera håll just nu för att beslutsfattare ska se att behovet av den här typen av virke finns och att olika intressen krockar, säger Max Enander förste stiftsjägmästare.

Under dagen besöktes en skog i Mattmar som egendomsförvaltningen sköter med målet att skapa rätt virkeskvalitet för antikvariskt underhåll. Träden behöver bli minst 200 år och ha en stor tätvuxen kärna.
Läs mer om diskussionen om virkesbehovet på Härnösands stifts hemsida
Aktuella kurser och evenemang – anmälan öppen
Foto: Gustaf HellsingIkon
Grundkurs i Godly play 5-7 oktober, Krokom. Anmälan senast 1 september

Präst- och diakonfortbildning 10-11 oktober, Östersund. Obs. Anmälan senast 26 augusti

Veniatskurs – predikan 21-23 oktober, Hålland. Obs. Anmälan senast 26 augusti

Utbildningsdag med asylrättscentrum 17 oktober, digital. Anmälan senast 12 oktober

Unga i fokus 10 november, digitalt. Anmälan senast 1 november

Livsmod – för arbete med unga, 22-23 november. Anmälan senast 1 oktober

Själavårdande samtal med unga, del 1, 30 nov - 2 dec, Söråker. Anmälan senast 30 september

Arbetshandledning i grupp, start november-december. Obs. Intresseanmälan senast 26 augusti

Läs hela katalogen på kurswebben
 

    Pressmeddelanden från stiftet

                 Teologi för alla   

          31 augusti Domkapitlet 
 
Läs de senaste nyhetsbreven