Vecka 33 – 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Anmäl dig till Göra skillnad - bussresa från stiftet
1–2 oktober får du som engagerad återigen möjlighet att uppleva gemenskapen med både gamla och nya engagerade för Act Svenska kyrkan. Det blir två dagar späckade med inspiration, engagemang, musik, gudstjänst och gemenskap!

Anmäl dej till konferensen Göra skillnad och boka ditt boende på Göra skillnad 2022 - Act Svenska kyrkan. Där finns också program och all information du behöver. Du bokar samtidigt boende för dej själv på något av de hotell som förslås i samband med anmälan. Göra skillnad blir snabbt fulltecknat, så vänta inte!

Skara stift anordnar en gemensam bussresa till Uppsala som startar i Vårgårda 06:00 lördag morgon och plockar upp resenärer i Vara (06:20), Skara (06:50) och Mariestad (07:30). Framme i Uppsala 11:30. Bussen går sedan tillbaka samma väg när programmet avslutas 13:00 på söndagen. Bussresan kostar 450 kronor/person och du anmäler dej senast 2 september via mejl till urban.jormeus@svenskakyrkan.se

Mer information: urban.jormeus@svenskakyrkan.se eller telefon 070-858 50 86.
 
Vill du veta mer om konceptet klimatstigar?
Vill du veta er om konceptet Klimatstigar och se hur det passar in i er verksamhet? Då kan du delta på vår nätverksträff på Flämslätt (du betalar för boende och mat) eller via Teams.

Vi ses 27-28 september!

Läs mer om träffen
 
Var med på vandringshelgen på Kållandsö
Helgen 26-28 augusti vill vi sätta fokus på vandring. Det finns möjlighet att vandra på egen hand men det blir också föredrag, musik och guidade vandringar. Svenska kyrkan erbjuder program med pilgrimsperspektiv och ledda pilgrimsvandringar.

Läs mer
 
Tio år som biskop!
 
Torsdag 1 september är det tio år sedan som Åke Bonnier togs emot som biskop i Skara stift efter att han vigts till biskop 26 augusti 2012. 

Det kommer uppmärksammas i samband med en mässa i Skara domkyrka 1 september 18.30 med efterföljande kyrkkaffe.

Välkommen att vara med!
 
IDÉDAG lördag 8 oktober - på plats eller digitalt
 
Temat för årets Idédag är ”Av fri vilja på fri tid” - hämtat från en ny spännande rapport om ideellt engagemang som släpptes under våren.
I konkreta workshops tar vi oss an sju utmaningar/möjligheter utifrån rapporten när det gäller ideellas engagemang i Svenska kyrkan.
 
Du kan delta på plats i Linköping eller digitalt. Du/ni kan också välja att ordna en egen ”hybrid-dag” där ni följer delar av dagen digitalt och kombinerar den med egna lokala inslag. Vill ni ha stöd från Skara stift kring ett lokalt arrangemang denna dag, kontakta stiftspedagog Lena Linde.

Anmälan och mer information
 
Predikodag för ideella och anställda
 
Om profetisk predikan och om hur vi predikar kring klimathot och skapelseansvar!
 
Den 19 november 9.00-16.00 är ideella predikanter, präster, diakoner och pedagoger som är intresserade av predikan kring klimathot och skapelseansvar och profetisk predikan välkomna på en inspirations- och fortbildningsdag.

Läs mer
 
OLIKA PERSPEKTIV PÅ KLIMATARBETE
 
Inspirations-webbinarium den 1 september
10.00-12.00, digitalt via Teams.


Vi står gemensamt i en av mänsklighetens största utmaningar – klimatförändringarna. Vi behöver prata mer om hur kyrkan kan arbeta och redan arbetar med frågorna. Under förmiddagen får du information om Svenska kyrkans arbete kring klimat och hållbarhet. Du får också inspiration kring hur det går att arbeta på pastorats- och församlingsnivå, hur teologi kan appliceras på klimatproblematiken samt hur vi kan arbeta mer med visioner. 

Läs mer
 
Öppet hus om att söka bidrag - KAE och KUB
 
Den 6 september är Öppet Hus på stiftskansliet för dem som önskar information och hjälp med hur man ansöker och rekvirerar de båda bidragen kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB). Ta gärna med de handlingar som krävs om ni vill få hjälp med att påbörja registrering av ansökan eller rekvisition.
Dagen är för dig som ansvarar samt planerar och ansöker om KAE och KUB.

Läs mer
 
Utbildning i september: Bli Ageravolontär!
Är du ung och vill engagera dig för internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär!
För att bli Ageravolontär måste du vara mellan 16 och 30 år gammal och gå en grundutbildning.
Efter utbildningen bestämmer du om Ageravolontärskapet är någonting för dig. Nästa utbildning (digital på kvällstid) är den 1 september.

Läs mer

 
 
 
Utbildningsdag om fukt och dess påverkan
Fukt och inneklimat är ofta en aktuell fråga inom Svenska kyrkans fastighetsförvaltning. Vi vill därför bjuda in till en utbildning där vi kommer att få mer kunskap inom detta område. Under dagen får vi grundläggande förståelse för hur fukt beter sig i en byggnad och hur den påverkar olika material. Begrepp som tas upp är bland annat relativ fuktighet, fuktkvot och ånghalt.
Läs mer
Rustad - ledarutbildning för unga
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nytt koncept från hösten med olika spår, flera seminarier och tid för reflektion! Välkommen i november när vi samlas på Flämslätt.
Läs mer
 
Kyrka och skola möts
- en inspirationsdag

Hur kan kyrkan vara ett stöd för skolor i religionsundervisning och värdegrundsarbete? Det är huvudtemat för den konferensserie som Karlstads stift och Svenska bibelsällskapet bjuder in till. Vi närmar oss temat både i teologisk och pedagogisk reflektion och i delande av olika praktiknära metoder och erfarenheter.
Se detta tillfälle som en inspirationsdag i arbetet med att möta barn och unga i skolorna och inte minst i det fortsatta arbetet med att ha delat ut Barnens Bästa Bibel till skolorna i stiftet.
Läs mer
Kom och dela med dig till Resursbanken
Välkommen till en dag på Flämslätt där vi hjälps åt och delar material med varandra för att fylla på Resursbanken för lärande och undervisning! Syftet med Resursbanken är att ge stöd och inspiration för dig som är ideell, anställd eller förtroendevald.
Maria Wingård, handläggare för Resursbanken, kommer att ge oss en introduktion och hjälpa oss med skrivandet.
Läs mer 
 
Konfirmandnätverk med klimattema i höst
Ungdomar idag växer in i en tid av stora omvälvningar, som inte minst är präglat av oro för klimatet och framtiden. Hur kan konfirmandarbetet visa på den teologiska grunden för vårt ansvar för skapelsen samt ge konfirmanderna hopp inför framtiden och möjligheter till handlingskraft? Dessa frågor ska vi utforska tillsammans med Sandra Wilsson, som är klimatstrateg.
Läs mer
Berätta bibelberättelserna
- kursdag i oktober

Nu fortsätter vi arbetet med att fördjupa bibelkunskapen och inspirera till att ”Berätta bibelberättelserna” för alla åldrar. Välkommen till en kursdag i oktober.
Härmed inbjuds varje församling/pastorat i Skara stift att utse två deltagare till en heldagsutbildning med teologisk fördjupning kring fyra bibelberättelser samt fyra psalmer med stiftsteolog Ulrica Fritzon och med skådespelare och regissör Johan Svensson.
Läs mer
 
Reservera datum! En dag om psykosocialt stöd
Den 23 november anordnas en dag för dig som är ideell eller anställd medarbetare inom Svenska kyrkans flyktingarbete. Temat för dagen är psykosocialt stöd och vi möts på Flämslätt. Mer information kommer så håll koll i kommande nummer av På gång i höst!
Temakurser: Lärjungaskap - handling och bön må bli ett
Samtliga temakurser i höst är nu fullbokade.
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang
SEPTEMBER
- Presidiekonferens, 12-13
- Nätverksträff Migration och integration, 16
- Pilgrimsledarutbildning, 23-25



 
 





OKTOBER
- KBOK Certifiering, 17-18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER