Ravinen är en konsthall och ett kulturhus i Båstad på Bjärehalvön i Skåne. Byggnaden ligger vid infarten till Norrvikens trädgårdar, intill bäckravinen som gett den sitt namn. Initiativtagare är konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz, som i tre decennier arbetat aktivt för att visionen om en mötesplats för konst på Bjärehalvön ska bli verklighet. Det här nyhetsbrevet tar med dig på en tur i deras skapelse. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 40


Ravinen ett kulturcenter

Ravinen är en konsthall och ett kulturhus i Båstad på Bjärehalvön i Skåne. Byggnaden ligger vid infarten till Norrvikens trädgårdar, intill bäckravinen som gett den sitt namn. Initiativtagare är konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz, som i tre decennier arbetat aktivt för att visionen om en mötesplats för konst på Bjärehalvön ska bli verklighet.

Det här nyhetsbrevet tar med dig på en tur i deras skapelse. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!
 


Ett Louisiana i miniatyr - och något mycket mer

Vid ett besök på Ravinen är det lätt att associera till det berömda museet Louisiana för modern konst i danska Humlebaek. Kulturcentret i Båstad visar konst i en vacker byggnad placerad i fin symbios med naturen kring Norrvikens trädgårdar. Men trots att Ravinen är mycket mindre är det ett kulturhus med fler verksamheter. Här finns Birgit Nilsson-salen som även rymmer musik, dans, uppträden, filmförevisningar och föreläsningar i ett rum utrustat med optimal akustik och teaterteknik.


Kompakt och luftigt på samma gång

Byggnaden är på totalt 1500 kvm, ritad av Möller Arkitekter. Utifrån känns den kompakt och inte så stor, men på insidan är den luftig med generösa rum. Genomgående ytskikt är betong, svart panel och vita, släta väggar.

Gunnar Asplunds tidlösa favoritkoncept dyker upp i en tydlig axel som skapar en vy hela vägen utifrån parkeringen och genom foajén och en utställningssal, rakt ut i Laholmsbukten.


Säkra konsthallar

Ravinen har tre utställningshallar varav den största är 200 kvm. I utformningen av salarna har kontroll av klimatet med ljus, temperatur och fukt prioriterats i konstruktionen. Många installationer har dolts inuti väggar och tak för att skapa avskalade rum där konsten får ta plats.

Samtliga utställningsutrymmen är byggda enligt säkerhetsklass 3 som styr byggreglerna för bärande konstruktioner. Det minskar risken för att delar av konstruktionen ska kollapsa med personskador som följd. Och det gör även miljön säker för de utställda verken.

 


Kraitz-salen

Paret Kraitz har varit yrkesverksamma konstnärer sedan 1960-talet. Till höger om foajén finns Kraitz-salen med en permanent utställning med deras konst. Objekten varierar över tid och är ett urval av de verk som paret har donerat till Ravinens stiftelse.

 


Birgit Nilsson-salen

Sveriges genom tiderna största operasångare föddes och växte upp i Svenstad i Västra Karups socken som idag är Båstad Kommun. Salen som är döpt efter Birgit Nilsson har plats för 230 sittande och är utrustad med en Steinway C-Flygel. Med lösa stolar på det nedre planet kan salen enkelt anpassas och möbleras om för en rad olika aktiviteter och evenemang.

På sidoväggarna syns lådor i olika former vilket för tankarna till en konstinstallation. Lådorna är en del av salens akustiska lösning och har utformats av Anna Kraitz och Gustav Kraitz i samråd med akustikern Jan-Inge Gustafsson.

När salen inte används är den öppen för besökare. Då visas filmerna Ulla & Gustav Kraitz - En lång konstnärsresa (15 min) samt Gustav Kraitz - Kolet, flammorna och brännugnens liturgi (10 min).


 


Café Celadon med utsikt över havet

Café Celadon serverar härliga smakupplevelser som skapar ett magiskt möte mellan kultur och natur med en vidsträckt utsikt över Laholmsbukten. I anslutning till caféet finns en utomhusdel med 65 sittplatser under tak.


 


Den kinesiske kejsaren bar en mantel i Celadon

Celadon är färgen på den kinesiske kejsarens mantel. En matt blekgrön kulör som blivit klassisk inom asiatisk glasyr. I den keramiska industrin har många försökt sig på att göra glasyrer som efterliknar Celadon. Både Ulla och Gustav Kraitz har jobbat mycket med celadon-glasyr vilket rönte stor uppskattning när deras alster visades på en utställning i Kina. Här i caféet finns ett vackert fat i stengods med den blekgröna fältspatsglasyren.


Designbutik med unikt utbud

I foajén finns receptionen samt Ravinens butik. Här erbjuds ett noggrant urval av konsthantverk, designprodukter, konstkort, kataloger och böcker. Besökarna kan även köpa Ravinens egna profilprodukter som är lokalt förankrade. Det finns ett urval av Cecilia Kraitz japanska raku-keramik och Anna Kraitz designade vardagsföremål i glas, porslin och textil samt Gustav Kraitz vackra Ravinen-krukor. De är unika för Ravinen och finns i fyra storlekar.


Skapande verkstad för stora och små

På Ravinen finns ett pedagogiskt program med guidade visningar, skapande verkstäder och gruppaktiviteter. Under de guidade visningarna får man lära sig mer om Ravinen och utställningarna, bekanta sig med konstnärskapen och fördjupa sig i olika teman och frågeställningar. I sluttningen ner mot havet ligger Skapande verkstaden, ett rum för kreativa äventyr. I verkstaden kan man prova på konstnärliga tekniker och material med inspiration från utställningarna och naturen runt omkring.


 


Skulpturpark

Till nästa år öppnar en skulpturpark i sluttningen mot havet. En försmak vad som kommer syns idag framför byggnadens entré.
Gustav och Ulla Kraitz

Ulla och Gustav Kraitz har i snart sextio år verkat som konstnärer i Förslöv. Med bas på Bjärehalvön har de under decennier etablerat ett starkt internationellt renommé med uppdrag för offentliga verk i bland annat New York, San Francisco och utställningar i USA, Kina, England, Tyskland, Frankrike m.fl.

1917 tog de båda emot H.M. Konungens medalj av 8:e storleken "för betydande insatser innom keramiker"
Ravinen

Ulla & Gustav Kraitz

Möller Arkitekter

Norrvikens trädgårdar
Vill du ser mer bilder från projektet - Klicka här!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 4-6 gånger per år och presenterar intressanta fotoprojekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.