Glad sommar!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hej!

Våren har gått över i sommar och vi kan summera en händelserik första halva av ett fortsatt fartfyllt 2022. Företagsbesök och mötesplatser har rullat igång efter några år av begränsningar. Vi konstaterar därför med stolthet att Falköpings kommun  i Svenskt Näringslivs senaste undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner, får forsatt fina poäng! Läs mer nedan!
Hur upplever företagen kommunernas arbete?
 
Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Nu är resultatet i årets enkätundersökning här och du kan se valda delar av resultatet för Falköpings kommun.
Sammanfattande
”Den viktigaste frågan i enkäten, och den tyngst vägande rankingfaktorn, är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i Falköpings kommun.
 
Attityder
"Den kommunala servicen har stor betydelse för företagens etablering och expansion. "
Det är politikerna som i slutändan har den yttersta makten att fatta de besluten som påverkar förutsättningarna att driva företag i kommunen. Politikernas syn på och samarbete med näringslivet är därför en avgörande faktor för det lokala företagsklimatet.
 
Service & bemötande
"Den kommunala servicen har stor betydelse för företagens etablering och expansion. "
Under rubriken "Kommunens myndighetsutövning" hittar vi några olika frågeställningar, bland annat den som handlar om service och bemötande. 

Den kommunala servicen har stor betydelse för företagens etablering och expansion. För ett enskilt företag kan det vara förödande om ett bygglovsärende eller ett serveringstillstånd drar ut på tiden. En bra kommunal service präglas av effektivitet, tillgänglighet och kunskap om företagandets villkor.
 
Upphandling
"Ett lyckat upphandlingsarbete skapar stor nytta för hela samhället."
En annan rubrik i kategorin "Myndighetsutövande" är upphandling. Den kommun som lyckas med sitt upphandlingsarbete skapar stor nytta för både medborgarna, kommunen, det lokala näringslivet och i slutändan hela samhället.
 
Rapport från Näringslivsrådet
 
När Näringslivsrådet strålade samman den 31 maj, gjordes detta med Magnus Prim (VD, AC Floby) som värd. Efter en presentation av verksamheten genomfördes en rundvandring i fabriken.
Under den återkommande punkten "laget runt" ges en insikt i kommunens olika branscher och verksamhetsområden. Här följer ett axplock av vad som rapporterades:

Konjunkturläget, världshandeln låg på en All-Time High vid årets början. Nu spås en inflation på 5 % kommande år. Den svenska kronan har försvagats under Ukrainakriget, och man flyr till starkare valutor. Det finns även en oro för stora förväntningar i kommande lönerörelser. Swedbanks analytiker tror trots allt att konjunkturen kommer att stabileras under 2023.

Falköpings Mejeri har som strategi att sälja svensk mjölk på den svenska marknaden och arbetar med att möta Arlas prishöjning. För övrigt ses en god utveckling av prisnivån på spannmål och köttmarknaden.

Det är fortsatt högt tryck på JB-Villan som nu köpt en tomt på Brogärdesområdet för att kunna optimera processerna i verksamheten. Det är tufft med prissättningen och finns en stor oro i branschen.

BS Verkstäder ser en stor efterfrågan på ombyggnation av maskiner och ny teknik är på väg in i branschen.

Friggeråkers Rör ser att priserna på material ökar dramatiskt. Nya stora prishöjningar aviseras under sommaren men man ser fortfarande annars en bra orderingång.

Midsona har långa containerfrakter av importerade varor, vilket generat stora prishöjningar.

Falköpings Kyltransporter och transportbranschen möter stora kostnadsökningar och hård belastning. Branschen är i ett vägskälet på en övergång till eldrift.

Föreningen Företagarna har under våren prövat nya nätverksinsatser och genomförde under maj månad en mycket lyckad platsbytarmiddag.