Vad händer under sommaren och till hösten i S:t Johannes kyrka?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö                          #7-8 2022 juli -augusti
Det enda vi vet är att allt kommer att förändras...
 
     “Summertime and the livin’ is easy…”. Så börjar en av de mest kända sångerna i George Gershwins opera ”Porgy and Bess”.
Det har varit ett intensivt år på många sätt; i världen, i Malmö, i Svenska kyrkan i Malmö och i S:t Johannes församling och kyrka. Mycket är fortfarande ovisst och oroligt. Tankarna om världsekonomin, kriget i Ukraina, virusen som inte riktigt vill släppa taget och mycket mer präglar våra liv på olika sätt och med olika kraft.
Många av sommarpsalmerna ger också perspektivet av det vackra, växande och lovsjungande, men i de sista verserna smyger sig det oundvikliga in. Att allt har sin tid och att den är utmätt. Det är både en tröst och ett hot, beroende av hur man ser det. Det enda vi vet är att allt kommer att förändras, för så är det med livet utifrån de villkor allt levande har.
Nya röster börjar sjunga och gamla tystnar, kretsloppet av sommar, höst, vinter och vår fortsätter år efter år och ger oss hopp i den kargaste och kallaste av vintertid. Påminner oss om att njuta av värme och blomningstid under våren och sommaren (om vi inte räknar med extremhetta och pollenallergi, för då är njutningen inte riktigt ett faktum). Genom allt detta litar vi på att Gud är med; det är vår tro och vårt hopp, men också det som bär när det är tungt och oroligt omkring oss.

     I S:t Johannes kyrka fortsätter mycket hända under sommaren. Vi firar förstås våra gudstjänster, vi bjuder in till konserter, Pride-veckan i år kommer som vanligt märkas lite extra i vår kyrka och givetvis är kyrkan öppen för ljuständning, bön och andakt under veckorna.
I augusti får vi två nya medarbetare i arbetslaget vilket gör att vi ännu lite mer kan sikta framåt och utveckla hur vi som församling bäst verkar i denna fantastiskt levande del av Malmö.
Kanske vill även du engagera dig på något sätt? Ta gärna kontakt med oss som arbetar här!

Och med en förhoppning och bön om att sommartiden ska ge dig just det som just du behöver, litar vi till löftet om att Gud är med oss i allt.

Katarina Herbert
Församlingsherde i S:t Johannes församling
 
Vi välkomnar...
Håkan Norén - ny präst
 
Hej!
Jag heter Håkan Norén och i augusti påbörjar jag min tjänst som präst i S:t Johannes kyrka.

Jag ser med glädje fram emot att lära känna er i olika sammanhang.
I mitt uppdrag ingår bland annat att arbeta med gudstjänstutveckling, vuxenkonfirmander och grupper med ideella medarbetare.

Har du någon idé, vill engagera dig eller vara med i en grupp av vuxenkonfirmander - tveka då inte att kontakta mig efter den 15 augusti. Jag hoppas att vi hörs och ses!
Sofia Söderberg - ny musiker
 
Sofia Söderberg är utbildad organist vid Musikhögskolan i Malmö, men har genom åren profilerat sig som dirigent och körledare. Sedan 2001 leder Sofia den internationellt erkända manskören Svanholms Singers. Hon har bland annat arbetat vid Malmö Opera och Skånes Dansteater, för att nämna ett par ställen, och under det senaste decenniet har hon dessutom jobbat som konstnärlig ledare och dirigent vid Lars-Erik Larsson gymnasiet i Lund, en gymnasieskola med stark musik- och kör-profil.
Nu kommer hon till S:t Johannes kyrka och kommer att vara körledare för Seniorkören som är planerad att starta under hösten, du kommer även att hitta henne i Gränsland och givetvis i våra gudstjänster.
Håkan Norén och Sofia Söderberg kommer att välkomnas i vår högmässa söndag 28 augusti kl. 11.
 
Vad händer i sommar?
Församlingshemsexpeditionen sommarstänger
 
Måndag 4 juli till fredag 19 augusti kommer expeditionen på Kapellgatan 6 att vara sommarstängd för besökare. Endast förbokade besök kommer att tas emot, men expeditionstelefonen, 040-27 91 50, kommer att vara öppen som vanligt.
Måndag - tisdag kl. 9-12 & 13-15
Onsdag kl. 13-15
Torsdag - fredag kl. 9-12 & 13-15

(helgfria vardagar)
Kyrkan håller öppet hela sommaren
 
När solen står högt på himlen eller regnet öser ner kan det vara skönt att söka skydd inne i kyrkan på Rådmansgatan 20.

Kyrkan håller öppet
måndag - fredag kl. 11-18
lördag - söndag kl. 10-16
för bön, ljuständning, samtal och tystnad.

Eventuella förändringar av öppettiderna kommer att meddelas på vår facebook/hemsida.
 
6-10 juli Malmö Pride i S:t Johannes kyrka
 
Svenska kyrkan Malmös program under Malmö Pride uppmärksammar frågor som rör HBTQIA+ och religion. Du hittar hela programmet för Svenska kyrkan i Malmö på hemsidan och det blir allt från teologiska samtal, gudstjänster, dopförnyelse för transpersoner till själavård, utställningar och konserter. Nedan hittar du vad som kommer att hända i S:t Johannes kyrka under Malmö Pride.

Konstutställningen Proud Queer Art
 
6 juli kl. 19 - 21 Vernissage med samtal och musik.  
7 juli kl. 11 - 22.30
8 juli kl. 11 - 21.30
9 juli kl. 10 - 16
10 juli kl. 10 - 16
Konstnärerna i utställningen Proud Queer Art: 
Novalie Kaspersson. Arbetar mest digitalt i form av illustrationer. Som del av hbtq+ skapar hon sin konst från ett normbrytande perspektiv. Novalie är uppvuxen i kyrkan och använder sin konst för att belysa hbtqi+-personers upplevelser i en församling. 
Erik. En del av Eriks liv finns dokumenterad i dokumentärfilmen Prince of Dreams (Drömprinsen, TriArt Film 2021). Filmen belyser könsdysfori, utanförskap och att finna sin egen identitet. Eriks konst tar upp samma teman. I keramik skapar han spännande och omvälvande skulpturer. 
 
Onsdag 6 juli
 
kl. 19-21 Öppning av konstutställningen Proud Queer Art.
 
 
Kl. 21-21.30 Regnbågsandakt Love Shine a light.
 
Kvällens eftertanke: Mikael Karlsson (från Instagramkontot @mikaelikjol), normkreativ ickebinär brevbärare och transperson. Musik och sång: Albin Johansson, pianist, producent och elektronisk musiker och Agnes Hulander, sångare och låtskrivare.  
 
Torsdag 7 juli
 
Kl. 15-16 Panelsamtal ”Rätten till sin egen kropp (och själ)” 
 
Leiya Hansen tvekar inte, hon tar upp Bibeln för att se vad som finns där om kropp och själ. Vad hittar hon och vad tycker hon och hennes gäster?  
Med Leiya Hansen, transaktivist, medlem i EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer, sexualupplysare för RFSU, medgrundare av instagramkontot #deladintranshistoria.  
Nicole Voigt är sexolog och utbildad instruktör i feministiskt självförsvar. Ett självförsvar som är specialiserat på sexualiserat våld i nära relationer.
 
Kl. 19.30 We are family och Vem tänder stjärnorna - Vi laddar inför kvällens film med kända hits
 
Kärleksmuren står beredd att ta emot din kärlek, längtan och bön.   
Albin Johansson, pianist, producent och elektronisk musiker. Hanna Söderqvist, jazz och popsångare. 
 
Kl. 20 Filmvisning i samarbete med Doc Lounge -
Nelly & Nadine
 
”Vinnare av Teddy Award vid Berlin Film Festival. Detta är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julafton 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger. Filmen är den tredje delen av Magnus Gerttens dokumentärtrilogi som utgår från arkivmaterial från april 1945, då överlevare från koncentrationslägren anlände till hamnen i Malmö.” Mingelsnacks och filmsnack utanför kyrkan, på Johannesplan.  
(Doc Lounge specialises in documentary film distribution of new Nordic and international documentaries through events and outreach) 
 
Fredag 8 juli
 
Kl. 15-17 Drop in-doppåminnelse för transpersoner
 
Under Malmö Pride finns det möjlighet för dig som ännu inte hört ditt sanna namn uttalas i kyrkorummet att göra just det. I en påminnelse om ditt dop får du uttala ditt namn och pronomen. Du får stå stolt och ta plats med hela dig och vi som är där får, tillsammans med Gud, glädjas åt att just du är här. Vi får be, sjunga och välsigna.
Och är du inte döpt – kom ändå! Säg ditt namn och låt oss be för just dig.
Välkommen!  
 
Kl. 19.30-20.30 Panelsamtal ”Störst av allt är kärleken – möte med polyfamiljen Fridland-Engström från Strömsund i Jämtland och kyrkoherde Gunilla Hallonsten.  
 
Familjen Fridland-Engström lever i ett trepartnerskap med många barn. På instagram har de nästan 10 000 följare. Familjen har medverkat i program som Nyhetsmorgon och Bolibompa, SVT Barn. De vill inte gömma sig utan leva öppet och offentligt. Allt för att visa att man inte måste leva enligt normen. Familjen möter kyrkoherde Gunilla Hallonsten i ett samtal om det som Paulus, en av de viktigaste personerna i kristendomens historia, skrev en gång i tiden: Störst av allt är kärleken. Det blir ett samtal om att våga leva sitt liv utanför tvåsamhet och heteromall, en norm som kyrkan ofta har värnat men också ett samtal om ärlighet, lyhördhet, trohet och jämställda kärleksrelationer. Hur får vi det?    
 
Kl. 20.30-21.30 Panelsamtal ”Kontrollerad eller fri? Om synen på kroppen, på själen och sexualiteten. Finns det frihet i sikte?”
 
Ett samtal om normer, värderingar och föreställningar som på gott och ont, har präglat hur vi ser på kroppen, på själen och på sexualiteten.  
Medverkar gör Maria Küchen, författare och kulturjournalist, Chris Schenlaer, författare och verksamhetsledare på Inkonst. Elis Fredrik Gällentoft, från EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer.  
Maria Küchen har bland annat skrivit texterna till bildkonstnären och prästen Kent Wistis  utställning #Kyss –en meditation i ord och bild över Höga Visan, en utställning som ville väcka samtal om tro, sexualitet och kyrka. (Skruv förlag AB) 
Chris Schenlaers debutroman “Jag skapade Eva” (2020 Tallbergs förlag) handlar om Eva som föds som pojken Göran i en tid, i ett Sverige som inte är beredd att ta emot henne.  
Elis Fredrik Gällentoft är projektledare på IKEA. Han har bott i London och i Paris. Fredrik är med i EKHO:s styrelse i syd-ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer. Han växte upp i Småland och varje Pride var smärtsam för honom eftersom han ännu inte kunde leva öppet.

Kl 21.45-22 Kom, tänd ljus!
Vi tänder ljus för det vi tror på och det vi hoppas på.  Kvällens eftertanke: Sofia Tunebro, universitetspräst i Malmö. Musik: Per Myrstener, organist i S:t Pauli kyrka i Malmö
 
Söndag 10 juli
 
Kl. 11 Mässa under regnbågen
 
Gudstjänst med nattvard. 
Sommarkonserter
 
Under peioden 30 juni - 14 augusti har vi sommarkonsert varje söndag kl. 17 och torsdag kl. 12.10 + en konsert en måndag kl. 19. Alla konserter har fri entré!
För mer information besök hemsidan eller tryck på de medverkandes namn.

torsdag 30 juni kl. 12.10
Lunchorgelkonsert
Piotr Rachon

söndag 3 juli kl. 17
Orgelkonsert
Laurent Jochum

måndag 4 juli kl. 19
Kom hjärtans fröjd
Åkervinda

torsdag 7 juli kl. 12.10
Lunchorgelkonsert
Benjamin Åberg

söndag 10 jul kl. 17
Orgelkonsert
Hans Nordenborg

torsdag 14 juli kl. 12.10
Lunchorgelkonsert
Christian Schultze

söndag 17 juli kl. 17
Orgelkonsert
Colin Andrews
torsdag 21 juli kl. 12.10
Lunchorgelkonsert
Noa Edwardsson

söndag 24 juli kl. 17
Konsert med flöjt och orgel
Olivier Eisenmann och Verena Steffen

torsdag 28 juli kl. 12.10
Lunchorgelkonsert
Mats Hultkvist

söndag 31 juli kl. 17
Orgelkonsert
David Briggs

torsdag 4 augusti kl. 12.10
Lunchorgelkonsert
Mats Hultkvist

söndag 7 augusti kl. 17
Orgelkonsert
Anna Homenya

torsdag 11 augusti kl. 12.10
Lunchorgelkonsert
Mats Hultkvist

söndag 14 augusti kl. 17
Körkonsert
Berliner Kantorei
Foto: Magnus Aronson/IKON
Vi firar gudstjänster hela sommaren
 
Precis som kroppen behöver näring, avkoppling och rörelse, så behöver sinnet och tron sitt för att vi ska må bra. 
 
Högmässa
 
varje söndag kl. 11
I högmässan delas bröd och vin i nattvarden. Vi lyssnar till bibeltexter och predikan som har med söndagens tema och innehåll att göra. Vi sjunger psalmer och ber för oss själva och andra.
Högmässan varar cirka en timme.
 
Veckomässa
 
varje onsdag kl. 12.10
Veckomässan är en kortare mässa där vi samlas för bön, textläsning, betraktelse, psalmsång och nattvard mitt på dagen. Veckomässan är cirka 30 minuter.

Du hittar alla våra gudstjänster på hemsidan.

På lördagar har vi tider för dop och vigslar i kyrkan. Du hittar alla lediga tider i Svenska kyrkan Malmö här på hemsidan.
Pilgrimsvandra under Malmöfestivalen med
Pilgrim Malmö
 
Följ med på en vandring i centrala Malmö där vi stannar vid konstverk, byggnader, gravar som illustrerar en rad moraliska känslor som solidaritet, rättvisa, respekt, lydnad, empati – och deras motsatser.
Temat för årets festivalvandring är "Vår moraliska intuition". 
Vad som är rätt och fel avgörs inte bara av lagstiftning och överenskomna normer utan finns till en del programmerat i oss, på gott och ont i vår natur. Och det finns inte en moral, utan flera, som samverkar eller motverkar varandra.

När? Tisdag 16 augusti 15.00 – 18.00
Var? Samling framför S:t Johannes kyrka, Rådmansgatan 20.

Pris? Kostnadsfritt. Ta med egen fika.

Pilgrimsledare för festivalvandringen är Lisbeth Jönsson och Jarl Ingelf.

Anmälan skickas senast 12 augusti till pilgrim.malmo@svenskakyrkan.se
Antalet platser är begränsade.
Balansakt. Foto: Charlotta Sparre
Balansakt Foto: Cahrlotta Sparre
Fotoutställningen
HON: en berättelse om kvinnor i Mellanöstern
 
28 augusti - 12 september kommer Fotouställningen HON: en berättelse om kvinnor i Mellanöstern av Charlotta Sparre att visas i S:t Johannes kyrka.
Vernissage söndag 28 augusti med samtal tillsammans med fotografen Charlotta Sparre.
 
Fotoutställningen visar kvinnor från Mellanöstern och Nordafrika (Egypten, Libanon, Palestina, Jordanien och Syrien) och du får möta kvinnor i alla åldrar i vardagliga situationer, döttrar, systrar, vänner, mammor, mor- och farmödrar – de som får samhället att gå runt.
”Många kvinnor jag möter i Mellanöstern och i Nordafrika är starka yrkesarbetande individer som med hårt arbete även får familjelivet att gå ihop. Jag vill visa på alla positiva krafter som samverkar och för utvecklingen framåt,” säger Charlotta Sparre.

Läs mer om utställningen och om Charlotta Sparre på hemsidan.
 
 
Kul att veta...
Foto: Christian Schultze
Drömmen om en bok blev verklighet på Capri
 
 
Villa San Michelle - ett arv av Axel Munthe
 
Den excentriske läkaren, författaren och drottning Viktorias livmedikus, Axel Munthe (1857-1949), lät bygga Villa San Michele på ön Capri i Italien under 1890-talet. I sitt testamente donerade han villan till den svenska staten och Villa San Michele drivs idag av Svenska Medelhavsinstitutet under ledning av Kristina Kappelin.
Redan under Munthes tid var villan en samlingsplats för konstnärer, författare, vetenskapsmän och musiker, och så är det även idag. Förutom ett fint museum och en av Italiens vackraste trädgårdar, så finns det ett antal fristående lägenheter som varje år lånas ut till stipendiater.
 
Foto: Christian Schultze
San Michele-stipendie uppfyllde drömmen
 
Jag hade förmånen att i år få ett sådant stipendium, och kunde därför tillbringa tre veckor i Villa San Michele i början på juni. Förutom att träffa och ha utbyte med andra likasinnade har varje stipendiat ett eget projekt som de arbetar med.
I mitt fall har jag länge haft viljan att skriva en bok om hur det är att arbeta med körer - att starta, bygga och vårda en kör.
Jag har lett körer i snart fyrtio år och boken kommer att bli en handbok, utifrån mina erfarenheter, för blivande körledare samt körledare som vill ha ny input i dessa frågor.
I en miljö som Villa San Michele är det lätt att hitta inspiration och lugn till att skriva, måla och skapa och många är de musiker, konstnärer med flera som har besökt villan genom åren.
Min bok ska nu granskas, korrekturläsas, illustreras med mera. Det finns dock en förhoppning om att kunna ge ut den på förlag till våren 2023.

Christian Schultze
organist och körledare
 
Vad kan du se fram emot i höst?
Går du och din partner i tankarna om att gifta er, men kanske inte just en lördag?
 
Då kanske vårt nya koncept med fredagsvigsel kan vara något för er! Med start i höst kommer vi att erbjuda tider för vigsel (och/eller dop) på fredagar kl. 14 och kl. 17 i S:t Johannes kyrka.
Vi tänker oss att ni kanske vill fortsätta med bröllopsfesten på någon av alla restaurangerna i området eller varför inte åka över till Köpenhamn och fortsätta kvällen där? Givetvis bestämmer ni själva hur ni vill att just er dag ska se ut.

Vill du se alla lediga tider för vigsel (och/eller dop) så hittar du dem på hemsidan, eller så ringer du pastorsexpeditionen på telefonnummer 040- 27 90 01 måndag- fredag kl. 9-15 (lunchstängt kl. 12-12.30) och hittar en dag som passar just er.
Kristin Lindell/IKON
Är du vuxen och har funderingar kring konfirmation?
 
Under hösten drar vi igång en grupp i S:t Johannes för dig som inte konfirmerades som tonåring. Gruppen riktar sig framför allt till dig som är mellan 20-35 år, eller till dig som tror att detta kan vara ett sammanhang där du kan trivas. Tillsammans utforskar vi i gruppen olika aspekter av den kristna tron och söker fördjupning. Tidpunkter för träffarna bestämmer vi tillsammans, men vi siktar på konfirmation i samband med påsknattsgudstjänsten 2023. Om du inte är döpt så finns möjlighet att döpas i samband med konfirmandtiden. Om du har frågor, funderingar eller vill anmäla dig - hör av dig till Håkan Norén hakan.noren@svenskakyrkan.se.
Pilgrimsvandra i Pildammsparken
 
Tisdag 6 september börjar de populära pilgrimsvandringarna i Pildammsparken igen.
Varannan vecka (jämna veckor) samlas vi på Johannesplan kl. 10.50 där vi delger dagens ledord för vandringen. Kl. 11 ringer kyrkans klockor för vår vandring, och vi beger oss iväg och är tillbaka efter cirka en timmes tid. Vi vandrar oavsett väder, så kläder efter väder.

Ingen anmälan krävs, men om du har frågor kan du kontakta pilgrim.malmo@svenskakyrkan.se 
Gränsland - ny dag, samma tid
 
I september är det dags att se framemot en ny säsong av Gränsland i S:t Johannes kyrka. Det blir aktuella samtal som vävs samman med inspirerande musik. Tänk bara på att Gränsland har bytt dag!
Från och med i höst är Gränsland på onsdagar kl. 18, med en inledande kvällsmässa kl. 17.30.