Stafettvarvet har blivit en tradition på arbetsplatsen
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal har kliniken AnOpIVA deltagit i Stafettvarvet sedan 2018 och det har nu blivit en tradition där den åtråvärda vandringspokalen står på spel varje år.

AnOpIVA är en klinik med ca 300 medarbetare som jobbar på avdelningar och enheter inom intensivvård, operation, pre- och postop, läkarenheten, administration och FoUUI-enheten. Verksamhet bedrivs dygnet runt på flera enheter med tätt samarbete i olika team.

Karin Löwhagen, verksamhetschef berättar att kliniken sedan länge har planerat göra något utmanande och roligt tillsammans utanför arbetet. De drog då i gång, det som nu blivit en tradition – att de olika enheterna ställer upp med lag, ett eller flera per enhet, som tävlar mot varandra på Stafettvarvet.

Karin berättar även att under pandemin blev medarbetarna på kliniken mycket tätt sammansvetsade och är nu mycket måna om att behålla den gemenskapen, vilket kanske är en av anledningarna till att fler än någonsin medverkade på årets lopp. En annan anledning kan vara att alla löp- och gångförmågor har möjlighet att vara med på Stafettvarvet, säger Karin.

Pandemin satte inte stopp för AnOpIVA-kliniken som under några år genomfört ett eget lopp bara för sina medarbetare. Klinikledningen tillsammans med hälsoinspiratörer på kliniken planerade ett upplägg som sedan hälsoinspiratörerna genomförde.

Karins bästa tips till andra som vill genomföra en gemensam friskvårdsaktivitet på sin arbetsplats:

”Bara gör det, hitta några med lite extra energi som brinner för rörelse och som kan peppa i gång resten av gänget, och just att det inte behöver vara frågan om att springa snabbt, det är toppen att man är med och går, bara man gör det ihop”.
Stafettvarvet 2022, AnOpIVA Mölndal - YouTube

Några frågor och svar:

Varför har ni valt Stafettvarvet som en aktivitet att medverka på tillsammans från arbetsplatsen?
Vi tycker att det är en delsträcka som alla kan klara – man springer eller går 4,2 km per deltagare. Det går av stapeln en trevlig tid på året, mitten av maj, dessutom på en vardag, så det stör inte övriga planer som man ofta har i maj.

Har ni förberett er tillsammans på något vis inför årets Stafettvarv?
Ja, en av våra operationsavdelningar har hälsoinspiratörer som peppar med träningsprogram digitalt, en annan har gemensamma träningstillfällen, läkarenheten har också haft några gemensamma träningstillfällen vilket är kul, vi springer och pratar om allt möjligt, också ett tillfälle att lära känna varandra.

Vad har fått er att fortsätta genomföra Stafettvarvet varje år?
Glädjen att göra det tillsammans, vi träffas allihop utanför jobbet, målet att vinna den åtråvärda vandringspokalen (mer eller mindre viktigt mål, beroende på vem du frågar).

Vad är det bästa med att medverka tillsammans på Stafettvarvet?
Gemenskapen!
 
Glad Midsommar
önskar Regionklassikern!
På vgrbalans.se kan du:
 
– se aktuella friskvårdsprojekt, reportage och nyheter om kommande aktiviteter.
– få all information om Regionklassikern och motionsloppen som ingår.

– se friskvårdserbjudanden och VGR-rabatter i din del av regionen.
– prenumerera på nyhetsbrev från vgrbalans.