Stort lokalt engagemang för skolans kompetensförsörjning
 
Äntligen har vi kunnat fira skolavslutningar och student tillsammans som vanligt igen, och nu stundar en efterlängtad sommarledighet. Monica Sonde skriver sitt sista blogginlägg för terminen i ljuset av den rapport om kompetensförsörjning som SKR publicerade igår, med reflektioner från de möten som ägt rum med kommuner från hela landet under hösten och våren.
 
I samband med att rapporten släpptes publicerades en webbnyhet: 
 
 
 
Regeringen skjuter upp förändring av statsbidrag för lärarlöner
 
Regeringen aviserade i budgetpropositionen för 2022 att medel från lärarlönelyftet skulle flyttas till likvärdighetsbidraget. Under våren aviserades hur förändringen skulle påverka lärarlönelyftet, utan att motsvarande förändringar för likvärdighetsbidraget var klara. SKR och andra har därför tryckt på behovet av att skjuta på förändringen och genomföra en ordentlig konsekvensanalys. Regeringen har nu meddelat att ändringarna inte kommer att genomföras utan medlen kommer att ligga kvar i lärarlönelyftet tills en översyn gjorts av lärarlönelyftet och andra riktade statsbidrag inom skolområdet, något som SKR välkomnar. 
 
 
Information om skolan till ukrainska vårdnadshavare
 
Skolverket har tagit fram information till ukrainska vårdnadshavare och elever om den svenska skolan. Målet är att öka kunskapen hos de ukrainska vårdnadshavarna om hur de ska göra för att deras barn ska börja i svensk skola, vilka rättigheter barnen har i skolan och hur det går till när de börjar. Länken till sidan kan med fördel spridas i olika nätverk och organisationer, till exempel öppna förskolan, fritids- och utbildningsförvaltningar i kommuner, frivilligorganisationer och medborgarkontor.
 
Ny vägledning om hedersrelaterad brottslighet
 
För att förhindra att barn och unga förs utomlands för att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning har flera myndigheter tagit fram en gemensam vägledning. Vägledningen riktar sig till yrkesverksamma inom skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård och polis.
 
 
Webbsändningar och konferenser
 
 
Kontaktvägar, samverkan och insatser inom kommunernas aktivitetsansvar
Webbsändningen med fokus på det kommunala aktivitetsansvaret, KAA, finns nu att ta del av på SKR.se. Skolverket presenterar statistik om ungdomar som omfattas av KAA. Centrala frågor är hur kommunerna får kontakt med ungdomarna, erbjudande om insatser, samverkan kring ungdomarna och överlämning mellan gymnasieskolan och KAA. Vi får ta del av exempel från Västerås, Jönköping och Boden.
Kontaktvägar, samverkan och insatser inom KAA
 
Mötesplats social hållbarhet: Människan, mötet och närmiljön – gemenskap i en föränderlig tid
Den 20-21 september bjuder SKR och Folkhälsomyndigheten in till två inspirerande dagar i Örebro där vi tar tillvara på det bästa med att ses fysiskt. Vi varvar interaktiva ”knytkalas” med forskning och seminarier. Barn och ungas livsvillkor och hälsa är ett viktigt fokus! Bland annat får du ta del av inkluderande mötesplatser för unga och höra mer om hur skola, socialtjänst, polis, kultur och fritid m.fl. samarbetar.
Mötesplats social hållbarhet: Program och anmälan
 
Save the date: SKR:s förskolekonferens 
Bedömning av måluppfyllelse i förskolan är temat för SKR:s förskolekonferens den 23 november. Hur kan man som huvudman följa upp om förskolan ger barn rätt förutsättningar att utvecklas och lära, och rikta resurser och stöd dit det behövs? Vad säger forskningen? Hur jobbar kommunerna och vilket behov av stöd finns? Boka in i kalendern redan nu. Program och anmälningslänk kommer efter sommaren.
SKR:s förskolekonferens 
 
Save the date! SKR:s komvuxkonferens 2022
Den 17 november arrangerar SKR en webbsänd konferens med fokus på komvux. På konferensen kommer aktuella frågor gällande komvux att tas upp och diskuteras. Konferensen riktar sig främst till tjänstepersoner och förtroendevalda med ansvar för komvux. Mer information och inbjudan kommer efter sommaren.
 
Rapportering om gymnasieskolans inriktningar inför hösten -22
 
Det är obligatoriskt för huvudmän att lämna in uppgifter till databasen SUSA-navet om gymnasieprogrammens inriktningar, för att elever ska få fullständig och korrekt information när de gör sina gymnasieval. Uppgifterna ska vara inne senaste den 1 oktober 2022. Kontakta din systemleverantör för att leverera information om inriktningarna.
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark

Ansvarig utgivare:
Maria Caryll
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00