Ladda ner kollektvädjan för rikskollekt 31 juli *Församlingen i Frankfurt söker komminister/mobil präst *Elsa kliver in i historien
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Kära kollegor!
 
Kristi himmelsfärd, Sveriges nationaldag, pingst och snart midsommar! Helgerna avlöser varandra så här i vår och sommartid. Vi står inför en sommar som förhoppningsvis blir mer lik somrarna innan pandemin. Vi ser fram emot solen, värmen och att äntligen få mötas!
 
Kristi förklaringsdag är utlandskyrkans insamlingssöndag i detta nyhetsbrev finns underlag för kollektvädjan. När du besöker en församling i Sverige i sommar, gör dig gärna till känna och passa på att berätta om utlandskyrkan! Tillsammans kan vi sprida information och berätta om vikten av Svenska kyrkan i utlandet.
 
Vi önskar er alla en välsignad sommar med tid för återhämtning och vila med psalm 476.
 
Gud, när du andas över vår jordförnyas den, dess ansikte lyser.Då gläder sig alla markens djuroch källorna rinner opp bland bergen.O Gud, du andas över vår jord.Djupt i vårt inre skälver ljusetskapande Ande.
Hälsningar
Rickard Jönsson
Avdelningschef, Svenska kyrkan i utlandet
 
Ladda ner kollektvädjan för rikskollekt 31 juli
 
Ibland behöver vi extra stöd och känna att vi är en del av en gemenskap. Särskilt om vi är utomlands, långt ifrån familj och vänner. Ofta möter Svenska kyrkan i utlandet människor i svåra situationer. Så här berättar prästen Karolinn om en händelse på en semesterort där en man från en researrangör på platsen ringer och berättar att en svensktalande gäst uttalat att hen inte vill leva längre. Läget är dramatiskt och lite kaotiskt för hotellets personal. Polis är tillkallad och hotellet ber utlandsförsamlingen om hjälp.
– Jag och församlingens husmor åker dit. Vi möts av polis på plats och får träffa gästen, som berättar om sina svårigheter. Under ett enskilt samtal med mig under absolut tystnadsplikt, kan samtalet fortsätta kring vad som ligger till grund för alla mörka tankar. Vi stöttar också i kontakt med polis och sjukvård under natten. På småtimmarna får gästen vila ut i våra kyrkliga lokaler.  När gästen är tillbaka i Sverige får husmor och jag som präst ett tack med orden ”ni var nattens änglar som stod kvar vid min sida till mörkret skingrades”.

Ladda gärna ner och skriv ut kollektvädjan med en berättelse om det fina arbetet som pågår i våra utlandsförsamlingar. Den passar bra att läsa upp i gudstjänsten.

Ladda ner kollektvädjan
 
Välkommen på kyrkoherdedygn i augusti! 
 
Svenska kyrkan i utlandet står mitt i en omställningsperiod. För att se till så att vi gemensamt leder i samma riktning bjuder vi in till ett kyrkoherdedygn på Samariterhemmets hotell Duvan i Uppsala, 18-19 augusti. Marie Svedberg som arbetat som utlandskyrkans HR-konsult kommer att leda våra samtal och vi kommer att inspireras i förändringsledning av överste Thomas Karlsson från Försvarsmakten.
Kom ihåg att anmäla dig senast 27 juni! Anmälan skickar du till henrik.bodin@svenskakyrkan.se.
 
Nytt på bloggen: 
Elsa kliver in i historien
 
Som vikarierande präst i Svenska kyrkan i Nederländerna är det lite som att kliva genom dörren till historien. Elsa Westbergs morfar var under 1950-talet sjömanspräst i Rotterdam och under sin uppväxt var hon och hennes sju syskon kända som ”prostens barnbarn”.

Läs intervjun med Elsa
 
Församlingen i Frankfurt söker komminister/mobil präst
 
Svenska kyrkan söker en präst med placering Frankfurt, som under två veckors perioder cirka 5 gånger per år reser till de svenska församlingarna och verksamhetsplatserna i Europa. Välkommen med din ansökan senast den 27 juni!
 
Skara stift söker riktade insamlingsmål
 
I oktober har Skara stift en Svenska kyrkan i utlandet-helg. Inför den efterlyser de riktade insamlingsmål. Hör gärna av dig till Johanna Holmlund Lautmann om du har en idé.
 
 
Det senaste om utredningarna om utlandskyrkan
 
Utlandskyrkans verksamhet utreds, med målet att verksamheten ska kunna fortsätta in i framtiden, trots minskade medel. Rickard Jönsson och Johanna Holmlund Lautmann besöker just nu många församlingar för samtal med kyrkoråd och kyrkoherdar. På intranätet kan du läsa mer om pågående utredningar och fattade beslut.
 
Tipsa dina medarbetare om nyhetsbrevet!
 
Tipsa gärna medarbetare och förtroendevalda i utlandsförsamlingen om detta nyhetsbrev, om de inte får det. Nyhetesbrevet är riktat till utsända, lokalanställda och förtroendevalda i utlandskyrkan.

Klicka på länken för att börja prenumerera
 
REDAKTÖRER: Jiang Millington, Sara Steinholtz Sparby och Henrik Bodin