"Gemensamma tjänster göra att vi kan vara kyrka i hela landet"
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det är mycket som händer inom Svenska kyrkan på samverkan- och digitaliseringsområdet. För att underlätta för församlingar och pastorat att få samlad aktuell information om den utvecklingen skickas detta nyhetsbrev ut till dig som är kyrkoherde eller ordförande i kyrkorådet. Det ges ut av nationell nivå i samarbete med stiften. Detta är det sista nyhetsbrevet inför sommaren. Vi återkommer i höst!
 
Förslag om att inleda arbetet med en gemensam ekonomiservice
 
Den 16 juni fattade kyrkostyrelsen beslut om att föreslå kyrkomötet att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att etablera en gemensam ekonomiservice för Svenska kyrkan.
– Det handlar om kyrkans bästa nu och i framtiden. En gemensam ekonomiservice kan bland annat frigöra tid till den grundläggande uppgiften. Dessutom måste vi forma en organisation som håller i det långa
perspektivet, som ger mer stabilitet och mindre sårbarhet i verksamheten, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå pastorat som sedan länge är anslutna till flera av Svenska kyrkans befintliga gemensamma tjänster.
Läs mer om kyrkostyrelsens beslut här
Nytt om tjänsterna
 
"Gemensamma tjänster gör att vi kan vara kyrka i hela landet"
 
Samverkan och gemensamma tjänster skapar förutsättningar för att Svenska kyrkan ska kunna vara kyrka i hela landet, menar Daniel Larson som är ledamot i kyrkomötet, 1:e vice ordförande i Stockholms stift och förtroendevald i Lidingö församling. Lidingö församling är precis på väg att ansluta till Svenska kyrkans gemensamma it-plattform, GIP.
Här kan du läsa en intervju där Daniel Larsson berättar mer om hur de gemensamma tjänsterna kan bidra till smidiga arbetsprocesser för anställda såväl som förtroendevalda.
 
Hög anslutningstakt till den gemensamma it-plattformen
 
Under 2022 har anslutningstakten till den gemensamma it-plattformen varit tre gånger så hög jämfört med tidigare år. Nästan hela Västerås stift bidrar till den höga takten året ut med minst en anslutning av en församling eller ett pastorat i veckan.
Läs mer om varför Västerås stift valt att gå med i den gemensamma it-plattformen, GIP.
 
Nya datum för byte av lönesystem
 
Datum för byte av lönesystem inom den gemensamma lönetjänsten har senarelagts utifrån tidigare tidsplan. Detta för att ge mer tid för förberedelser och kvalitetssäkring samt minska trycket på supporten under införandet. Nyanslutna församlingar och pastorat börjar tidrapportera i det nya systemet 1 december 2022 med första utbetalning 25 januari 2023. Redan anslutna via löneservice, egen personal och stiftens servicebyråer börjar tidrapportera 1 mars 2023 med första utbetalning 25 april 2023. Mer information finns på projektets intranätssida.
 
Smidiga arbetssätt med Onedrive
 
Med OneDrive tillgängligt direkt i utforskaren även i fjärrskrivbordet står allt öppet för att anpassa arbetssätten och ta del av fördelarna med att lagra filer i Svenska kyrkans molnlagring.
Ta del av tipsen på hur du och dina medarbetare smartast kan arbeta med Microsoft 365 och hantera filer i OneDrive.
 
Digitalisering & samverkan är ett nyhetsbrev som skickas ut från kyrkokansliet i Uppsala i samverkan med stiften, för att informera om beslut, uppdateringar och nyheter som berör Svenska kyrkans långsiktiga strategi för digitalisering och samverkan. Läs mer om ämnet och ta del av hela strategin på intranätet.