Nyhetsbrev vecka 24
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
Kriget i Ukraina pågår, men det hindrar tyvärr inte andra katastrofer i världen att hända. Em sådan katastrof är den svält som pågår på Afrikas horn. ACT-alliansen, där Act Svenska kyrkan ingår, larmar att situationen närmar sig ett riktigt nödläge.

På två år har antalet personer i världen som lever med matosäkerhet fördubblats till 276 miljoner människor, och antalet som lever under svältförhållanden har globalt ökat med 500 procent sedan 2016. Det här nämner FN:s generalsekreterare i ett nytt uttalande för att tydliggöra hur kriget i Ukraina i kombination med coronapandemin förvärrat situationen i vår värld, inte minst i stora delar av Afrika.
På Afrikas horn ser torkan som Act svenska kyrkan rapporterat om tidigare nu ut att kunna bli riktigt svår under sommarmånaderna.
– Det talas om den värsta torkan på 40 år. I kombination med stigande matpriser till följd av kriget i Ukraina är situationen akut, säger Else Berglund, humanitär chef för Act Svenska kyrkan.

Somalia, Etiopien och Kenya är tre av de länder som i olika utsträckning påverkas, och många platser har nu sett en dålig regnsäsong för tredje eller till och med fjärde året i rad. Runt 15 miljoner människor drabbas, och uteblivna skördar håller på att leda till säkerhetskriser.
Act Svenska kyrkan jobbar både långsiktigt och humanitärt på Afrikas horn. Akuta matransoner har delats ut, samt att man jobbar med utbildning och nödvändiga verktyg för klimatsmarta och hållbara odlingar. Dessutom jobbar man för att det ska finnas alternativa inkomstmöjligheter som inte är så beroende av jordbruk för att människor lättare ska kunna försörja sig under torrperioderna.
I och med den förvärrade situationen kommer Act Svenska kyrkan att gå in med ytterligare stöd i regionen under sommarmånaderna. Självklart kan du också ge en gåva, klicka här.


(Denna text är en lätt bearbetad version av den text du kan hitta på Act svenska kyrkans hemsida. Du kan gå in på Act svenska kyrkan för att läsa mer.)
 

Kommande gudstjänster:
 
19 juni, i tyska kyrkan i Den Haag kl 13. Adress: Bleijenburg 3B, 2511 VC Den Haag. Efter gudstjänsten blir det kyrkkaffe.
 
3 juli kl 11 i Finse huis i Rotterdam (Denna gudstjänst är den sista före sommaruppehållet)
adress: 's-Gravendijkwal 64, 3014 EG

https://zoom.us/j/95772998182
 
 
 
Bli medlem
 
Som medlem är du viktig! Du bidrar till att vi tillsammans kan bedriva Svenska kyrkas verksamhet i Nederländerna.

Om du inte längre är folkbokförd och betalar skatt i Sverige betalar du inte heller kyrkoavgift till Svenska kyrkan.
Föra att bidra till Svenska kyrkan i Nederländernas arbete kan du bli medlem här hos oss och/eller ge en donation.

Ditt bidrag gör att vi bland annat kan fira gudstjänster, ha dop, göra hembesök, företagsbesök, fartygsbesök, tonsdagsstrupp med mera. Det gör det också möjligt för oss att vara med och fira svenska högtider och traditioner. Ditt bidrag gör skillnad. 

Avgift
Enskild: € 50,-
Familj: € 80,-
Medlemsavgiften kan föras över till nedan konto. Du kan också betala kontant eller med Pin när vi ses.
Om du betalar via din bank: Glöm inte att skriva in avsändarens namn och adress eller e-postadress på inbetalningen.
Betala till: Bank ABN-AMRO
(medlemsavgift) NL32ABNA0587408898
(gåvor) NL10ABNA0533533457