Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på maj 2022
 
Överlag så blev maj något våtare än normalt med en nederbörd på 107 % och en normal temperatur. Dock varierade vädret en del under månaden med torra och våta veckor. Det har gjort att hydrologin som började och slutade månaden på ett underskott kring -2 TWh var under tiden på nere på -4 TWh och upp på under -1 TWh. Vindkraftsproduktionen har överlag varit god under månaden och slutade på 114 % av normalt med bara en vecka som inte låg över.
Terminspriset
 
Det nordiska terminspriset föll ned till 75 €/MWh för Q3 kontraktet mot mitten av månaden på våta prognoser. Dock så var prognoserna skiftande under månaden och vände sedan torrare/normalare och terminspriserna steg upp igen. Det höga spotpriset, även under dagar med normal vindkraftsproduktion, har tillsammans med de låga magasinsnivåerna i södra Norge hjälpt att driva upp priserna. I slutet av månaden nådde Q3-kontraktet upp till 110 €/MWh.
Spotpriset
 
Spotpriset steg något i hela landet under maj trots en god vindkraftsproduktion, och anledningen till det är att priserna blev betydligt högre de dagar då det blåste normalt/något mindre. Tillrinningarna och vårfloden kom  gång en del i slutet av månaden men då den blivit utdragen så blir effekten av mindre än om den sker under en kortare period. Kärnkraftsunderhållen under månaden har gått enligt planerna och det har fortsatt varit begränsningar och underhåll i nätet på grund av det. För elområde 3 blev priset i maj 2022 102,86 öre/kWh.
Prognos
 
De låga magasinsnivåerna i södra Norge kräver betydande nederbörd för att komma upp i mer normal nivåer. Även om prognoserna visserligen ser något våtare ut nu än tidigare räcker det inte riktigt. Det och fortsatt höga råvarupriser gör att priserna väntas vara höga även i juni.