Vad är på gång på Vadstena pilgrimscentrum och längs S:t Birgitta ways? Läs om våra vandringar, retreater, seminarium och hur pilgrimsvandrandet utvecklas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Käre Pilgrim!
Vid Pilgrimscentrum står vi beredda och förväntasfulla om att få välkomna dig som pilgrim i sommar och höst. Vid pilgrimsmålet Vadstena hålls bönens låga alltid brinnande – och här möts pilgrimer från alla vädersträck för att dela liv och söka fördjupning. Du är så innerligt välkommen att dela den gemenskapen med oss. Denna tid firar vi dessutom att Pilgrimscentrum i Vadstena och den moderna nordiska pilgrimsrörelsen fyller 25 år. I sommar ordnar vi en särskild jubiluemsvandring vi från Jönköping till Vadstena där vi anländer lagom till Birgittas himmelska födelsedag den 23 Juli med dess festligheter. I april nästa år får firandet sin höjdpunkt då vi genomför det nu framflyttade pilgrimsteologiska seminariet ”Vandra varsamt med varandra”.
 
Vi har mycket att vara tacksamma över. Vi gläds just nu över att det är så många som anmält sig för att göra en volontärinsats på Pilgrimscentrum i sommar och i höst. Vår nye medarbetare - koordinator Daniel Wettervik (som presenterar sig i detta nyhetsbrev) - kommer vara spindeln i nätet för vårt arbete med dig som volontär framöver.
 
Nyheter för höstens program 2022 är att vi erbjuder en fördjupad Pilgrimsledarkurs steg 2 som riktar sig till dig som genomfört pilgrimsledarkurs steg 1. Vi har som vanligt ett rikt program med både kortare och längre vandringar och retreater som du finner här nedan. Välkommen att anmäla dig!
 
Vi vill göra dig uppmärksam på att vi sedan i år ändrat bönetiderna i Klosterkyrkan. Läs mer om de nya bönetiderna här >> Det finns många tillfällen till bön i Klosterkyrkan. Under pilgrimssommar firas två pilgrimsmässor per dag i klosterkyrkan så att du som pilgrim ska kunna bli både sänd och mottagen i gudstjänsten.
 
Arbetet med utvecklingen av våra pilgrimsleder fortsätter. Vi är mycket stolta att i detta nyhetsbrev presentera vår nya ”pilgrimsapp” som du kan ladda ner till din telefon. Allt för att underlätta för dig som vill pilgrimsvandra S:t Birgitta Ways till Vadstena. Läs mer om appen här >>
 
Pilgrimscentrums engagemang för klimatet och för ett hållbart liv fortsätter. Det är uppmuntrande att arbetet med förra årets vandring Pilgrims walk for future har gett så många ringar på vattnet. Just nu förbereds årets långa Pilgrims walk for future vandring, som Annika Spalde kommer att leda. Läs mer här >>

Vi på Pilgrimscentrum vill hälsa dig varmt välkommen till Pilgrimsmålet Vadstena. Vi önskar att din vistelse här i ska bli till läkedom och upprättelse både till kropp, sjäI och ande.
 
"Nu står vi i dina portar, Jerusalem. Jerusalem, du välbyggda stad, där husen står tätt tillsammans! Dit går stammarna upp, Herrens stammar.” Psaltaren 122
 
Rickard Borgenback
Pilgrimspräst och föreståndare,
Vadstena Pilgrimscentrum
 
PROGRAM SOMMAR/HÖST 2022
 
16-19 JUNI
PILGRIMSVANDRING
 
I SOMMARTID
 
Läs mer >>
 
6-7 JULI
PILGRIMSVANDRING
STOCKLYCKE-VADSTENA
 
Läs mer >>
 
14-22 JULI
JUBILEUMSVANDRING/
BIRGITTAVANDRING
9 DAGAR, 149 KM
 

3-4 AUGUSTI
PILGRIMSVANDRING
STOCKLYCKE-VADSTENA
 
1-11 SEPTEMBER
PILGRIMSLEDARKURS
STEG 2 FORSTSÄTTNINGSKURS
 
23-25 SEPTEMBER
VILA FÖR KVINNOR:
HERRE VISA MIG VÄGEN
 

6-9 OKTOBER
PILGRIMSDAGAR I VADSTENA MED FIRANDET AV BIRGITTADAGEN
 
Läs mer >>
 
26-30 OKTOBER
RETREAT I IGNATIANSK ANDA
 
Läs mer >>
 
10-13 NOVEMBER
TYST RETREAT VID ÅRETS SLUT
 
1-4 DECEMBER
RETREAT FÖR MÄN
 
8-11 DECEMBER
TYST RETREAT I ADVENTSTID
 
Läs mer om alla våra vandringar, kurser, retreater, pilgrimsvilor, seminarier och dagar på vår hemsida och glöm inte att anmäla dig i tid. Platserna brukar snabbt bli uppbokade.
 
S:t Birgitta Ways vandringsapp snart i din telefon!
Ladda ner vår vandringsapp
 "St. Birgitta Ways" idag!
 
Appen S:t Birgitta Ways är din digitala kartguide över de pilgrimsleder som leder till Vadstena. Perfekt för dig som är ute på vandring. Här hittar du alla pilgrimsleder och pilgrimsrundor och du kan hela tiden se var du befinner dig. Du hittar också pilgrimsvänliga boenden och matställen längs lederna. Kyrkor, kapell, kloster och
stilla platser för vila och reflektion finns också appen. 

Ladda ner appen för Apple eller för Android nu på direkten och börja planera din nästa pilgrimsvandring redan idag!
Möt vår nye medarbetare
Daniel Wettervik 
 
Under det senaste året har diakon Sanna Lindström gjort ett gediget arbete med rutinerna runt våra volontärer. Vi vill passa på att tacka Sanna för detta ortoligt viktiga arbete. Någon som är extra tacksam är Pilgrimscentrums nya koordinator Daniel Wettervik som bland annat kommer ansvara för volontärsverksamheten på Pilgrimscentrum. Nyhetsbrevet har gjort en snabbintervju med Daniel som du säkerligen kommer stöta på nästa gång du besöker oss i Vadstena. 

Hej Daniel, vem är du?
Jag är en obotlig optimist som drivs av utmaning och nyfikenhet. Livet är för mig en resa i gudsögonblicket, tillsammans med andra människor och med nåden tätt, tätt intill.

Var hittar vi dig på Pilgrimscentrum?
Förmodligen lite varstans men allrahelst i butik och café. Eller så är jag på bön eller mässa i Klosterkyrkan – välkommen dit!

Har du något tips till Pilgrimscentrums besökare?
Mitt tips är att se till att ha tid som inte är uppbokad för Vadstena är en plats också för det spontana. Tid för det där doppet i Vättern eller den där glass- och chokladrundan. Eller den där strandkantspromenaden som kanske inte annars hinns med.

Vad betyder pilgrim för dig?
Pilgrim för mig är att ödmjukt vara i inre och yttre rörelse, att vara på väg. Ha en öppenhet inför att vägen är lika viktig som målet. Gärna under ledning av de sju nyckelorden frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.
Kom och bed med oss i sommar
 
Under sommaren fortsätter vi att samlas till daglig mässa och bön i Klosterkyrkan (mån–lör). Vi ber laudes kl. 8, sext kl. 12 och vesper kl. 16. Morgonmässa firas kl. 8.30. Under perioden 27/6–28/8 firar vi även en kvällsmässa kl. 18, också den i Klosterkyrkan. På söndag firar vi högmässa kl. 11 i Klosterkyrkan.

Välkomna med i bönen!