Det här är nyhetsbrevet för dig som är ideellt engagerad i Svenska kyrkan i Skara stift. Välkommen att ta del av vad som är på gång i stiftet framöver. 
Känner du någon som du tror skulle ha glädje av det här nyhetsbrevet? Tipsa om att man kan läsa mer och anmäla sig på internwww.svenskakyrkan.se/skarastift
 
Kvällskurs på distans: "Jesus för världen"
Hjo folkhögskola erbjuder under hösten 2022 en kvällskurs på distans om Jesus. Kursen ger en fördjupning om livet som Jesus levde i världen, livet som han gav för världen.

Under tio måndagskvällar, med start i september, möts deltagarna via länk till föreläsning av skolpräst Olivér Joób och samtal med utrymme till reflektion. Mitt i terminen kommer det att finnas möjlighet att delta på en kursdag på folkhögskolan under en lördag. På Hjo folkhögskolas webbplats kan du läsa mer om innehållet för de tio tillfällena och det tänkta programmet för heldagen.

Anmäl dig idag! Läs mer.
 
 
Anmäl dig till Göra skillnad - bussresa från stiftet
 
1–2 oktober får du som engagerad återigen möjlighet att uppleva gemenskapen med både gamla och nya engagerade för Act Svenska kyrkan. Det blir två dagar späckade med inspiration, engagemang, musik, gudstjänst och gemenskap!

Anmäl dej till konferensen Göra skillnad och boka ditt boende på Göra skillnad 2022 - Act Svenska kyrkan. Boka gärna boende på Arena Hotel dit vi kommer att ordna busstransport. Göra skillnad blir snabbt fulltecknat, så vänta inte!

Skara stift anordnar en gemensam bussresa till Uppsala som startar i Vårgårda 06:00 lördag morgon och plockar upp resenärer i Vara (06:20), Skara (06:50) och Mariestad (07:30). Framme i Uppsala 11:30. Bussen går sedan tillbaka samma väg när programmet avslutas 13:00 på söndagen. Bussresan kostar 450 kronor/person och du anmäler dej senast 15 augusti via mejl till urban.jormeus@svenskakyrkan.se

Mer information: urban.jormeus@svenskakyrkan.se eller telefon 070 858 50 86.
 
Välkomna till en predikodag!
 
...om profetisk predikan och om hur vi predikar kring klimathot och skapelseansvar!

Den 19 november 9-16 är ideella predikanter, präster, diakoner och pedagoger som är intresserade av predikan kring klimathot och skapelseansvar och profetisk predikan välkomna på en inspirations- och fortbildningsdag. Plats Mariasalen i Skara domkyrkoförsamling, Malmgatan 3, 53231 Skara.

Läs mer
 
Var med och utveckla det ideella engagemanget
 
Forskningsrapporten av ”Fri vilja på fri tid” visar att pastorat/ församlingar med ett gemensamt tänk kring idealitet har fler ideella och därmed också ett större engagemang. Du själv, som ideell medarbetare, är viktig i rekryterandet av fler ideella i församlingen, så att engagemanget kan öka och församlingslivet blomstra!

Ta del av den nya forskningen. Här kan du ladda ner rapporten, och ta del av mer information.
NYHET! Förra veckan hölls ett webbinarium där forskningen presenterades med fokus på Skara stift, tillsammans med en uppsats i ämnet, även den med Skara-fokus. Här kan du se det inspelade webbinariet.
 
IDÉDAG - lördag 8 oktober
 
Under idédagen får du möjlighet att möta forskarna bakom rapporten och tillsammans med ideella, anställda och förtroendevalda från hela Sverige samtala och göra ”verkstad” av detta. Ett viktigt fokus kommer att vara hur anställda och ideella medarbetare är varandras medkrafter.

Dessutom kommer Biskop Andreas Holmberg och utvecklar vad det innebär att vara kyrka i nytt landskap. Och som det brukar heta i dessa sammanhang ”mycket, mycket mer”…

 
Du kan delta på plats i Linköping eller digitalt. Du/ni kan också välja att ordna en egen ”hybrid-dag” där ni följer delar av dagen digitalt och kombinerar den med egna lokala inslag. Vill ni ha stöd från Skara stift kring ett lokalt arrangemang denna dag kontakta stiftspedagog Lena Linde.

Läs mer
Kursstart
 
Processutbildningen ”Att vara kyrka” rustar och utvecklar medarbetarskapet i församlingen. Det är en fördel om pastoratet/församlingen skickar minst två personer på denna utbildning - det optimala är att skicka både anställda, förtroende och ideella medarbetare som går kursen tillsammans.

Parallellt med kursen samtalas på hemmaplan om hur det gemensamma medarbetarskapet på bästa sätt ska utvecklas utifrån den kunskap och input kursdeltagarna får. På det sättet ger utbildningen kunskap och utveckling för alla medarbetare.
Start för ny omgång i oktober 2022. Hög tid för anmälan!

Läs mer
 
Rustad – utbildning för unga ideella ledare
 
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom.

I år storsatsar Skara stift på att erbjuda en helg per år där det finns många val och möjligheter att ta del av olika seminarier men också gemensam tid för reflektion i församlings/pastorats ledargrupp. Bland annat medverkar ”Peter” som är avhoppad nynazist. Seminarierna kommer att erbjuda fördjupning i gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Rustad – Musiker är ett parallellt spår för dem som spelar något instrument eller sjunger och vill utveckla sina musikaliska gåvor.

Läs mer om Rustad här
 
Upptäck kyrkor med Helga och Kyrkguiden i sommar
 
Följ Skara stifts Facebooksida och häng med Skara stifts alldeles egen ”kyrktant” Helga From när hon upptäcker några av stiftets fantastiska kyrkor! Med början i slutet av juni.

Helga kommer besöka fyra kyrkor som står öppna under sommaren. Helga använder sig av appen "Kyrkgudien" när hon letar efter kyrkor att besöka.

Med appen Kyrkguiden kan du upptäcka ännu fler! I appen kan du läsa om kyrkor runtom i landet, hitta till dem, ta del av vad som händer och även göra listor över både de kyrkor du vill besöka och bocka av dem du har besökt! Kyrkguiden är gratis och finns där appar finns.
 
Vandringshelg 26-28/8
 
Helgen 26-28/8 vill vi sätta fokus på vandring. Det finns många möjligheter att vandra på egen hand men det blir också föredrag, musik och guidade vandringar. Svenska kyrkan erbjuder program med pilgrimsperspektiv och ledda pilgrimsvandringar.

Läs mer
 
I den underbara miljön på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog är du välkommen att ta del av utbudet. Retreater, stilla dagar, kurser och mycket annat står på programmet den närmaste tiden.
Välkommen till Lilleskog i vår och sommar!

Retreat i sommartid 27-30 juni
Välkommen till några dagar där orden ”Ditt liv skall bära mig” blir vår ingång. Läs mer

Skrivardagar 30 juni-3 juli
Årets skrivardagar, för dig som är nyfiken nybörjare eller erfaren skribent. Läs mer

Drömseminarium 19-21 augusti
Nyfiken på dina drömmar? Vi arbetar med våra drömmar enligt Montague Ullmans metod.
Läs mer

Stickretreat 2-4 september
Sticka med andra i stillsam samvaro med andra. Läs mer

Rekreationsveckor 19-23 september, 31 oktober-4 november
Ett gott sätt att stanna upp och få tid för återhämtning. Läs mer

På väg vidare – om att gå i pension 17 november
En seminariedag för dig som ska, eller nyligen gått, i pension. Läs mer

Stilla dagar 22 och 23 november
En dag för egen fördjupning och andhämtning. Välj att vara med en eller båda dagarna.
Läs mer



Foto: Linda Franzén