Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om årets gymnasierapport och vad som händer om en elev måste göra en sen komplettering. 
En intensiv tid väntar
 
Karin Soffiantini-Yildiz. Foto: Bengt Säll
Omvalsperioden stängde den 17 maj utan belastningsproblem i Indra, vilket visar att det tidigare genomförda stabiliseringsprojektet haft önskad effekt.

När eleverna tar sommarlov så är det mer hektiskt än någonsin för er i skolor, på förvaltningar och hos oss på Gymnasieantagningens kansli inför slutantagningen. Betyg ska registreras, blanketter ska laddas upp, ansökningar skickas till andra län samt yttranden och beslut ska göras. Allt hänger ihop och uppgifter bygger på varandra.

Vi vill därför be er att vara extra noga att hålla koll på tidplanen och vilka uppgifter som din verksamhet ansvarar för under sommaren så att våra drygt 30 000 elever kan prövas och antas korrekt. Den 1 juli kan eleverna logga in och se sina antagningsbesked.

Karin Soffiantini-Yildiz
Verksamhetschef Gymnasieantagningen
Aktuellt just nu
 
Årets gymnasierapport är här!
 

Storsthlm har släppt Gymnasiebehovsrapporten 2022. Den visar trender och sökmönster i Stockholms läns gymnasieregion och är ett stöd och underlag för kommunernas och de fristående aktörernas planering. Det är drygt 1150 fler sökande till de nationella programmen jämfört med 2021. Kommunerna i regionen utökar i år med 250 platser och de fristående skolorna med 127.

Läs mer om Gymnasiebehovsrapporten 2022 här.
 
Vad händer om en elev måste göra en sen komplettering?
 

Möjligheten att göra en komplettering efter att ansökan har stängt ska användas mycket sparsamt och välinformerat.

Om du kommer i kontakt med en elev som inte sökte i tid eller behöver göra en sen komplettering av sin ansökan är det i första hand sin studie- och yrkesvägledare som eleven ska kontakta för att rådgöra vad hen ska göra.

Det är mycket viktigt att elever får veta och förstår vad en sen komplettering innebär innan de fyller i blanketten. En komplettering ersätter hela elevens tidigare ansökan. Gymnasieantagningen registrerar allt som kommer in i turordning. Blanketten som eleven ska fylla i når du via Indra i vyn Blanketter/Info>Blanketter.

Mer information om sen komplettering finns på blanketten och på vår webbplats. (Elevsidorna)
 
Gymnasiemässan fortsätter i digital form
 

Årets Gymnasiemässa fortsätter i digital form. 2021 besöktes den digitala mässan av drygt 21 100 ungdomar som kunde inspireras av mer än 100 utställande skolor. I år genomförs mässan under två vardagar i november och där en av dagarna har lite längre öppettider för att även vårdnadshavare ska kunna hitta dit. Som vanligt kommer det också finnas material för dig som studie- och yrkesvägledare eller lärare så du kan förbereda dina elever på besöket.

Gymnasiemässan digital 2022 (gymnasiemassan.nu)
 
Ungdoms- och elevdatabasen tio år!
 

Ungdoms- och elevdatabasen (UEDB) innehåller uppgifter om alla ungdomar i Stockholms läns kommuner och Håbo samt Gnesta kommun mellan 16 och 19 år. Hela 83 800 elever är placerade i UEDB just nu. UEDB förenklar betalningsprocessen och ger en bättre överblick av eleverna och deras placeringar. Nu fyller databasen tio år.

Läs mer om Ungdoms- och elevdatabasen (UEDB) 10 år
 
UEDB i sommar
 

Information om sommarmånaderna och betalningar finns i det dokument som har skickats ut till alla användare i UEDB. Saknar du det dokumentet finns det på Storsthlms hemsida. Du hittar det på den sidan du loggar in till UEDB under handböcker.

Läs mer om UEDB i sommar. (Storsthlm)
 
Reservantagningar under sommaren
 
Gymnasieantagningen gör två reservantagningar under sommaren. Elever som inte tackat nej till sina reservplatser eller ännu inte fått någon plats är med i sommarens reservantagningar. Eleverna måste logga in för att se sitt resultat efter reservantagningen och för att svara.

Till studie- och yrkesvägledare och dig som arbetar med antagning i Indra. (Personalsidorna)

Läs mer om reservantagningen här. (Elevsidorna)

Läs om hur man svarar på antagningsbeskedet (Elevsidorna)

Frågor och svar om reservantagningen (Elevsidorna)
 
Förändrad hantering av asylsökande ungdomar
 
 
Migrationsverket har i år gjort förändringar i utformningen av LMA-korten för asylsökande ungdomar. På grund av detta behöver en förändring i rutinerna för mottagande och antagning av asylsökande ungdomar göras. I år kommer Gymnasieantagningen att registrera alla beslut åt de sökta huvudmännen baserat på de uppladdade LMA-korten. Detta innebär att när du som beslutsfattare ska fatta beslut om elevkategori i Indra i vyn Placering>Elevkategorier, ska du bortse från de elever som är markerade med elevkategori Asylsökande. I de fall där det finns oklarheter kring bedömning kommer Gymnasieantagningen att kontakta sökt huvudman. 
 
Du missar väl inte viktig information?
 

Det är helt avgörande att vi håller alla datum och tider för att varje sökande ska prövas korrekt vid slutantagningen. Nu är det särskilt mycket utskick och aktiviteter. Vi ber dig därför hålla extra koll på dina tidplaner och de uppgifter du och din verksamhet ansvarar för i processen. Tack!
 
 
Slutbetyg och support
 

Nu är det dags att läsa in slutbetygen för årskurs 9. Den 2 juni öppnas vyn "Importera betyg" i Indra för grundskolan. Det går att importera slutbetyg fram till och med 13 juni. Observera att eleven måste vara registrerad i Indra för att betyg ska kunna importeras.
  • När slutbetygen är registrerade i Indra ska de kontrolleras och eventuellt justeras så att de stämmer tills ansökningswebben öppnar den 17 juni och betygen visas för eleverna.
  • Fram till den 23 juni kan gymnasieskolor som har introduktionsprogram registrera sina IM-elevers betygskompletteringar i Indra.
  • Från den 2 juli till 26 augusti är Betygskomplettering under sommaren, öppen i Indra för Gymnasieskolor med IM och grundskolor. Observera! Om betyg ska vara med inför slutantagningskörningen måste betygen registreras i Indra av er på skolan senast klockan 20.00 den 26 juni.
Observera att Gymnasieantagningens support stänger klockan 12.00 den 23 juni och öppnar igen den 27 juni. Eventuella betygskompletteringar och justeringar som kommer in till Gymnasieantagningen efter det att Indra stängt den 26 juni klockan 20.00 registreras löpande, men det ges inga garantier att betygen hinner registreras inför slutantagningskörningen.

Excelmall, Elev och betygsuppgifter, för betygsregistrering samt blanketten Ändring av betyg hittar ni i Indra under vyn Blanketter/Info. Slutbetyg blir synliga för elever från den 17 juni.

Elev- och betygsregistrering

Importera betyg (Indra-manualen)

Betygskomplettering (Indra-manualen)
Att göra i Indra
 
Kom ihåg att registrera din skolas uppropstid i Indra
 

Senast tisdagen den 14 juni ska ni som huvudman för gymnasieskolan registrera skolans uppropstid i Indra.

Gör så här:
 
Lägga till uppropstid (Indramanualen)

Granska er uppropstid (Indramanualen)

Radera uppropstid (Indramanualen)
 
Tidplan
10 juni
 
 
 Den 10 juni skickar vi ut antagningsbesked till eleverna som sökt till gymnasiesärskolan via post. Antagningsbeskedet visas även för elev i Indra den 1 juli.

16 juni
 
 
Fram till och med torsdagen den 16 juni kan ni registrera elevernas resultat på ert färdighetsprov. Den 17 juni kan sedan eleverna logga in för att se sina betyg samt provresultat. 

Läs mer om färdighetsprov (Indramanualen)

26 juni
 

Indra stänger söndagen den 26 juni klockan 20.00. Observera att vår support stänger torsdagen den 23 juni klockan 12.00. Innan Indra stänger ska ni vara helt klara med era beslut och ha registrerat dem i Indra.

Läs mer om beslutshantering (Personalsidorna)

1 juli
 

Fredag den 1 juli kan eleverna logga in på sin ansökan och se sitt antagningsresultat.

18 juli
 
 
Senast den 18 juli ska eleverna svara på sina antagningsbesked. Du som studie- och yrkesvägledare kan guida dina elever hur de svarar på sina antagningsbesked med hjälp av informationen om svarshanteringen på vår webbplats.

Läs mer om att svara på antagningsbeskedet (Elevsidan)

15 augusti
 
 
Export av antagna elever öppnar efter slutantagningen men vi rekommenderar att ni tar ut antagna elever först efter den 15 augusti för att slippa så mycket manuell hantering i vyn Tillkommer/Avgår.
Ni kommer att se antagna elever i dessa vyer:
Antagningsresultat slutgiltigt, Antagningsresultat nuläge (visar resultat av reservantagningar), Exportering, Rapporter till kommuner/skolor. Alla dessa vyer ligger under vyn Antagning. 

Instruktioner om vyn antagning  (Indra-manualen)

Instruktioner för vyn Tillkommer/avgår (Indra-manualen)

Instruktioner för Exportering av antagna elever (Indra-manualen)

15 augusti
 
 
Gymnasieantagningen lämnar över reservantagningen till huvudmännen måndagen den 15 augusti. Fram till och med onsdagen den 31 augusti har huvudmännen ansvaret för att reservantagningen görs sakligt och opartiskt. Det är turordning enligt Gymnasieantagningens reservlista som gäller. Från den 1 september får huvudmannen frångå de centrala reservlistorna.

Viktiga datum för reservantagningen.
 
Vanliga frågor från elever just nu
 

Vem antas vid samma meritvärde?
 
Till sist
Vad saknar du för information och utbildningar i Indra? Skriv ett mejl till oss och berätta vad du saknar för stöd i ditt arbete.
 
Med önskan om en trevlig sommar!
 
Det här var det sista nyhetsbrevet för den här terminen. Den första oktober startar det nya antagningsåret, i samband med det utkommer vi med ett nyhetsbrev.
Vi finns tillgängliga hela sommaren på vår support, gymnasieantagningen@storsthlm.se.
 
Vi vill tacka er för det bra arbete ni gör och önskar er en skön sommar!
 
Om nyhetsbrevet
 

Vi fortsätter att skicka ut nyhetsbrevet varannan månad (oktober, december, februari, april, juni). Nyhetsbrevet vänder sig till alla som arbetar med ansökan och antagning till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan och hjälper dig att hålla koll på händelser och viktiga datum under hela antagningsåret.

Har du fått nya kollegor som ännu inte prenumererar på nyhetsbrevet? Då kan du vidarebefordra nyhetsbrevet och anmälningslänken till din nya kollega.
Frågor?
 

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gymnasieantagningen@storsthlm.se.