Victoriaförsamlingens nyhetsbrev för juni
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ja, visst vill vi fira!
 
100 år på Landhausstrasse. Tänk vilken lång tid. Tänk så många steg som tagits i parken, så många midsommardanser som dansats, hur många böner som betts i kyrkan, så många som vigts här, döpts, så många stickade vantar som stickats, så många skolbarn som sjungit Den blomstertid nu kommer, så många Luciatåg som gåtts, så många bullar som ätits, så många magnoliablommor som blommat.
Jag vi kan verkligen känna oss glada och stolta över att man för 100 år sedan köpte denna tomt och byggde en kyrka. Och att man byggde en ny efter kriget. Och att detta fortfarande får vara en samlingpunkt för svenskar, tyskar med kärlek för Sverige och ja, för den som vill. Och vad roligt att få fira den 19 juni! Jag hoppas Du kommer.
Vi är inne i en väldigt intensiv period. Så mycket som ska övas, förberedas, organieras för både nationaldag, jubileum och midsommar. I skrivande stund sitter jag och beställer körpärmar för det är sådant man också måste göra i mitt mångfacetterande jobb. Jag är glad och stolt över våra fina körsångare som troget kommer hit vecka efter vecka och som i vår har jobbat extra mycket för att kunna bjuda på musik i gudstjänst och på konsert. Det är en ynnest att få nörda ner i musikens språk och sen ge vidare den till dem som 
lyssnar.
Jag var på konsert i Waldbühe i helgen. En italiensk pianist och kompositör spelade för oss 20 000 människor som satt ute i det fria. Musikens minimalistiska tonspråk, avskalad scenbild och upplevelsen att sitta ute och titta ut över himlen och träden var väldigt avslappnande. Plötsligt kom det flygande en liten tuss. Den dansade framför mig med den kvällsblåa himlen i bakgrunden. Så obesvärad och fri. Så lätt. Utan att förstå vad som hände slog det an något i mig. Musikens toner över nejden och den där tussen i vinden, det gav mig en stark känsla av närvaro i nuet och mina ögon tårades. Tussen flög iväg men känslan satt kvar: Här sitter jag i ett samanhang och blir berörd.

Jag tänker att det är så jag vill att många ska få uppleva tillvaron; att få vara i nuet, få känna gemenskap, få kontakt med sitt inre. Detta gäller ju inte minst när man är inne i intensiva perioder. Hur hittar man sin vila och återhämtning? Hur skapar man gemenskap som berör? Där har vi alla en möjlighet och ansvar för att få folk att trivas och må så bra som möjligt.
Nu är det dags att träffa KITA-barnen och öva inför avslutningen och jubileet.
Vi ses!

Sofia Falk, kantor
 
Söndagsmässor i juni
 
söndag 5 juni
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. Pingstdagen. Tema: Den heliga Anden. Kyrkokören sjunger under ledning av Sofia Falk. Söndagsskola för alla barn. Kyrkkaffe.

söndag 12 juni
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. Missionsdagen. Tema: Gud - Fader, Son och Ande. Stockholms gosskör sjunger under ledning av Karin Skogberg Ankarmo. Söndagsskola för alla barn. Kyrkkaffe. Konsert kl. 13 med Stockholms Gosskör.

söndag 19 juni: Jubileumsfirande - 100 år på Landhausstraße
Insläpp kl. 9:45.
Välkommen, sång, överlämnande av Jubileumsboken, tal kl. 10:00 i parken.
11:00 Festmässa i parken. Församlingens körer sjunger under ledning av Sofia Falk samt Storkyrkans ungdomskör under ledning av Tony Margeta. Observera att föranmälan krävs pga platsbegränsan och av säkerhetsskäl. Klicka på länken eller ring till expeditionen för att anmäla dig (Tfn 86 49 590), lämna gärna ett röstmeddelande. Alla är välkomna att anmäla sig, inte bara medlemmar.

söndag 26 juni
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. Den heliga Johannes döparens dag. Tema: Den Högstes profet. Avtackning av volontärer My Bergvik och Elsa Petersson. Kyrkfika.
 
Anmäl dig till jubileet! Alla är välkomna.
 
Jubileumsfirande den 19 juni 
I år har vi funnits 100 år på Landhausstraße och det ska vi fira! Det blir en festlig dag i församlingens park med festmässa, musik, god mat och härligt umgänge. Vår historia hyllas genom en splitterny jubileumsbok som presenteras.
Anmälan är nu öppen för alla. Föranmälan krävs pga begränsat antal platser och av säkerhetsskäl. Tack för att du föranmäler dig här.

Vi öppnar grindarna kl. 9:45 och kl. 10 börjar firandet med tal, sång, m.m. Festmässan börjar kl. 11. Det serveras god mat, jubileumstårta och det kommer finnas aktiviteter för barnen. För den som är intresserad av församlingens historia så kommer man kunna lyssna till ett föredrag om detta. Vacker musik följer oss hela dagen i parken. Detta vill du inte missa!

Vill du hjälpa till ideellt på jubileet? Vi behöver hjälp i köket, med disk, med att stå i parken och hjälpa till med mat och dryck där, stå vid ingången och bocka av enligt lista, samt att inför jubileet dekorera parken m.m. Din hjälp behövs! Anmäl dig här. Tack!
 
Insamling för Ukraina
 
Mellan den 9 mars och 18 maj har all kollekt som samlats in i församlingen gått oavkortat till Ukraina. (Sedan den 22 maj går kollekten återigen till församlingens arbete.)
Ni har även skänkt pengar via församlingens olika bankkonton, via Swish samt lagt pengar i Ukraina-bössan i caféet. 
Tillsammans har vi under dessa 11 veckor samlat in € 2.085,28!
 
Tack till dig som skänkt pengar för denna livsviktiga insats. Dessa pengar har redan överförts till Act Svenska kyrkans Ukrainainsamling. ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, arbetar med lokala hjälporganisationer i Ukraina och har redan skickat 278 ton mat och andra förnödenheter. "Vi har upparbetade system för rapportering och ansvarsutkrävande, och kan snabbt slå larm om hjälpen inte når till de människor som den är ämnad för", säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Läs gärna mer om Act Svenska kyrkans arbete här. Vill du fortsätta att skänka pengar så uppmanar vi dig att framöver skänka direkt till hjälporganisationer, så som Act Svenska kyrkan.
 
Stöd församlingens arbete - betala medlemsavgiften för år 2022
 
Tack vare dig kan församlingen i Berlin finnas kvar. Sedan 1903 finns församlingen för de svenskar som vill fira gudstjänst och umgänge på svenska. Tvärtemot vad många svenskar är vana vid bedriver Svenska kyrkan i Berlin sin verksamhet utan statligt stöd eller finansiella donationer från Sverige. Församlingen erhåller visst stöd från Svenska kyrkan i Sverige genom att de betalar lönerna för prästerna.
Du kan bidra på många sätt i församlingen. Att ge en ekonomisk gåva är något av de mest avgörande saker för att kyrkan ska kunna överleva.

Medlemsavgiften för 2022 är:
30€ för pensionärer, studenter och "Sozialhilfeempfänger"
50€ för enskilda personer
80€ för familjer (upp till två vuxna och eventuella barn under 18 år)
Medlemsavgift kan sättas in på följande konto.
Skriv namn, adress och att det gäller medlemsavgift för 2022 (dvs. som s.k. "Verwendungszweck").
 
Commerzbank
Schwedische Victoria-Gemeinde e.V.
IBAN: DE87 1008 0000 0433 3500 00
BIC: DRESDEFF100

 
 
 
Kyrkorådet informerar
 
Nu är det bara knappt tre veckor kvar till jubileet! Jubileumsboken är nästan färdig och i alla församlingens hörn hör vi hur förberedelserna börjar ta form. H. M. Drottningen har bekräftat att hon kommer deltaga. Vi får sponsoring främst från Vattenfall och Volvo Koch Automobile, samtidigt är också Hemsö allmännyttiga fastigheter, Kallan advokater och Nordic Minds personalkonsulter med och stödjer oss. Stort tack till dem.

I söndags hade vi såväl den danska som den norska kyrkan på besök och fick ta emot en konfirmandgrupp från Onsala. Det var underbart att känna denna energi och gemenskap i vår fulla kyrksal. Kommande måndag firar vi nationaldagen i parken.

I svenska kyrkan i Sverige händer en hel del. I går presenterades de första kandidaterna till biskopsvalet i Visby stift. Visby stift är vårt stift och därför av avgörande intresse för oss. I juni sker det s.k. nomineringsvalet och i september själva biskopsvalet. Mer information finns på stiftets hemsida.

Den 26. och 27. Juni strålar vi samman med de tre andra utlandsförsamlingarna för att i Hamburg tillsammans med SKUT prata om framtiden. Vi, Victoriaförsamlingen, är ganska självständiga, samtidigt är det viktigt att vara med och utveckla svenska kyrkan i Tyskland.
 
För Kyrkorådet: Johan Wallgren, ordförande
 
Nationaldagskonsert
 
"Hemma, var ligger det nånstans?" måndag den 6 juni kl. 17
 
Välkommen på konsert med nya och gamla folkmelodier samt sånger från musikalen "Kristina från Duvemåla". Musik framförs av Victoriakören under ledning av Sofia Falk samt solisterna Richard Gräntz och Emma Wiesensee, Amanda Gasser på piano. Välkommen till kyrkan kl. 17. Fri entré!

Därefter blir det mingel med jordgubbar och god dryck i parken. Iår faller 6 juni på en måndag som är en helgdag pga Annandag Pingst. 
 
Konstutställning av Caroline Creutzer: Livsglädje
 
Mellan den 5-27 juni ställer konstnären Caroline Creutzer ut sina verk på temat "Livsglädje" i kyrkans lokaler. Den 5 juni kl. 13-16 blir det vernissage med konstnären själv. I övrigt är öppettiderna:
Mån kl. 9-14
Tis, ons, tors kl. 13-17
Fre kl. 9-14
Sön kl. 12-14
Varmt välkommen!
Ikonutställning: "Ansikte mot ansikte"
 
Välkommen på ikonutsällning under temat ”Von Angesicht zu Angesicht” (”Ansikte mot ansikte”) med ikoner av Lars Gerdmar. Utställningen pågår fram till den 12 juni på Katholische Akademie in Berlin, Hannoversche Str. 5, 10115 Berlin, och är ett samarbete med katolska kyrkan i Berlin.
Under denna tid kommer olika föreläsare och talare, däribland
Kardinal Anders Arborelius, Stockholm
Prof. Dr. Gianluca De Candia, Köln
Prof. Dr. Davor Dzalto, Stockholm
Erzbischof Dr. Heiner Koch, Berlin
Lars Gerdmar, Lund
Pamela Garpefors, Berlin
Läs mer här. Varmt välkommen!
 
Midsommarafton
 
Fredagen den 24 juni kl. 16:30 öppnas grindarna till årets hejdundrande midsommarfirande.

Varmt välkommen på traditionellt midsommarfirande i kyrkparken med dans vid midsommarstången till livemusik av Jormsons kapell, god midsommarmat, läskande dryck, frasvåfflor, midsommarbasar med svenskt hantverk och förhoppningsvis strålande väder.

Vill du hjälpa till och grilla korv/grädda våfflor/bära iordning inför eller efteråt/ta betalt? Din hjälp behövs! Anmäl dig via expeditionen

Bild: Clive Tompsett / Imagebank. Sweden.se

 
 
Kalendarium i juni
 
Lunchbön vardagar kl 12. Caféet är öppet tisdag, onsdag och torsdag 13-17 till den 12 juni. Caféet är stängt mellan den 13-25 juni. Därefter sommaröppet onsdagar kl. 13-17.
Expeditionen har öppet måndagar-onsdagar kl. 9-12 och 13-14 hela juni. Ring gärna på 030-86 49 590 under kontorstid eller lämna att meddelande på telefonsvararen så ringer vi upp. Mejla gärna till oss: berlin@svenskakyrkan.se. I juli och till den 22 augusti så är expeditionen endast sporadiskt bemannad.
onsdag 1 juni
kl 13-17 Caféet är öppet
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida.
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 2 juni
kl 13-17 Caféet är öppet
kl 16:00 Öppen förskola

söndag 5 juni
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. Kyrkokören sjunger under ledning av Sofia Falk. Söndagsskola för alla barn. Kyrkkaffe.
 
Vecka 23
 
måndag 6 juni: Annandag pingst och Nationaldagen
kl 11:00 Ekumenisk gudstjänst med medhavd picknick utanför Kirche Am Hohenzollernplatz.
Kyrkan, biblioteket och caféet stängt, förutom:

kl 17:00 Nationaldagskonsert: "Hemma, var ligger det nånstans?" med Victoriakören under ledning av Sofia Falk samt solister Emma Wiesensee och Richard Gräntz. Fri entré. Därefter mingel med jordgubbar och god dryck i parken.

tisdag 7 juni
kl 10:00 Öppen förskola (fr.o.m. kommande vecka på istället onsdagar, hela sommaren)
kl 12:00 Tisdagslunch (avslutning): Buffé 
kl 13-17 Caféet är öppet

onsdag 8 juni
kl 13-18 Caféet är öppet
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida.
kl 19:00 Victoriakören

torsdag 9 juni
kl 13-17 Caféet är öppet
kl 16:00 Öppen förskola (fr.o.m. kommande vecka på istället onsdagar, hela sommaren)

söndag 12 juni
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. Stockholms gosskör sjunger under ledning av Karin Skogberg Ankarmo. Söndagsskola för alla barn. Kyrkkaffe.
kl 13:00 Konsert med Stockholms gosskör. Fri entré.
 
Vecka 24
 
måndag 13 juni
kl 18:00 Kyrkokören

onsdag 15 juni
kl 13:00 Öppen förskola (start på onsdagar över hela sommaren)
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida.
kl 19:00 Victoriakören

söndag 19 juni: Jubileumsfirande - 100 år på Landhausstraße
kl 9:45 Insläpp i parken för föranmälda. Anmäl dig här. kl 10:00 Välkommen, sång, överlämnande av Jubileumsboken, tal. kl 11:00 Festmässa - live på vår Youtubesida. Föredrag om församlingens historia på svenska och tyska för den som vill, öppen scen med musik, god mat.
Vecka 25
 
onsdag 22 juni
kl 13-17 Caféet är öppet
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida.

fredag 24 juni
kl 16:30-21:00 Midsommarfirande i parken. Traditionellt firande med livemusik, dans kring stången, god mat och dryck och förhoppningsvis strålande väder. Varmt välkommen.

söndag 26 juni
kl 11:00 Högmässa - live på vår Youtubesida. Avtackning av våra volontärer My Bergvik och Elsa Petersson. Kyrkkaffe.
 
 
Sommarschema
 
Vi har öppet två gånger i veckan under sommaren. Välkommen till kyrkan, biblioteket och parken på onsdageftermiddagar och söndagar kring gudstjänsten. Sommarschemat gäller från den 27 juni till och med den 17 augusti:

onsdagar
kl 13-18 Caféet är öppet
kl 13:00 Öppen förskola
kl 15:00 Syförening
kl 18:00 Veckomässa - live på vår Youtubesida.

söndagar
kl 11:00 Söndagsgudstjänst (även live på vår Youtubesida). Kom klädd efter väder då vi kanske är ute i parken. Kyrkkaffe och häng i parken efteråt. 


Mat i parken efter mässan den 29/6
För att kicka igång sommarschemat så har vi mat i parken efter Veckomässan den 29 juni. Kl. 19 blir det konsert i kyrkan med Hägerstens kammarkör. 

Värd för kyrkfika eller ta med kaka
Anmäl gärna till expeditionen (Tfn. 86 49 590) om du vill vara värd för kyrkfika/ta med en egen kaka på söndagar i sommar. Du behövs!

I sommar har vi ibland besökande musiker, samt besökande präster, och ett fåtal gånger ingen präst alls. Oavsett så firar vi gudstjänst tillsammans och njuter av samvaron. Varmt välkommen till Victoriaförsamlingen i sommar!