Vad kan en kyrka önska sig i födelsedagspresent?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö                                               #6 2022 Juni
Vad kan en kyrka önska sig i födelsedagspresent?
 
Nej, nu tänker jag inte sentimentalisera, eller kanske romantisera, kyrkobyggnaden och skriva ”Fullsatta gudstjänster - så att den känner sig behövd och inte känner sig överflödig och tom”. Och jag tänker inte heller föreslå något annat som dryper av sentimentalitet eller skuldbeläggande. Framförallt inte när det är S:t Johannes kyrka som fyller år.
Vi är många som har en relation med denna kyrka, och så har det varit sedan den invigdes 1907 på Heliga Trefaldighets dag för 115 år sedan.
115 år är ingen ålder för en kyrka, det finns till och med sociologiska undersökningar som visar att vi människor anser att en kyrkas helighet ökar i takt med dess ålder. Därför får vi ha lite överseende med denna unga kyrka som uppfördes i utkanten av Malmö, ett Malmö som nu omfattar kyrkor som är närmare 1000 år gamla.

Men visst är det något speciellt med S:t Johannes kyrka. Rosornas och änglarnas kyrka. Det är en kyrka som möter oss i många olika situationer; vi går in i den tysta kyrkan för att tända ett ljus och vara ifred med våra tankar och böner, vi samlas till gudstjänster både i veckan och om söndagar. Vi välkomnar barn och vuxna genom dopet, vi ger löften åt varandra vid vigslar och vi tar avsked av de som lämnat oss genom döden vid begravningar. Vi tar del av kulturupplevelser i olika uttryck däribland alla de många konserter som finns att njuta av.
Men vad kan vi då ge till en kyrka som ger oss så mycket?
Vi ger den en fest!
En fest på Heliga Trefaldighets dag som i år infaller söndag den 12 juni!
Klockan 11 firar vi högmässa tillsammans för att sedan fira vidare i och utanför (om vädret tillåter) kyrkan. Kom du också och var med! Inte för att S:t Johannes kyrka behöver det, nej för att vi behöver det!
Vi behöver påminnas om att det är gemenskapen som är det viktiga, att det finns glädje och att

”Glädje - det är att få växa tillsammans
leva i dig, och hos dig få förbli:
Vi som är grenarna – du som är stammen!
Du ger oss näring och grönska och liv”

(SvPs 721:49)

Vänligen
Elisabet Hartman
präst
 
 
S:t Johannes kyrka fyller 115 år
 
1907 på Heliga trefalighets dag invigdes
S:t Johannes kyrka och söndagen 12 juni infaller 115-årsdagen. Och det kommer vi att fira med kalas!


kl. 11 Högmässa
Präst Elisabet Hartman, diakon Petra Persson, musiker Mats Hultkvist. Brass medverkar.

kl. 12.15 Födelsedagskalas på kyrkplan
  • kyrkkaffe med bubbel och kaka
     
  • musik
     
  • såpbubblor och gatukritor
     
  • guidade kyrkvisningar med präst Johnny Wegestål kl. 12.30, 13.00 och 13.30

Läs mer om födelsedagskalaset och om kyrkan på hemsidan.
 
Prova på att sjunga i barnkör 15 juni
 
Alla barn mellan 7 och 10 år kan prova på att sjunga i barnkör i S:t Johannes församlingshem onsdag 15 juni*. Vi gästas dessutom av Dan Bornemark som är en musiker med stor passion för musik riktad till barn.
 
Vi börjar dagen 08.30 med frukost och sedan blir det en dag med mycket sång, pyssel, fika, lunch, lekar samt en avslutande konsert ute på Johannesplan kl 16.00 – cirka 16.45.
 
Under dagen deltar barnkörledare, pedagoger, husmödrar från Svenska kyrkan Malmö och inte minst Dan Bornemark med döttrarna Signe och Hjördis samt kompband.

Sista anmälningsdag är 5 juni. Anmäl via hemsidan.
Det kostar ingenting att vara med på barnkördagen.
 
Upplägg för dagen
 
  • Kl. 08.30 – 16.45 i S:t Johannes församlingshem
     
  • Sång, pyssel, fika och lunch
     
  • Dagen avslutas med konsert på Johannesplan kl.16.00 – ca.16.45. Vid dåligt väder i S:t Johannes kyrka
* Barnkördagen är en dag för barn som gillar att sjunga och vill prova på att dela sångglädjen med andra. Det spelar ingen roll om barnet sjungit i kör innan eller är helt ny, det viktiga är att barnet vill!
Konserter
 
Fredag 3 juni kl. 19, insläpp fr. kl. 18.40
Körkonsert - Earth songs
Malmökören 64 tar med dig på en musikalisk resa runt jorden. Konserten bjuder på en blandning av stilar och uttryck från världens olika hörn. Kristina Warfvinge, dirigent.

Entré vid ingången.
--------------------------------------------------------------
Lördag 4 juni kl. 17
Examenskonsert
Gustav Lennman, orgel.

Fri entré.
--------------------------------------------------------------
Måndag 6 juni kl. 16
Nationaldagskonsert
Sedan uruppförandet i radio, mitt under brinnande krig, har Förklädd gud blivit en svensk klassiker – ett verk som berättar om medmänsklighet och inger hopp. Lars-Erik Larssons förtröstande klanger ger färg åt Hjalmar Gullbergs dikt med samma namn och reciteras dagen till ära av Maria Kulle. Texterna speglar sagan från den grekiska mytologin då Apollo kom ner till jorden för att arbeta som dräng och under förklädnad spred ljus och förvandling till sin omgivning.

Konserten ramas in med pärlor från den nordiska kör- och orkesterrepertoaren och påminner oss om den värld vi vill leva i.

Medverkande:
Maria Kulle, recitatör
Ann-Christine Wesser Ingels, sopran
Wiktor Bergh, baryton
Daniel Hansson, dirigent
Malmö akademiska kör och orkester

Mer info: https://mau.se/kalender/nationaldagskonsert-med-malmo-akademiska-kor-och-orkester/

Entré. Förköp via www.kulturcentralen.nu
Förköp biljett här.
--------------------------------------------------------------
Lördag 11 juni kl. 17
Pianokonsert
Elever från Julia Sigovas pianoklass.
Fri entré.
--------------------------------------------------------------
Onsdag 15 juni kl. 16
Barnkörskonsert på Johannesplan
Vid dåligt väder blir konserten i kyrkan.
--------------------------------------------------------------

Du hittar sommarens konserter på hemsidan.
 
Tjänstebiträde i sommar
 
Hej alla i St Johannes församling!
Jag ser fram emot att komma och jobba hos er några veckor i sommar. Jag heter Daniel och jag bor i Lund med min fru Helena och mina två barn Liv (2) och Elis (nyfödd). Till hösten börjar jag på Svenska Kyrkans utbildningsinstitut för att prästvigas nästa vår, och jag längtar verkligen efter att få komma ut i tjänst efter långa studier.
Frågan om hur Jesus kärlek kan få förvandla världen genom oss som kyrka är något jag brinner för att utforska!
På min fritid tycker jag mycket om att spela schack och löpträna. Jag älskar att samtala och är socialt lagd, så hugg gärna tag i mig och säg hej om ni stöter på mig!

Vänligen 
Daniel
 
En hundradel för världen - Act svenska kyrkan sommarkampanj
 

Kriget i Ukraina förstör inte bara människors liv i landet självt. Det leder även till svåra konsekvenser för människor långt därifrån. På platser i världen som redan drabbats av torka befaras nu till exempel förvärrad matbrist. När klimatförändringar och coronapandemin fått den positiva utvecklingen i världen på fall behöver vi fortsätta jobba för varaktig förändring för människor som lever i utsatthet. Var med och bidra i årets sommarkampanj En hundradel för världen som pågår från 15 maj till riksdagsvalet i september.

­- Vi har alla fått se hur kriget i Ukraina förstör livet för ukrainarna själva. Men det står nu också klart att Mellanöstern och delar av Afrika riskerar brist på mat när vete från Ukraina och Ryssland inte kan exporteras, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Både Afghanistan och Afrikas horn hade redan innan kriget i Ukraina bröt ut drabbats av torka i kombination med andra svårigheter. Marginalerna är små där människor redan lever på svältgränsen och miljontals barn riskerar nu undernäring bara på Afrikas horn.
 
Humanitärt och långsiktigt stöd
 
Act Svenska kyrkan jobbar humanitärt på Afrikas horn för att förhindra det allra värsta, men också långsiktigt för att människor ska kunna anpassa sitt jordbruk och hitta nya försörjningsmöjligheter när skördarna slår fel. Gåvor behövs inte bara för att stötta i akuta situationer utan också för att de inte ska uppstå i framtiden.
I Afghanistan jobbar Act Svenska kyrkan för att befolkningen ska få tillgång till sjukvård och mer än 500 hushåll stöttas ekonomiskt. I Syrien erbjuds människor bland annat psykosocialt stöd och i Uganda får kvinnor möjlighet att öka makten över sina liv genom tillgång till kooperativ och finansiella tjänster. I Myanmar jobbar Act Svenska kyrkan för alla barns rätt till utbildning. Kort sagt finns Act Svenska kyrkan på plats där det händer – och där behoven finns.
 
Nedskärningar i biståndet – en farlig trend
 
Coronapandemin har gjort att den tidigare positiva utvecklingen i världen har stannat av och gått bakåt, och klimatförändringarna leder till oöversiktliga konsekvenser. Men när behoven är större än någonsin höjs samtidigt röster för att Sverige ska skära ned på det statliga biståndet, eller att det nödvändiga mottagandet av flyktingar från Ukraina i huvudsak ska betalas av biståndsbudgeten, något som innebär minskat bistånd till övriga världen.

- Det är viktigare än någonsin att Sverige står fast vid ett långsiktigt åtagande om ett generöst och modigt utvecklingssamarbete till stöd för människor i stor utsatthet, säger Erik Lysén.
Tillsammans med kyrkor och andra organisationer höjer Act Svenska kyrkan därför rösten för ett starkt bistånd och uppmanar Sverige att ge en hundradel för världen. Det är ett principiellt och långsiktigt åtagande för alla människors rätt till ett värdigt liv. Genom att bibehålla enprocentslöftet kan vi rädda liv. Men enbart offentlig finansiering räcker inte, vi måste alla bidra. För att göra skillnad behövs alla aktörer.
Tillsammans kämpar vi för alla människor rätt till ett värdigt liv.

Läs mer om sommarkampanjen på Act svenska kyrkans hemsida.

Kort om Act Svenska kyrkan
Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Tack vare lokala samarbeten är arbetet effektivt och handlingskraftigt. Tillsammans med modiga människor över hela världen kämpar vi för alla människors rätt till ett värdigt liv.
 
 
Pride i Malmö 6-10 juli
 

Sommaren står för dörren och ännu en gång är det dags att uppmärksamma, och vara en del av Malmö Pride. S:t Johannes kyrka kommer bland annat att erbjuda konstutställning, filmvisning, panelsamtal och doppåminnelse under dessa dagar.

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
Onsdag 6 juli
 
kl. 19
Konstutställningen Proud Queer Art
Konstutställningen Proud Queer Art öppnas i S:t Johannes kyrka, och kommer att visas varje dag till och med söndag 10 juli. Denna första kväll blir det vernissage med samtal och musik.
 
kl. 21
Regnbågsandakt Love Shine a Light
Elektronisk musik: Albin Johansson m.fl.
 
Torsdag 7 juli
 
kl. 16
Panelsamtal "Rätten till sin egen kropp (och själ)
Med Leya Hansen, transaktivist, sexualupplysare för RFSU och medgrundare av instagramkontot #DelaDinTranshistoria

kl. 19
Filmvisning
I samarbete med Doc Lounge. Mingel och filmsnack utanför kyrkan på Johannesplan.

kl. 22
Regnbågsandakt We are family
Elektronisk musik: Albin Johansson m.fl.
 
Fredag 8 juli
 
kl. 13
Regnbågskul med små och stora på Johannesplan

kl. 15
Doppåminnelse "I ditt sanna namn"

kl. 18
Panelsamtal "Störst av allt är kärleken - polyamorös, pan och Jesus, hur funkar det?"

kl. 19.30
Panelsamtal "Kontrollerad eller fri?"
Om synen på kroppen, på själen och sexualiteten. Finns det frihet i sikte?

kl. 21
Kom, tänd ljus!
Vi tänder ljus för det som vi tror på och det som vi hoppas på.
 
Söndag 10 juli
 
kl. 11
Mässa under regnbågen
Präst: Helena Myrstener
Diakon: Petra Persson
Musiker: Hans Nordenborg