Nyhetsbrev vecka 20
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Fredrik Ollila, kyrkoherde
Svenska kyrkan Bryssel/Belgien
Välkommen till Fredrik Ollila, kyrkoherde i Bryssel, och just nu i Svenska
kyrkan Nederländerna
 
För två veckor sedan hälsade min företrädare Mogens mig Elsa Westberg välkommen som ny präst i Nederländerna. Nu får jag äran att hälsa Fredrik Ollila välkommen som kyrkoherde under den tid jag är präst här i Nederländerna.

De flesta av er kommer nog inte träffa honom då han bor och tjänstgör i Bryssel, men just därför tyckte jag det var viktigt att Fredrik fick presentera sig. Så om ni ser hans namn i något sammanhang så vet ni vem det är. Nedan följer en presentation som Fredrik har skickat till oss.

Med vänliga hälsningar
Elsa Westberg

Präst
Svenska kyrkan i Nederländerna
 
"Jag heter Fredrik Ollila och är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Bryssel/Belgien. Från och med den 1 maj är jag också tf kyrkoherde i Svenska kyrkan Nederländerna och kommer att vara det t.o.m. 30 september.

Jag har varit i Bryssel i snart fyra år. Dessförinnan var jag präst i 7 år i Håbo pastorat i Uppsala stift. Jag är född och uppvuxen i Gävle men har inte bott där sedan 2003. Innan jag flyttade till Bryssel bodde jag i Uppsala i ett par år, så när jag åker till Sverige så är det till Uppsala och Gävle.
Jag trivs väldigt bra i Bryssel. Det är en trevlig stad där det alltid händer något. Det är också ganska lätt att resa från Bryssel till andra större städer med tåg som t.ex. Rotterdam och Amsterdam. Elsa Westberg kommer att vara den präst som ni har mest kontakt med då hon bor i Nederländerna.”

Med vänliga hälsningarFredrik OllilaKyrkoherde/VicarSvenska kyrkan i Bryssel
 
 
Fastekampanjens resultat
 
Under varje år har Act svenska kyrkan en fasteaktion där pengar samlas in och information sprids om Act -svenska kyrkans arbete. I år samlades 61, 6 miljoner kroner in. Det är ett nytt rekord! Med tanke på det allvarliga världsläget, med ökade humanitära katastrofer och minskat bistånd är detta resultat ovärdeligt. Växande hungersnöd i Afrikas horn och andra håll i Afrika och miljontals människor på flykt från krigets Ukraina. Just nu är nära 8 miljoner människor på flykt i och utanför Ukrainas gränser.
Tillsammans bär vi världen och tillsammans gör vi skillnad säger Erik Lysén (chef för Act-svenska kyrkan) i en av de korta filmer där han tackar alla som med pengar, böner och aktiviteter bidragit till årets fasteaktion. Erik Lysén var i västra Ukraina och Ungern i början av maj. På Act svenska-kyrkans blogg kan du läsa om den resan och ta del av intryck och erfarenheter från människor på flykt som Erik mötte. Pengar som skänkts till Act-svenska kyrkan till kriget i Ukraina har gått till mat och mediciner samt psykokosocialt arbete. Gåvorna har dessutom bidragit till byggandet av tillfäliga skyddsboenden och restaurera infrastruktur.
Här i Svenska kyrkan i Nederländerna har vi sedan krigets start låtit våra kollekter gå till detta ändamål och kommer göra det ett tag still. Det känns bra att kunna bidra till det livsviktiga arbetet som görs.
Vi fortsätter be med orden som bes i Ukrainas skyddsrum, från psaltarpsalm 31:
"Till dig, Herre, tar jag min tillflykt, svik mig aldrig. Du som är trofast, rädda mig, lyssna på mig, skynda till min hjälp. Var min klippa dit jag kan fly, borgen där jag finner räddning."
 
Gudstjänst på Bönesöndagen
 
Välkomna till gudstjänst! Söndagen den 22 maj kl kl 13.00 firar vi gudstjänst i Den Haag, i tyska kyrkan.

Tyskan kyrkan (Deutsche Evangelische Gemeinde Den Haag) ligger på Bleijenburg 5, 2511 VC Den Haag.

Gudstjänsten kommer även att kunna ses via zoom: https://zoom.us/j/99092795392?pwd=eW1zbDdKMDFiY0dnak9MRlNZZlVXUT09
 
 
Ladda ner vår app
 
I vår nya app har vi samlat den viktigaste informationen om församlingen i Nederländerna och de andra församlingarna runt om i världen. Här hittar du kontaktuppgifter, kalendarium och länkar till vår webbsida och sociala medier.

Du laddar ner appen gratis via App store eller Google Play. Sök på “utlandskyrkan”