Nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap
 
SKR och Sobona har undertecknat ett nytt tvåårigt avtal med Brandmännens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision för cirka 10 500 beredskapsbrandmän.
− Vi har tecknat ett stabilt avtal som ger bättre villkor och ersättningsnivåer för beredskapsbrandmännen. Exempelvis omfattas nu även beredskapsbrandmännen av det förmånliga pensionsavtal som gäller för övriga i kommunsektorn, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.
Fakta om avtalet för beredskapsbrandmän
 
Kriget i Ukraina
 
 
Information med anledning av kriget i Ukraina
Ta del av vanliga frågor och svar om hur arbetsgivarna i kommuner och regioner kan förstärka resurser och bemanning på olika sätt till sina verksamheter.
Frågor och svar arbetsgivaransvar
 
Pensionsavtal 
 
 
Pensionspodden
Lyssna på ett avsnitt i Pensionspodden om ändringarna i tjänstepensionen. Victoria Bergner, förhandlare SKR, gästar programmet och svarar på vanliga frågor. Avsnittet är cirka 24 min.  
Pensionsnyheter för anställda i kommuner och regioner
 
Pensionsavtal för kommun- och regionsektorn
Den 1 januari 2023 går kommuner och regioner från ett förmånsbestämt till avgiftsbestämt pensionssystem. Ta del av vad det uppdaterade avtalet innebär, tidplan samt textunderlag till arbetstagare. 
Fakta om AKAP-KR
 
Evenemang online
 
 
Suntarbetsliv: Få rull på arbetsmiljöarbetet tillsammans (6 maj)
Tillsammans kan chef, skyddsombud och medarbetare göra arbetsmiljöarbetet till en del av vardagen. Lyssna på ett promenadseminarium om kraften i att samarbeta för att utveckla arbetsmiljön. Och få tips om hur ni rullar SAM-hjulet.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsrättslig baskurs (11 maj)
Syftet med kursen är att förmedla grundläggande kunskaper kring det arbetsrättsliga regelverket inom den kommunala och regionala sektorn. Kursen är uppdelad på två dagar. Sista anmälningsdag är 9 maj.
Jag vill anmäla mig
 
Grundkurs i lönepolitik (19 maj)
SKR erbjuder en grundkurs i lönepolitik. Kursens fokus är genomgång av avtalen, strategiskt lönepolitiskt arbete och den lokala lönebildningen. Sista anmälningsdag är 12 maj.
Jag vill anmäla mig
 
Digitaliseringen i välfärden - vad tycker medarbetarna? (24 maj)
Välkommen till ett kostnadsfritt seminarium där SKR presenterar en ny rapport om medarbetares syn på och erfarenheter av digitalisering i välfärden. Sista anmälningsdag är 20 maj. 
Jag vill anmäla mig
 
Framtidsgala offentlig sektor
 
 
Nominera en kollega!
På Framtidsgalan som arrangeras av Framtidsverket lyfts personer inom offentlig sektor som på olika sätt gör skillnad för andra. Bland de tidigare vinnarna finns allt från lärare, akutsjuksköterskor till forskare och räddningstjänst. 
Nomineringsprocess Framtidsgalan
 
Poddcast Sveriges Viktigaste Jobb
 
 
Så bidrar omställning till att klara välfärdens kompetensförsörjning
Arbetsmarknaden förändras och kraven på rätt kompetens förändras i en allt snabbare takt, vilket ställer krav på verksamhetens förmåga till en ansvarsfull omställning. I det här avsnittet deltar Daniel Strandman som samordnar utbildningsutvecklingsinsatser kopplat till omställningsarbetet i Västra götalandsregionen.
Poddavsnitt #5
 
Redaktör
Dena Akaber
dena.akaber@skr.se

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00