Många frågor kvar att lösa för flyktingmottagandet
 
Regeringens förslag om hur personer som flyr från Ukraina ska fördelas mellan kommunerna saknar svar på en rad viktiga frågor. Det skriver SKR i ett yttrande.
− Vi har ett ny situation med massflyktsdirektivet och det är ett nytt omfattande kommunalt åtagande som föreslås, säger Anders Knape, ordförande för SKR.
Fortsatt dialog och uppföljning behövs för ett bra mottagande
 
Vd-krönika
 
 
Rätt förutsättningar för ett tryggt och bra mottagande
 
Kommunerna och regionerna behöver tydliga spelregler för att på bästa sätt kunna hjälpa staten med flyktingmottagandet. Med rätt förutsättningar kan Sverige skapa en bra och trygg vardag för de som flyr kriget.
 
Ytterligare satsningar på ökad tillgänglighet till vård
 
Regeringen och SKR är överens om ytterligare insatser för att öka tillgängligheten till vård, med fokus på regiongemensam samverkan för att nyttja kapaciteten i hela landet. 
– Att öka tillgängligheten och minska väntetiderna i vården är av högsta prioritet i alla regioner, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Överenskommelse om ökad tillgänlighet i vården
 
Starka budskap från Kievs borgmästare
 
Vitalij Klitschko, borgmästare i Kiev, medverkade nyligen på SKR:s webbsända konferens Internationella dagen. SKR:s ordförande Anders Knape uttryckte sitt och hela Sveriges stora stöd för Ukrainas kamp.
– ”Ukraine is not alone”, som myntades under annekteringen av Krim 2014, är ett uttryck som fortfarande lever, säger Anders Knape.
Kievs borgmästare deltog på Internationella dagen
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av kriget i Ukraina
SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. SKR tar även fram information som särskilt rör kommuner och regioner med anledning av situationen och hur den påverkar Sverige.
Information om SKR:s arbete med anledning av kriget i Ukraina
 
Vilket stöd behöver vuxna som upplevt krig?
Människor som flytt kriget i Ukraina kan uppleva stor rädsla, oro och kris. Hur bemöter vi personerna på bästa sätt i kommuner och regioner? Vad händer med en organisation när den genomgår flera kriser efter varandra? SKR bjuder in chefer och medarbetare till ett seminarium den 23 maj om att stödja och bemöta människor som flytt kriget i Ukraina.
Vuxna som upplevt krig och konflikter: Seminarium 23 maj 
 
Positivt med stärkt skydd för valet
Stärkt skydd för valet är välkommet och nödvändigt samtidigt behövs en översyn av valsedelssystemet. Det slår SKR fast i yttrandet till valutredningens slutbetänkande.
Säkerhet och tillgänglighet vid val
 
Bra förslag om åtgärder när barn misstänks för brott
SKR ställer sig i huvudsak bakom förslagen från utredningen Förbättrade åtgärder när barn misstänks för brott. Merkostnader för kommunernas socialtjänst behöver finansieras av staten.
Förbättrade åtgärder när barn misstänkts för brott
 
Viktig reform för stöd vid skadligt bruk och beroende
SKR är positivt till flera av förslagen i utredningen om insatser till personer med samsjuklighet. Tydlig ansvarsfördelning är avgörande för att ingen ska riskera hamna mellan stolarna.
Yttrande i utredning om insatser vid samsjuklighet
 
Samordning behövs för CBRN-utrustning i sjukvården
Hälso- och sjukvården behöver en gemensam skyddsnivå mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot, så kallade CBRN-händelser. SKR har i en skrivelse hemställt om att skyddet bör samordnas nationellt.
Staten bör stödja regionerna för avancerad skyddsutrustning
 
Positivt med nationell biblioteksstrategi på plats
SKR ser positivt på att en nationell bibvlioteksstrategi slutligen har presenterats av regeringen och ser fram emot att få vara en part i arbetet med olika delar av strategin.
Nationell biblioteksstrategi
 
Ny Öppna jämförelser om kommunernas företagsservice
SKR har publicerat en ny Öppna jämförelser om företagsklimatet i kommunerna. Företagare fortsätter att uppge en hög grad av nöjdhet med kommunernas service.
Öppna jämförelser: företagsklimat 2021
 
Positiva besked kring anläggningar för fysisk aktivitet
SKR har länge uppmärksammat behoven av ett statligt engagemang kring anläggningar och miljöer för idrott, fritid och fysiska aktiviteter. Regeringen ger nu Centrum för Idrottsforskning  i uppdrag att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid.
Ny plattform för att sprida kunskap om idrott och fritid
 
Bloggar från SKR
 
 
Ny statistik och fakta om välfärdens medarbetare
Rapporten Personalen i välfärden 2021 innehåller mängder av fakta om undersköterskor, lärare, sjuksköterskor, ingenjörer och alla andra yrkesgrupper verksamma i kommuner och regioner. Det skriver Bodil Umegård, SKR.
Arbetsgivarbloggen
Satsningar i vårbudgeten ger kortsiktiga lösningar
Ja, då var årets vårproposition lämnad. Hur den kommer att stå sig i riksdagen återstår naturligtvis att se. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
Vi måste förhålla oss till demografins verklighet
De ökande vårdbehoven och den ökande belastningen på vården kan inte enbart lösas genom att rekrytera fler medarbetare. Den verkligheten måste vi förhålla oss till. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Skydd mot hot och trakasserier ska utredas
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över offentliganställdas skydd mot våld, hot och trakasserier.
Utredning om hot och våld mot offentliganställda
 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Marie Lindström

Nästa nummer kommer 3 maj.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00