Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Johannes kyrka i Malmö      #5 2022 Maj
Frid och fred och kärlek är vad Gud vill
 
"Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik.” inleds psalm 753, och visst är det lätt att just nu under en vårsolsomsluten dag stämma in i de raderna.
     Vi befinner oss i påskens tid, i tiden då livet så påtagligt segrar över döden, då världens och Skapelsens pånyttfödelse förstärker påskens glädjebudskap om den uppståndne Jesus Kristus. Men samtidigt som naturens glädjeyra fyller oss med hopp och ger oss undersköna upplevelser, så pågår en parallell verklighet. Kriget i Ukraina har pågått i dryga två månader, berättelserna därifrån vittnar om grova brott mot mänskligheten såsom alla krigsberättelser gör. Och kriget där, är inte det enda ställe i världen där människor lider nöd på otaliga olika sätt och kampen mot det onda i form pågår. De djupa sår i Guds skapelse som uppstår går motsvarande lika djupt emot Guds vilja med oss människor. Frid och fred och kärlek är vad Gud vill.       Vi har i alla tider levt med och i en värld som är ofullkomlig. Vi människor kämpar också med våra brister och vårt behov av hjälp, förlåtelse och försoning. Kampen mot ondskan pågår ständigt.
I påskens tid får vi hjälp av den stora ramberättelsen om Jesu uppståndelse och seger över döden för att fortsätta vår kamp för det goda i världen. Den kampen går ibland även på det personliga planet där vi får leva i vårt dop, med löftet om förlåtelsen när vi vänder om och tar emot Guds överflödande kärlek som upprättar och helar.
Vi har ett löfte från Gud som aldrig ger upp om oss och våra strävanden, även när vi misslyckas med att leva så som vi önskar.
Och just nu i denna vackra tid kan vi tanka lite extra ljus, vårvärme och hopp om livets kraft. ”Nu är det härligt att leva! Nu är det tid för musik.”
I Sankt Johannes kyrka finns det gott om möjligheter till just det sistnämnda hela månaden inte minst under orgelfestivalen! Läs mer om den här i nyhetsbrevet!

Katarina Herbert
Församlingsherde
 
Gästpredikant
Martin Lind
 
I högmässan 29 maj kl. 11 gästas S:t Johannes kyrka av biskop emeritus Martin Lind.
Han har bland annat varit biskop i Linköpings stift under perioden 1995-2011 och även varit biskop i Lutherska kyrkan i Storbritannien under perioden 2014-2019.

hemsidan hittar du våra övriga gudstjänster.
 
Annasara
 
tisdag 3 maj kl. 18:00
Gränslandsmöte och samtal med sångaren och musikern Annasara Lundgren. Är musiken ett Gränsland? Ett vågspel, en mur, en öppning till det mer outsägliga? Något bortom, eller handlar det rätt och slätt om den enkla eller komplexa vardagen?

Annasaras musik är drömsk, skiftande från det minimalistiska till det plötsligt komplexa. Musiken går från ljusa till mörkare nyanser, i sin egen unika tonalitet.
2020 släppte hon albumet Songs from Sälshög som hon skrev under sin studietid där. 2019 släppte hon ett jazzinspirerat albumet Self Love, och 2018 kom albumet med barnsånger Till dig som är barn. Under 2022 kommer fullängdsalbumet Dear body.

Medverkande: Caroline Karpinska, violin, Jessica Strid, viola, Amelia Jakobsson, cello, och Annasara Lundgren, sång&piano.
Ansikte mot ansikte
 
tisdag 10 maj kl. 18:00
Albin Tanke är präst och legitimerad psykoterapeut. Att föra ett samtal mellan fyra ögon är kanske det mest mänskliga och förmänskligande som vi gör. Eller, behöver vi mötas ansikte mot ansikte, går det inte lika bra digitalt? Finns det en läcker och läkande kraft i
samtalet eller är samtalet passé, kan vi googla oss fram till det mesta?
Strenge tider
 
tisdag 17 maj kl. 18:00
Denna kväll blir det ett samtal mellan präst Helena Myrstener och Henric Andersen som är en dansk jazzgitarrist, sångare, låtskrivare,
multiinstrumentalist och sångpercussionist, men även tecknare som är född och uppvuxen i Köpenhamn. Bland hans instrument finns
bland annat en 52-strängad gitarr, specialgjord för honom. Samtalet kommer att handla om svåra (stränga) tider i samtiden och
inom musiken.
Möte med Intonal
 
tisdag 24 maj kl. 18:00
Nu går Gränsland ut i sommaren, men innan vi gör det tar vi ett grepp om musikens förmåga att väva ihop större sammanhang. Ett samtal om Inkonst och om Intonal tillsammans med ensemble ur Subchamber Ensmble.
 
Musik och kultur
 
Den nya cembalon har kommit
 
"Äntligen!" säger våra organister Christian Schultze och Mats Hultkvist. En cembalo är ett klaverinstrument som användes främst under barocken (16-1700-talet). Instrumentet är byggt 1974 av den holländske instrumentmakare Klop som även har byggt kyrkans kistorgel. Den nya cembalon är alltså köpt begagnad och har nyligen renoverats som ny av Dan Johansson. Den kommer bland annat att höras på kyrkokonserten söndagen 15 maj då cembalovirtuosen Benjamin Åberg spelar tillsammans med blockflöjtisten Per Gross.
 
Malmö International Organ Festival
 
17-22 maj arrangerar Svenska kyrkan Malmö en internationell orgelfestival där Malmös varierade och spännande orgelbestånd visas upp. Såväl Malmöorganister deltar som kända gästande organister från olika håll. Festivalen bjuder på konserter med internationella organister, orgelsafari och masterclasses.

Besök hemsidan här för att få del av alla konserter, orgelvisningar och föreläsningar.
Följ med på orgelsafari med buss
 
Lördag 21 maj kan du följa med på en busstur som tar dig runt till konserterna i Malmös kyrkor under Orgelfestivalen. Kostnad 100 kr (betalning via Swish eller kontant i S:t Johannes församlingshem). Anmäl görs via länken nedan. I priset ingår fika och lunchbaguette. När du har anmält dig får du ett nummer dit du kan Swisha betalningen.
Program orgelsafari:
09.30 Bussen avgår från Stortorget (samling kl. 09.15)
10.00-10.45 Husie kyrka
11.30-12.10 Tygelsjö kyrka
12.15-13.30 Enklare lunch i Tygelsjö
14.00-14.30 Oxie kyrka
15.00-16.00 S:t Andreas kyrka
16.15-16.30 Bussen åter till samlingsplatsen

Anmälan till Orgelsafarin.
 
Barnkördag i
S:t Johannes kyrka
 
onsdag 15 juni kl. 8.30-16.00

Har du ett barn, eller känner ett, i åldrarna
7-10 år som vill prova på körsång?
Här är en dag för det! Kom och prova – van eller ovan.
Onsdag 15 juni kl.8.30-16
Dan Bornemark är vår gäst och dagen avslutas med konsert på Johannesplan kl.16.00 – ca.16.45. Vid dåligt väder hålls konserten i S:t Johannes kyrka.
Antal platser är begränsat och det är kostnadsfritt.
 
Anmäl görs till:
Ariane Ekman, Kantor,
040-27 90 84
ariane.ekman@svenskakyrkan.se
Konserter i maj
 
Lunchmusik varje torsdag kl. 12.10.

Konserterna som ingår i Orgelfestivalen hittar du här.
 
Kammarkonsert - César Franck 200 år
söndag 1 maj kl. 17:00
César Francks stråkkvartett framförs av Marika Fältskog (violin), Henrik Naimark Meyers (violin), Susanja Nielsen (viola) och Samuli Örnströmer (cello). Fri entré.
 
"I huvudet på en tonsättare" - Examenskonsert
söndag 8 maj kl. 17:00
Julia Ekström från kompositionsklassen på Malmö Musikhögskola. Fri entré.
 
Cembaloinvigning
söndag 15 maj kl. 17:00
Johanneskyrkans nya cembalo invigs med konsert av Per Gross, blockflöjter och Benjamin Åberg, cembalo. Fri entré.
 
Orgelfestivalen: Widormässa
söndag 22 maj kl. 15:00
Den här mässan ingår i Malmö International Organ Festival 17-22 maj 2022.
Mässa för två orglar med blandad kör och manskör av Charles-Marie Widor, samt musik ur hans Orgelsymfoni 6.
Medverkar gör S:t Johannes Kammarkör. Hans Fagius och Mats Hultkvist på orgel. Dirigent Christian Schultze.
 
Examenskonsert
söndag 29 maj kl. 17:00
Josefin Sundström, orgel. Fri entré.