Webbinariet kommer att ge dig handfasta tips på hur du kommer igång med Konfasök i praktiken.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
UKRAINA
 
Nummer 5 2022
Enkäten visar på utmaningar och möjligheter
 
I april gjorde vi en enkät ritad till kommunikatörer om kommunikation och behov av stöd i kommunikationsarbetet med anledning av Ukraina. Insiktsanalysen visar att vi inte når utanför kyrkbubblan.

Men analysen visar också på att vi kan stärka kommunikationen med gruppen under 35 år.
På intranätet kan läsa mer om analysen.
Svenska kyrkan och kriget i Ukraina
 
På intranätet hittar du samlad information om frågor som rör kriget i Ukraina. Där finns kommunikationsstöd och material om insamling och katastrofinsatser, flyktingmottagande, beredskap och stöd.
 
Kristi himmelsfärd och Pingst – är det dags för gökotta?
 
Bjuder din församling till gökotta eller gudstjänst utomhus? Använd din kalender för inbjudan.
Berätta i dina kanaler vad helgerna Kristi himmelsfärd och pingst handlar om.  Länka till sidan om Kristi himmelsfärd på svenskakyrkan.se och pingst med hjälp av en puff från annan webb.

På intranätet/kommunikation får du också anvisningar för rätt stavning av Kristi himmelfärdshelgen.
svenskakyrkan.se
 
Vandringskontot på Instagram har bytt namn
 
I närmare 10 år har instagramkontot @svenskakyrkan vandrat runt i landet och visat på Svenska kyrkans bredd och engagemang. Nu har målsättningen att inspirera fler att använda plattformen uppnåtts och kontot får en välförtjänt vila.
Nationella nivåns instagramkonto @svenskakyrkan_delar kommer att ta över namnet @svenskakyrkan.
Läs mer om kontot och namnbytet på intranätet.
 
Webbsidor om prästens kläder och kyrkobyggnaden
 
Nu finns nationella webbsidor om prästens, diakonens och biskopens kläder. Sedan tidigare finns också webbsidorna Vad är vad i kyrkan? som beskriver allt från koret till predikstol och kyrkklockor.
Intressant läsning både för den allmänt nyfikna och för den som är särskilt intresserad av kulturarvet.
 
Faktaruta om biskopens vigningslöften
 
Om det på din webbplats finns en sida om biskopen, kan du komplettera den med en faktaruta om biskopens vigningslöften. Du hämtar faktarutan under Gemensamt material att dela. Om du är osäker på hur du går till väga, finns en beskrivning i lathunden Gemensamt material
 
Säkerhet i formulär och lite ny design – godbitar från den senaste webbleveransen
 

På sista tiden har vi drabbats av ett antal spam-attacker och trakasserier kopplade till de formulär som redaktörer kan bygga i CS. Därför innehöll den senaste webbleveransen flera säkerhetsuppdateringar och förbättringar när det gäller just formulär.
Bland annat kommer bekräftelsemejlet som skickas ut till den som fyllt i formuläret inte längre att innehålla en sammanställning av formulärsvaren, utan bara den text som angivits av redaktören i CS. Det betyder att det blir viktigare att formulera en bra bekräftelsetext där.

På längre sikt ser vi över möjligheten att användaren istället kan skriva ut och spara sin formulärdata som pdf.
På intranätet kan du läsa mer om förändringarna kopplade till formulär.

Som ett led i att se över typografi och design på sajten har sidfoten och nyhetslistor fått en något justerad design.
Läs mer om webbleveransen på intranätet.
INSAMLING
 
Sommarkampanj lyfter vikten av bistånd
 
Årets sommarkampanj har budskapet – En hundradel för världen. Kampanjen har fokus på opinionsbildning för ett bibehållet statligt bistånd på en procent av Sveriges BNI och pågår fram till riksdagsvalet i september. Samtidigt uppmanar vi också till fortsatta gåvor från privatpersoner i en krispräglad tid med budskapet – En gåva för världen.
Act Svenska kyrkans intranät kan du läsa mer. Där finns nu också en redaktionell text för användning i församlingstidning etc. och i Ikon finns bilder under taggen ”skolväg”.
Svenska kyrkans mallverktyg under Arkivet/Kampanjer/Act Svk sommarkampanj finns även annonser och affisch upplagda.
Från och med15 maj hittas banners i publiceringsverktyget Content Studio.
 
Anmäl dig till Göra skillnad!
 
Helgen den 1–2 oktober är det äntligen dags för Göra skillnad 2022. Kom och möt några av Act Svenska kyrkans partner, mingla med andra engagerade, lyssna på spännande föredrag och delta i kreativa workshoppar. Det blir två dagar späckade med inspiration, engagemang, musik, gudstjänst och gemenskap!

På intranätet kan du läsa mer och anmäla dig!
WEBBSHOPEN
 
Nu finns kaffekoppen i webbshopen!
 
Nu finns kaffe/temugg för engångsbruk i lager. Gör din beställning nu! Muggarna levereras i förpackningar som innehåller 50 muggar. Beställning av 1 förpackning = 50 muggar. Muggar, 23 cl, är av papp/kartong med vattenbaserad ytbehandling (ECO). Ange antalet förpackningar - á 50 muggar - i din beställning.
Din beställningen gör du i webbshopen.
 
Billyktor som blev nyckelringar
 
Fina röda hjärtan med Svenska kyrkans logotype och texten Störst av allt är kärleken lyser i återvunnet material som tillverkats av billyktor.

Säljs i 10-pack! 1 ex är lika med 1 förpackning som kostar 130 kronor.

Finns i webbshopen.
 
OBS! Kom ihåg att logga in när du ska handla på webbshop.svenskakyrkan.se
UTVECKLING AV DIGITAL ARBETSPLATS
 
Fördelar och arbetssätt med att nätverka i Yammer
 
Behovet av att samverka, dela och dela med sig och att kunna nätverka efter yrkesroll, intresse- och arbetsuppgifter har varit uppenbart länge i Svenska kyrkan. Yammer hjälper oss göra just detta.
 
Demonstrationen av organisatoriska team från Digikom
 
Lär dig om smarta sätt att utnyttja organisatoriska team för att få bästa möjliga stöd i att kommunicera lokalt. Vare sig det gäller att jobba i gemensamma filer eller flytta in information från nuvarande intranät.
 
Matcha det du vill göra smartast i Microsoft 365 – gemensamma filer
 
Ibland behöver många ha tillgång till samma filer för att kunna redigera och jobba i dem tillsammans. Ibland för att läsa dem. Oavsett är Microsoft Teams det bästa verktyget för att hantera gemensamma filer.
 
KOMPETENSUTVECKLING
 
Webbinarium om Konfasök 2.0
 
Den 17 maj kl.12 är det dags för ett webbinarium om Konfasök. Webbinariet kommer att ge dig handfasta tips på hur du kommer igång med Konfasök i praktiken. Stefan Lindqvist kommer att visa och förklara hur flödet ser ut mellan Kyrksam och Content studio. Anmälan hittar du på intranätet.
 
Lägg in bilder i Konfasök
 
Bilder till konfasök hämtar du direkt från Ikon. De kan antingen ligga i mappen Nationella bilder, eller i en egen mapp.
Egen mapp i Ikon är gratis och du kan beställa det enkelt genom att skicka in ett undertecknat avtal. Bifoga en lista över vilka personer som ska vara administratörer. Avtalet finns att ladda ner på intranätet.
Anvisningar hur du lägger in bilder i Kyrksam hittar du på intranätet.
 
70+ en resurs att räkna med
 
Under 2021 har vi i nyhetsbreven presenterat livshändelser från 5 år och uppåt. Nu är det dags för sista gruppen. Många av 70 plus och äldre är fortfarande yrkesverksamma: bland 80-åringarna arbetar 5 procent av kvinnorna och 12 procent av männen. På intranätet kan du läsa mer om Barnbarn, jobb och äldre föräldrar.
Många är förtroendevalda, pigga och vill bli tagen i anspråk. Hur jobbar din församling med kommunikation med gruppen?
Har du tips på artikel, FB-inlägg eller annan kommunikation med gruppen du vill dela? Skicka in till Magdalena.Widmark@svenskakyrkan.se
 
Utbilda nya förtroendevalda
 
Ny mandatperiod och ny förtroendevalda! Ta chansen och utbilda nya kyrkorådet i kommunikation. Här följer några tips:
  • Kommunikation som missions introduktionsföreläsning finns att hämta på intranätet.
  • Ladda ned detta manus och håll föreläsningen själv.
  • Gör en praktisk övning i workshopen Livshändelser för att ge de förtroendevalda en bild av dem som bor i församlingen. Ett verktyg där man tillsammans ser styrkor och svagheter och tillsammans prioritera målgrupper.
  • Fördjupa er i kyrkokansliets omvärldsrapport som handlar om vad som påverkar kyrkan på olika sätt.
  • I Webbshoppen finns Nyckeln till Svenska kyrkan 2019 och 2020 forskningsrapporterna Medlemmar i rörelse och Dop i förändring. De visar på olika sätt de utmaningar och möjligheter som finns.
 
Fina betyg till årets Digi-KOM
 
Tack till alla er som fyllt i enkäten efter Digi-KOM. Det sammanfattande betyget till årets digitala KOM-dagar blev 4,3 av 5 möjliga.
 
Mer case!
 
Precis som tidigare är församlingscasen mycket uppskattade. Vi vill fortsätta lyfta goda exempel på detta sätt och behöver allas er hjälp om tips. Hör av er till kom@svenskakyrkan.se – nominera er själva eller andra.

Mer om enkätresultatet finns att läsa på intranätet.
 
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se