Vård och flyktingmottagande i fokus i vårändringsbudgeten
 
I regeringens vårändringsbudget får kommuner och regioner medel för flyktingmottagande och för att öka kapaciteten i vården genom fler vårdplatser. 
– Vi ser att kommuner och regioner under året både behöver ta emot flyktingar från Ukraina samtidigt som man fortsätter att hantera pandemin. De långsiktiga utmaningarna handlar dock främst om behovet av att ställa om välfärden, då arbetskraften inte kommer att räcka till, säger Anders Knape, SKR:s ordförande.
Tillfälliga medel löser inte långsiktiga behov
 
Vd-krönika
 
 
Mindre statlig detaljstyrning ger invånarna mer välfärd
 
Budgettider får mig att tänka på generella, nivåhöjande statsbidrag som med god framförhållning kommer kommunerna och regionerna till del. Ett paradigmskifte som skulle ge mer tid och resurser till att utveckla välfärden.
 
Information med anledning av kriget i Ukraina
 
SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. SKR tar även fram information som särskilt rör kommuner och regioner med anledning av situationen och hur den påverkar Sverige.
Information om SKR:s arbete med anledning av kriget i Ukraina
 
Mer från SKR
 
 
Så kan arbetssätten utvecklas i förlossningsvården
Som en del av SKR:s seminarieserie Glo och sno berättar Region Västernorrland den 27 april om hur Örnsköldsviks sjukhus BB/förlossning gick från barnmorskebrist till att idag vara fullbemannad. Region Halland berättar också om konceptet ”Trygg start”, en längre och tryggare start för medarbetare in i förlossningsvården. 
Seminarie: Utveckla arbetssätten inom förlossningsvården 27 april
 
Ny rapport om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa
Den 12 maj presenterar SKR rapporten “Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa genom livet” på en webbsänd konferens. Rapporten handlar om vårdens utmaningar och vägar framåt inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Fokus för konferensen är att påbörja utvecklingsarbetet för att bättre möta kvinnors behov genom nya kunskaper och insikter.
Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa genom livet
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Fördelning av satsningar i regeringens vårbudget
Regeringen har överlämnat vårproposition och vårändringsbudget för 2022. I samband med det presenterar regeringen också länsvis hur utvalda satsningar fördelas till kommuner och regioner, exempelvis satsningen på stärkt civilt försvar.
Lokal fördelning av satsningar i vårbudgeten 2022
 
Digitala vårdtjänsters effekt på konkurrensen granskas
Konkurrensverket driver ett projekt för att utreda hur konkurrensen fungerar på marknaden för digitala vårdtjänster inom hälso- och sjukvård. Myndigheten genomför bland annat en undersökning som riktar sig till verksamhetsansvariga på vårdcentraler där resultatet kommer att presenteras i en rapport som publiceras i slutet av juni.
Nytt projekt om digitala vårdtjänster och konkurrens
 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Marie Lindström

Nästa nummer kommer 26 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00