Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om resultatet av den preliminära antagningen, vad eleverna i tvåan på gymnasiet tycker om sina utbildningar och förändringar i utbildningsutbudet. 
Nu öppnar ansökningswebben
 
Karin Soffiantini-Yildiz. Foto: Bengt Säll
I går, den 19 april, öppnade ansökningswebben och eleverna kunde då se sitt preliminära antagningsresultat. Statistiken för den preliminära antagningen för alla gymnasieskolor i Stockholms län och Håbo finns även för alla att ta del av på vår hemsida.

Eleverna har nu på sig till och med den 17 maj att lägga till, ta bort eller ändra ordningen på sina val i sin gymnasieansökan. Du som studie- och yrkesvägledare går nu in en intensiv period med många elever som behöver stöd och hjälp, och vi på Gymnasieantagningen är oerhört tacksamma för att ni gör ett så fantastiskt jobb!

Gymnasieantagningen går nu in i en period där vi får mycket supportfrågor från både personal och elever, vilket vi tycker är jätteroligt. Vi upplever en stor förbättring på vår support i och med vårt nya ärendehanteringssystem, och hoppas ni upplever detsamma.

Vi vill också passa på att välkomma vår nya systemförvaltare Anders Larsson. Han kommer bland annat att jobba med vår ungdoms- och elevdatabas (UEDB) som vi även kan meddela precis fyllt 10 år, grattis UEDB!

Vi har ett välfyllt nyhetsbrev med många intressanta och matnyttiga artiklar. Det här är det näst sista nyhetsbrevet för det här antagningsåret.
 
Karin Soffiantini-Yildiz
Verksamhetschef Gymnasieantagningen
Aktuellt just nu
 
Ansökan har öppnat för omval
 

Det är viktigt att eleverna under denna sista ansökningsperiod går igenom sin ansökan noggrant en allra sista gång innan ansökan stänger den 17 maj.
 
Observera att möjligheterna att göra ändringar efter att omvalsperioden har stängt är mycket begränsade och kan få stora konsekvenser för ungdomens gymnasieval.
 
På webben hittar ni tips till eleverna inför att omvalsperioden startar.

Tipsen finns längst ner på webbsidan, Så fungerar antagningen (Elevsidorna)
På samma webbsida finns även två filmer som ni kan visa för era elever. En om ”våra bästa tips” samt en som tar upp preliminärantagning och omvalet.
 
 
Resultat av den preliminära antagningen för elever och syv
 
 
I går, den 19 april, publicerades de preliminära antagningsgränserna för eleverna och antagningsstatistiken publicerades på Gymnasieantagningens webbplats.
 
 
Vilka utbildningar är med i den preliminära antagningen?
 
 
Val till gymnasieskolans nationella program och val till introduktionsprogram som utformas för grupp av elever är med i den preliminära antagningen.
 
Resultat av den preliminära antagningen för huvudmän
 
 
Indra Analys består av avidentifierad och aggregerad statistik, och den uppdateras med färsk statistik från Indra varje morgon. Du som huvudman för mottagande gymnasieskola kan ta fram statistik under pågående ansökningsperiod.

Från det att simuleringskörningarna startade i början av mars kommer även den statistiken att synas i Indra analys. All statistik som tas fram i Indra analys kan exporteras till Excel.

Indra analys (Personalsidorna)
 
Lista på sökande till gymnasiet i Indra
 
 
I Indra finns en lista på alla sökande till gymnasieskolan. Listan ger den mottagande gymnasieskolan en detaljerad bild av antalet sökande per utbildning och vad de har sökt för inriktning, språkval med mera.
 
Ny rutin kring asylsökandes LMA-kort
 
 
Migrationsverket har i år ändrat utseende på LMA-korten. På de nya korten kan man inte längre se giltighetsdatum utan i stället skannas en QR-kod som visar om LMA-kortet är giltigt eller inte.

Du som är studie- och yrkesvägledare och har en asylsökande ungdom som ska söka till gymnasiet ska i år endast ladda upp LMA-kortet under rubriken Elevkategori i Indra, alltså inte fylla i något giltighetsdatum.

Länk till instruktioner i Indramanualen.
 
Situationen i Ukraina väcker frågor
 
 
Vi får många frågor kring vart ungdomar från Ukraina ska vända sig för att få hjälp med skolplacering. För att kunna guida ungdomarna rätt har vi med hjälp av er kontaktpersoner ute i kommunerna sammanställt information vart vi ska hänvisa ungdomar som hör av sig till oss.
Vi vill nu passa på att tacka er för den snabba och informativa responsen vi fick.

Om du har ungdomar som ska söka till gymnasieskolan så hänvisa i första hand till ungdomens vistelsekommun. 
 
Förändringar i utbildningsutbudet
 
 
Det har blivit en del förändringar i utbildningsutbudet. Det har tillkommit utbildningar och det har lagts ner utbildningar.

Här kan du läsa mer.
 
Vad tycker eleverna på gymnasiet om sin skola och utbildning?
 
 
Nu kan kan du se resultatet av länets gemensamma gymnasieenkät per skola och utbildning på Gymnasieantagningens webbplats. På Storsthlms webbplats finns också en totalrapport för länet. 



Länk till Storsthlm

Länk till Gymnasieantagningen
 
Uppdaterad beskrivning av hur eleverna svarar på antagningsbeskedet den 1 juli
 
 
På vår webb finns nu en beskrivning av hur eleverna svarar på sina antagningsbesked och vad som är viktigt att tänka på.  

Beskrivning av hur eleverna svarar på antagningsbeskedet (Elevsidor).
 
Preliminär statistik på vår webbplats
 
 
På vår webbplats kan du hitta preliminära antagningsgränser. Du kan också ladda ner excelfilen Preliminärantagningsresultat 2022 och sortera den på de utbildningar och skolor som du vill se.

Preliminär antagning 2022

Ladda ner antagningsstatistik
 
Ny film om det preliminära antagningsresultatet
 
 
Nu finns en film för eleverna som visar hur det ser ut när de loggat in, var de hittar den preliminära antagningsgränsen och resultat av färdighetsprov. 
Play movie
Tidplan
Har du koll?
 
Början av maj: 
 
I början av maj kommer vi att skicka ut information via Indra om hur ungdomar som vistas i Sverige utan tillstånd ska hanteras. Vi skickar informationen till studie-och yrkesvägledare samt till huvudmän för gymnasieskolans utbildningar.

Läs mer om hanteringen redan nu.

17 maj: 
 
Tänk på att det tillkommer nya val under omvalsperioden. Efter att omvalsperioden är klar den 17 maj ska du snarast påbörja yttrande- och beslutshanteringen i Indra.

Läs avsnittet i Indramanualen.

Läs avsnittet i indramanualen (gysär)
 
18 maj: 
 
Underlaget som styrker att eleven tillhör gruppen ungdomar utan tillstånd ska vara hos oss senast den 18 maj.

Har du elever som ska ha ett antagningsunderlag till sin ansökan? Då ska det laddas upp i Indra senast 18 maj. Läs mer om antagningsunderlag, blanketter och viktiga datum här.
 
30 maj:
 
Tänk på att du måste fatta alla beslut som rör sökande till gymnasiesärskolan senast måndagen den 30 maj. Antagningsbeskeden skickas ut via post till eleverna den 10 juni.

13 juni:
 
Du ska läsa in slutbetygen i åk 9 senast måndagen den 13 juni.
Läs mer om hanteringen redan nu.

17 juni: 
 
Fredagen den 17 juni kan eleverna se sitt slutbetyg i Indra.
Vanliga frågor från er just nu
Vår systemförvaltare Niklas svarar på tre frågor:

Varför har vi fortfarande två inloggningar för våra användare i Indra?
 
Brandväggen har skapat större problem än förutsett. Utvecklarna arbetar fortfarande med vissa funktioner som måste vara klara innan vi kan ta bort den andra inloggningen.

När kan syvarna börja använda funktionen Visa ansökan som elev igen?
 
Den här funktionen påverkas också av brandväggen, vilket gör att kopplingen mellan adminsidan och elevsidan fallerar. Utvecklarna arbetar med denna koppling, men funktionen kommer inte att fungera under omvalsperioden.

Vad är nytt på elevsidan?
 
Elever med utländska betyg kan nu själva se sina uppladdade betygsbilagor.
Behövs underskrift på blanketter?
 
 
 
Vi får många frågor om elevens och vårdnadshavarens underskrift behövs på de antagningsunderlag som laddas upp i Indra. 

Ha alltid en dialog med elever och vårdnadshavare kring innehållet på blanketterna och vilka underlag som skolan laddar upp i Indra. På varje blankett framgår dessutom vem som ska skriva under. Om det är svårt att få till en fysisk underskrift på blanketten bör skolan upprätta egna rutiner för hur medgivande dokumenteras. 
Aktiviteter
Kommande aktiviteter
Workshop i beslutshantering för kommunala huvudmän
 

Förra året erbjöd vi workshoppar i beslutshantering för beslutsfattare som var mycket uppskattat så vi vill gärna erbjuda er det i år igen. Vi har mejlat inbjudan till er.
 
Extra support
 
 
Under omvalsperioden kommer vi att ha extra support både på mejl och chatt.

Läs mer om den extra supporten.
I nästa nyhetsbrev
 
Det sista nyhetsbrevet för de här antagningsåret kommer ut i juni. Då får du läsa om slutbetygshanteringen, slutantagningen och mer om svarshanteringen samt reservantagningen. 
Om nyhetsbrevet
 

Vi fortsätter att skicka ut nyhetsbrevet varannan månad (oktober, december, februari, april, juni). Nyhetsbrevet vänder sig till alla som arbetar med ansökan och antagning till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan och hjälper dig att hålla koll på händelser och viktiga datum under hela antagningsåret.

Har du fått nya kollegor som ännu inte prenumererar på nyhetsbrevet? Då kan du vidarebefordra nyhetsbrevet och anmälningslänken till din nya kollega.
Frågor?
 

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gymnasieantagningen@storsthlm.se.