Bra mottagande kräver tydliga förutsättningar
 
Regeringen har presenterat ett lagförslag som innebär ett förtydligat uppdrag för kommunerna gällande flyktingmottagande. SKR kommer nu att granska förslaget tillsammans med kommunerna.
– För att mottagandet ska fungera långsiktigt och för att motverka en stor flyttkarusell krävs en nära dialog mellan staten och kommunerna, säger Roy Melchert, SKR.
Behov av nära dialog om boende under mellanperioden
 
Vd-krönika
 
 
Det demokratiska engagemanget är det viktigaste vi har
 
Demokratin får sin livskraft från människor som vill och vågar engagera sig. I föreningslivet, sakfrågor eller politiska partier. I den stundande valrörelsen ska vi värna om detta engagemang och stå upp för det goda samtalet.
 
Bra tillskott till kommunernas satsningar på sommarjobb
 
SKR välkomnar bidraget till kommunerna som stärker möjligheten att skapa sommarjobb för ungdomar, men efterlyser en mer långsiktig satsning från staten på feriejobb.
– Nu kommer satsningen även i år sent, när kommunerna redan har planerat sommarens feriejobb, säger Roy Melchert, SKR.
Besked om satsning på feriejobb i kommunerna
 
Heltidsarbetet ökar i välfärden
 
Andelen anställda som arbetar heltid fortsätter att öka i kommuner och regioner. Störst är ökningen inom vård och omsorg. Det visar SKR:s personalstatistik för 2021.
– Att andelen heltidsarbetande fortsätter öka är mycket glädjande och ett tydligt resultat av SKR:s och Kommunals partsgemensamma projekt Heltidsresan, säger Bodil Umegård, SKR.
Personalen i välfärden 2021
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av kriget i Ukraina
SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. SKR tar även fram information som särskilt rör kommuner och regioner med anledning av situationen och hur den påverkar Sverige.
Information om SKR:s arbete med anledning av kriget i Ukraina
 
Regionerna donerar läkemedel till Ukraina 
Samtliga regioner i Sverige har enats om att donera läkemedel till Ukraina, genom EU:s samordning för stöd till Ukraina. Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har i uppdrag att samordna transporter av läkemedel till Ukraina.
Regionerna eniga om att donera läkemedel till Ukraina
 
Beslut att omorganisera skolan strider inte mot barnkonventionen
Solna stads och Danderyds kommuns beslut att förändra skolverksamheten strider inte mot barnkonventionen. Det har Kammarrätten klargjort i två domar. SKR välkomnar klargörande domar av det här slaget som kan användas som rättslig vägledning för kommunernas arbete.
SKR välkomnar klargörande domar
 
Camp Sweden på International Forum 20-22 juni
I samband med International Forum on Quality and Safety in Healthcare i Göteborg kan alla som jobbar med aktuella frågor inom hälsa, vård och omsorg i Sverige diskutera gemensamma frågor och utmaningar på Camp Sweden. Diskussionerna på Camp Sweden den 20 juni handlar exempelvis om omställningen till nära vård och kraftsamling för psykisk hälsa.
Anmälan till Camp Sweden och konferensen 20-22 juni
 
Att skapa hopp i orostider
Hur kan samhället skapa hopp i en tid när vi som mest behöver det? Den 9 maj anordnar SKR tillsammans med Svenska kyrkan ett gemensamt webbinarium om hotet mot demokratin och hoppets betydelse i en orolig tid. Talare är bland andra ärkebiskop Antje Jackelén, Daniel Poohl från stiftelsen Expo och Carola Gunnarsson, SKR:s vice ordförande.
Webbinarium 9 maj om att skapa hopp i orostider
 
Poddavsnitt om skolval och partier i skolan
I det senaste avsnittet av SKR:s podcast Demokratiresan deltar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i ett samtal om hur val i skolor kan hjälpa till att öka det ordinarie valdeltagandet. Avsnittet tar också upp frågan om om politiska partiers närvaro i skolan och vad man kan tänka på när man bjuder in dem.
Demokratiresan avsnitt #68
 
Välkommen till SKR:s gymnasiekonferens 2022
Den 4 maj arrangerar SKR en webbsänd konferens med fokus på gymnasieskolan. Konferensen tar exempelvis upp frågan om grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogram, planering och dimensionering av gymnasial utbildning samt digitaliserad undervisning i praktiken.
Anmäl dig till SKR:s gymnasiekonferens 4 maj
 
Bloggar från SKR
 
 
Närhet till invånarna ger mest och bäst vård för pengarna
Förbättringar och utveckling av hälso- och sjukvården är ett ständigt aktuellt ämne. I dagens blogginlägg resonerar jag kring varför ett statlig övertagande varken ger bättre eller mer vård för pengarna. Det skriver Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.
Ekonomibloggen
 
Europeiska samarbeten mot hatpropaganda och hatbrott
EU-kommissionen har beslutat om ett initiativ för att utvidga förteckningen över EU-brott till att även omfatta hatpropaganda och hatbrott. Hot och hat mot förtroendevalda utgör ett hot mot demokratin i många av Europas länder, och är direkt oförenligt med EU:s gemensamma värden. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR. 
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Minskat behov av tillfälliga boenden i kommunerna
Migrationsverket justerar ned behovet av evakueringsboenden för personer som söker skydd från Ukraina. Myndigheten bedömer att det fram till den 29 april behövs 2 000 tillfälliga boendeplatser och kommer därefter att göra en ny bedömning av läget. 
Behovet av akuta boendeplatser fortsätter att minska
 
Flyktingar från Ukraina ska få vägledning till arbetsmarknaden
Personer som kommer till Sverige från Ukraina ska få obligatorisk  samhällsintroduktion samt information om hur man söker jobb i Sverige. Enligt regeringens beslut ska Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ansvara för att utföra uppdraget. 
Beslut om obligatorisk samhällsintroduktion
 
Stöd i att bedöma kunskaper i svenska hos omsorgspersonal
Socialstyrelsen ska ta fram ett stöd som ska hjälpa verksamheter inom äldreomsorg att bedöma vilka kunskaper i svenska som behövs hos personalen. Stödet ska kunna användas både vid rekrytering av ny personal och för att bedöma om behov finns att stärka befintlig personals språkkunskaper. 
Stöd för att bedöma språkkunskaper hos personal
 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Marie Lindström

Nästa nummer kommer 19 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00