Digital klubbträff 27 april om Trygg Idrott
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Svenska Brottningsförbundets Årsmöte
 
Den 10 april genomförde Svenska Brottningsförbundet, liksom 2020 och 2021, sitt årsmöte digitalt via EasyMeet. Mötesordförande var för för tredje året i rad, Thomas Claesson, generalsekreterare för Svenska Frisbeesportförbundet. Innan årsmötet hölls det traditionsenliga förmötet av SBF:s generalsekreterare Samuel Lund där årsmöteshandlingarna gicks igenom.
Själva årsmötet inleddes med en parentation och innehöll inga överraskningar utan avlöpte enligt föredragningslistan.
Jan Åström omvaldes till ordförande till förbundsstyrelsen för en tid av ett år.
-Det är en stor ära att få förtroendet att fortsätta som ordförande för Svenska Brottningsförbundet, säger Jan
Till förbundsstyrelse valdes Karin Granstedt, Rune Pettersson och Kajsa Johansson Kjellberg som ledamöter för en tid av två år. 
Läs valberedningens förslag här.
 
Anmäl er till Tränarforum
27-28 augusti på Bosön
 
Programmet kommer att innehålla något för tränare på alla nivåer med utgångspunkten i hållbar brottning. Från barn, ungdom och bredd till senior och elit. Och kanske det viktigaste; en möjlighet att träffas och dela erfarenheter.
Till anmälan.
 
Brottning Grund Stockholm 24 april
 
Ett tillfälle att gå Brottning Grund i Stockholm. Mer information och anmälan här.
 
Brottning Fortsättning Skövde 30 april-1 maj
 
Det finns fortfarande platser kvar till Brottning Fortsättning i Skövde under valborgshelgen. Har du tidigare gått Brottning Grund och vill satsa vidare som tränare? Ta chansen att gå den. Läs mer och anmäl dig här.
 
Breddläger U17 3-5 juni
 
SBF bjuder in de WW och GR-brottare som deltog i U17-SM till breddläger i Malmö (WW) och Stockholm (GR). 
Samling fredag 3 juni och avslut söndag 5 juni. 
Inbjudan och mer information kommer inom kort.

För FS planeras ett separat läger längre fram, för att kunna erbjuda de som dubblerat i FS och GR möjlighet att vara med vid båda aktiviteterna.
 
Trygg Idrott - digital klubbträff 27 april
 

Det har blivit dags för den första klubbträffen av fyra under 2022, där temat är Trygg Idrott. 
Alla klubbar som är medlemmar i Svenska Brottningsförbundet har skyldighet att delta vid minst en av dessa fyra träffar. Men givetvis får man delta i flera av dessa. Detta är ett led i SBF:s arbete med trygga idrottsmiljöer. Anmälan till träffen görs via Idrott Online för att vi på träffen ska kunna stämma av närvaron. Mer information och anmälningslänk finns här.
Nya riktlinjer för Barn- och ungdomsidrott
 
Den 10 mars kom RF ut med nya riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten. Riktlinjerna är tydligt kopplade till barnkonventionen och består av fem huvudriktlinjer och ett antal konkreta insatser för att utveckla verksamheten.
De fem huvudriktlinjerna för barn- och ungdomsidrott är:
  1. Trygghet: Skapa trygga och välkomnande miljöer
  2. Delaktighet: Erbjud delaktighet och inflytande
  3. Glädje: Främja inre drivkraft och långsiktig utveckling
  4. Allsidighet: Möjliggör allsidigt och lekfullt idrottande
  5. Hälsa: Bidra till hälsa och välbefinnande över tid
Läs mer på RFs hemsida

Hur dessa riktlinjer ska appliceras inom Svensk Brottning, kommer vi att lyfta exempelvis på de digitala träffarna om Trygg Idrott. Här hittar du riktlinjerna i sin helhet.
 
Bli en del av centret i Malmö
 

I Januari 2022 stod SBF:s center i Malmö klart. Efter att ha genomfört flera läger under första kvartalet av 2022, går man nu in i nästa fas av centraliseringen genom att starta daglig verksamhet i Malmö.
 
I Januari 2022 stod SBF:s center i Malmö klart. En skräddarsydd satsning tillsammans med SOK och Malmö Idrottsakademi där man skapar en optimal elitmiljö för svenska WW-brottare (Woman Wrestling) med fokus på seniorerna i världseliten.
Vill man läsa mer om bakgrunden till varför SBF valt att centralisera, de olika faserna och målsättningen med centret, då kan man klicka här.
En av de viktigaste faktorerna i arbetet att utveckla svensk dambrottning där centret skulle vara den centrala utgångspunkten, var att rekrytera tränare på den absolut högsta nivån.
Med Sofia Mattsson och Yulia Raktevich kan vi med stolthet säga att vi har en tränarduo av absoluta yttersta världselit. När väl detta var säkerställt, inledde vi den första fasen i att få igång centret i Malmö.
Under kvartal ett, 2022, inleddes ”fas ett” där elitorganisationen hade som fokus att få i gång en bra lägerverksamhet i Malmö. I januari genomfördes det första nationella lägret. Detta följdes upp med att i februari arrangera ett större internationellt läger på damsidan.
Nu kommer vi gå in i nästa fas för centraliseringen.
Under maj månad inleds ”fas två”, då vi kommer börja erbjuda två träningsdagar i veckan i Malmö. Alla WW-brottare som tävlar på SM-nivå för seniorer är välkomna (För mer info: kontakta Zakarias Tallroth). I slutet av maj kommer vi återigen arrangera ett internationellt läger i Malmö (27 maj - 5 juni). Kallelsen till lägret kommer komma ut inom kort.
SBF vill under hela processen ha ett nära samarbete med skånska föreningar, så att fler kan få ta del av resurserna, samtidigt som man inte stör föreningarnas verksamhet på framförallt ungdoms- och juniorsidan. Som nämnts många gånger tidigare, ligger huvudfokus på den yttersta senioreliten.
Till hösten kommer vi att inleda ”fas tre”.
Den tredje fasen bygger på att vi etablerar en träningsgrupp där brottarna är knutna till Malmö idrottsakademi (MIA). Det gör att man kan ta del av hela centrets kompetensområden (Läs mer om det här). Då är tanken att utöka antalet träningstillfällen så att man kan erbjuda ett helhetskoncept för en elitsatsning.
Det innebär att det är hög tid att redan nu fundera på om man vill ta del av möjligheten att träna i en träningsmiljö i världsklass. En miljö där man tillsammans, aktiva och ledare strävar mot samma mål.
För att kunna bli en del av centrets träningsgrupp, som är knuten till MIA, måste man ansöka till MIA senast den 1 augusti. Men med fördel bör man söka in redan nu, för att vi skall kunna få in så många brottare som möjligt i akademin. Ansökan hittar man här: https://malmoidrottsakademi.se/elit/ansokan/
Att kombinera elitidrott med studier har visat sig många gånger vara ett fungerande koncept. Både när det gäller belastning men också som ett sätt att finansiera sin elitsatsning. Som nämnt i dokumentet ”Elitcenter Malmö”, kommer Malmö vara en optimal plats för dubbla karriärer där man både kan studera och elitsatsa på samma gång. Man kommer också få väldigt många högkvalitativa träningsdagar i Malmö med internationell sparring. En möjlighet som tidigare inte funnits då det byggt på att man behövde åka iväg.
Sista ansökningsdatum till högskola/universitet är 19 april. Ansökan gör man här: https://www.antagning.se/se/start
Det är inte ett krav att studera på Malmö Universitet för att vara en del av centret/MIA utan man kan även studera på andra utbildningar där undervisningen till exempel sker på distans.
Man kan också vara ansluten till centret/MIA utan att studera. MIA kan hjälpa aktiva att hitta extrajobb för att på så sätt kunna finansiera sin satsning. MIA kan även vara behjälplig när det gäller att hitta en bostad i Malmö.
Vår uppmaning är att man oavsett om man bestämt sig eller inte för att studera vidare, i alla fall göra en ansökan till någon utbildning, då den inte är bindande. Då ger man sig själv möjligheten att kunna ta ett beslut senare i sommar. Man kan även redan nu sätta upp sig i bostadsköer för studentboende eller annat boende för att på så sätt via den vägen, kunna hitta en bostad lagom till hösten.
Vid frågor är det bara att kontakta mig, Zakarias Tallroth på telefon eller via zakarias.tallroth@brottning.rf.se
Vänligen
Zakarias Tallroth
Sportchef
Svenska Brottningsförbundet
 
Att vara vuxen till ett barn som brottas - digital föräldrautbildning
 
Intresset var stort när SBF bjöd in till en kväll för att ge vuxna som har barn som brottas, en möjlighet att få en större förståelse för sin roll i barnets brottning och för sporten. Utbildningen riktar sig till både de som inte har haft kontakt med brottningen tidigare och till de som har barn som brottats ett tag eller själva har erfarenhet.
Föreläsare var Elvira Jakobsson, tränare i IFK Linköping. Hon har utvecklat och hållt utbildningen i sin klubb och ser att den gett en ökad inkludering och även förbättrad kommunikation mellan ledare och föräldrar. 
Nytt tillfälle att gå utbildningen kommer att ges innan sommaren. Även denna gång digitalt, men där ni som klubb samlas så att ni kan föra och gruppdiskussionerna på hemmaplan. Hör av er till malin.kjebon@brottning.rf.se, 08-699 63 24 vid intresse.
 
Möjlighet till att få fler i rörelse!
 
Under sommarveckorna vill Svenska Brottningsförbundet tillsammans med föreningar och Svenska Parasportförbundet erbjuda en inspirationsdag fylld med olika former av kompetensutbyte.

Syftet med inspirationsdagen är att erbjuda kunskap om Parasport och Parabrottning med målet att skapa kontakt samt att fler inom Parasport blir aktiva inom brottningsföreningar.

Förväntningar på er som förening är att ni ska kunna förbereda och genomföra kostnadsfria prova-på- aktiviteter riktade till målgruppen vid  1-4 tillfällen under hösten 2022.

Stöd till medverkande föreningar
Svenska brottningsförbundet erbjuder de arrangerande föreningarna, inspirations- och kunskapsstöd inför genomförandet, ledarutbildning och ekonomiskt stöd.

Svenska Brottningsförbundet tillsammans med föreningen ansvarar för att sprida information och inspirerar målgrupper till att anmäla sig och delta.

Finns det ett intresse för att arrangera en inspirationsdag?
Hör av er till projektledaren på Svenska Brottningsförbundet. Ring gärna!

Projektledare:
Cem Celepli Atci
Cem.celepli.atci@brottning.rf.se
072 322 76 70
 
19 nyutbildade tränare till Brottarsverige.
 
RIG-läger i Klippan
 
Gymnasielägret inleddes med att 19 elever utbildades i Brottning Grund.
- En välplanerad och väl genomförd tränarutbildning av Moa Nygren som på ett bra och lättsamt sätt höll eleverna intresserade under hela kursen, säger Björn Robertsson, tränare vid Klippan Brottningsgymnasium
Efter kursen startade lägret med cirka 45 brottare från Arboga, Klippan, Helsingborg och Sundsval, sex ledare och en massör med första passet i Klippan, därefter lunch och avfärd till Malmö.
Under lördagen genomfördes två pass. Killarna var i Tigers Lokal och tjejerna tränade i den Elitcentrets nya lokal. Söndag körde vi allihop i den nya lokalen och helgen avslutades med middag på Kniv o Gaffel.
-Det var ett bra, roligt och inspirerande gymnasieläger. Gymnasieläger är ett fint och värdefullt initiativ för att utveckla svensk brottning, säger Janne Öhlen, tränare vid Sundsvall Brottningsgymnasium.
Även Arborgas Patrik Magnusson var nöjd.
- Det var ett bra läger och roligt att träffa de andra skolorna. Det blev bra sparring.