För dig som vill veta vad som är på gång i S:t Matteus kyrka
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyhetsbrev från S:t Matteus kyrka i Malmö     #3 2022
Kära församling!
 
Det har varit en tuff början på året när stressen först gick ner då samhället öppnade upp efter pandemin och därefter snabbt tilltog igen när Ryssland invaderade Ukraina. När dessutom det ofattbara hände med tragedin på Malmö Latinskola, i vår absoluta närhet, så är det ibland svårt att se ljuset genom allt mörker. Men den kristna berättelsen handlar om just detta, att få vara ett ljus i en värld som ofta och snabbt kan definieras som mörk och katastrofal.

Hela passionsberättelsen, vilkens tid vi nu är i, handlar ju om detta. Hur Gud själv vandrar genom död till liv, för att vi ska förstå att inte ens döden skall skrämma oss då Gud själv leder oss. Och trots all ondska och allt mörker de senaste veckorna tycker jag det är otroligt vackert och inspirerande att se hur många människor som står upp för det öppna, för vänskap och ljus, som står upp för kärleken. I vår församling har det också varit påtagligt hur många av oss som finner stöd och kraft i varandra och i Gudsmötet när vi samlas till gudstjänst i Sankt Matteus, det ger verkligen hopp inför framtiden.
Vi hoppas att få se dig under veckan som kommer. Har du inte möjlighet att komma så vill vi önska dig en fin och välsignad Stilla vecka. Glad påsk önskar vi inte ännu men håll utkik på våra sociala medier kring midnatt påskafton så ska vi se vad som sker 😊!
Må Gud komma med fred och frihet för sitt folk, och må Gud leda dig på alla dina vägar!
Arbetslaget i Sankt Matteus genom Gustav

Gustav Burman, arbetsledande präst
040-27 92 27, gustav.burman@svenskakyrkan.se
 
 
Act Svenska kyrkans fastekampanj – Dela lika under samma himmel
 
Dela med dig till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet under samma himmel. Swisha halva beloppet för något du köper. Tillsammans gör vi världen hel.- Som kyrka har vi ett ansvar att visa på helheten, det som sker på olika håll i världen. Det är därför som vi går vidare med Fasteaktionens budskap om att dela lika, och att pengarna som vi samlar in kommer att gå både till Ukraina och till nödlidande människor på andra håll i världen, säger Erik Lysén som är chef för Act Svenska kyrkan.Tillsammans gör vi världen hel. Vi delar lika under samma himmel.

Fastekampanjen avslutas nu på palmsöndagen, men du kan alltid ge en gåva till ACT Svenska kyrkan.

Följ länken till ACT Svenska kyrkan
 
 
Kvällsbön ikväll
 
Ikväll, torsdagen den 7 april kl. 18 kommer vi inte att ha Taizémässa utan kommuniteten kommer då att leda kvällsbön istället. Och nästa torsdag är det skärtorsdagsmässa, men veckan därpå kommer vår Taizéinspirerade mässa att rulla på som vanligt igen.
 
Palmsöndag och stilla veckan
 
På söndag är det palmsöndagen och stilla veckan tar sin början. Vi har som vanligt ett fint program för hela veckan och är så glada att kunna ses på plats, låt oss gå genom påskens berättelser tillsammans!

Under stilla veckan har vi morgonmässa måndag t.o.m. onsdag med enkel frukost därefter. På onsdagskvällen är det kristen djupmeditation i kyrkan kl. 18 och det är samma tid för skärtorsdagsmässa dagen efter. Denna mässa inleder det stora dramat och det är verkligen något fint och berörande att få vara med i avklädandet av altaret på skärtorsdagskvällen.
 
 
Långfredagen med Stilla dag
 
På fredagen vill vi slå ett extra slag för den Stilla dag som vi erbjuder kl. 9-15. Då får du möjlighet att fördjupa din förståelse av påskens budskap och samtidigt i stillhet och tystnad få mycket tid i din egen relation till Gud. Vi börjar klockan 9 i kyrkan och avslutar kl. 15 med långfredagsgudstjänsten som är öppen för hela församlingen.

För de anmälda till den Stilla dagen ingår enkel frukost och vegetarisk lunch till en enkel kostnad. Anmälan sker till Marie, marie.berneli@svenskakyrkan.se alternativt 040-27 91 86
 
Påskdagen med extra allt!
 
Påskdagen firas under festliga former med högmässa kl. 11 med extra allt! Givetvis finns det barnkyrka och vid kyrklunchen bjuds det förutom på smarrig soppa också på traditionsenlig uppståndelsetårta, det får man inte missa!
 
 
Annandag påsk med Emmausvandring
 
Annandag påsk är det Emmausvandring med början kl. 10.00 från S:t Matteus kyrka. Vandringen avslutas i S:t Pauli. Anmälan till Britt-Louise Nilsson på S:t Pauli kyrkas expedition: 040-27 91 00.
 
Digitala helgsmålsböner och tisdagarnas bibelsamtal inför söndagens gudstjänst
 
Angående våra digitala helgmålsböner kommer vi av olika anledningar att göra dem i ett litet mindre format framåt. Det kommer snarast att bli en liten inbjudan till söndagens högmässa.

Angående söndagen vill vi också slå ett slag för tisdagarnas bibelsamtal som sker i biblioteket kl. 10 där någon av församlingens teologer leder ett samtal om kommande söndags texter. Det brukar bli väldigt bra och öppna samtal, så känn dig varmt välkommen!
 
Insamling till S:t Matteus kyrkas stora vårloppis 26 maj 2022
 
Rensa förrådet!
Hela och rena saker, som du inte längre behöver, får nytt liv. Välkommen in och lägg grejorna i respektive kartong i församlingshuset vid kyrkan på Lantmannagatan 8.
Insamlingsperiod: pågår löpande
Tack, för din gåva och att du jobbar för en hållbar värld! Pengarna går oavkortat till Noomi, Hela Människan i Malmö.

Vill du hjälpa till på vårloppisen, kontakta Emelie Ekberg, 040-27 92 40, emelie.ekberg@svenskakyrkan.se
 
Vårgospel 14 maj 
 
Lördagen den 14 maj kl. 17 är det en salig blandning av soul, r’n’b, traditional spirituals från New Orleans och modern contemporary gospel med S:t Matteus Gospelkör med gästsolister och instrumentalister i S:t Matteus kyrka.

Läs mer på webben om Vårgospeln.
 
 
Följ med till klostret i Taizé den 6 – 15 augusti
 
Församlingen anordnar en resa till Taizé under ledning av lilla kommuniteten i S:t Matteus kyrka. Vi reser med buss och bor i tält eller i enklare barack. För att åka med på resan behöver du ha fyllt 18 år. Du behöver även ha giltigt pass och vaccinationsbevis.
Kostnad för resa, mat och logi:
• 4 000 kr för dig under 30 år
• 5 000 kr för dig över 30 år.
 
Kyrkans och expeditionens öppettider 
 
 
Kyrkan är öppen:
Må kl. 9-15
Ti kl. 13-15
On kl. 9-15
To kl. 13-19
Fre kl. 9-15
Lö kl. 10-14
Sö kl. 10-14
(avvikelser kan förekomma)

Expeditionens öppettider: 040-27 92 43
Telefontid: ti – to kl. 9-12 och 13-15