SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
På gång - förtydligande av regionernas kompetensförsörjningsansvar
 
Ett antal reformer inom området omställning och livslångt lärande och dimensionering av gymnasial utbildning  ligger för behandling och beslut hos riksdagen. 
I förslagen finns förtydligande kring  regionernas kompetensförsörjningsansvar. Ändring i lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar där en region ska
-  Fastställa mål och prioriteringar för det regionala kompetensförsörjningsarbetet och tillhandahålla bedömningar av länets kompetensbehov inom offentlig och privat sektor på kort och lång sikt.
Vad reformerna kan innebära för det regionala kompetensförsörjningsarbetet diskuterades på Kompetensförsörningsdagarna som genomfördes 27 och 28 april. Samstämmigheten var stor att regionernas dialoger med arbetsgivare är en förutsättning för relevans i planeringsunderlag för utbildning och omställning. Exempelvis SCB:s och Arbetsförmedlingens statistiska underlag behöver kompletteras med kvalitativ kunskap som skapas i dialoger med såväl privata som offentliga arbetsgivare i regionerna. Det kräver dock en långsiktig finansiering.
Underlag för planering och dimensionering av utbildning
 
 
 
 
Samverkan för att hantera komplexa samhällsutmaningar på Kvalitetsmässan
 
På årets Kvalitetsmässa diskuterades samverkan mellan kommuner och regioner och vad som krävs för att driva utvecklingsfrågor. Johan Wänström från Linköpings universitet redogjorde för sin forskning om samspelet mellan olika aktörer i lokala och regionala politiskt styrda organisationer. Märta Molin, regionutvecklingsdirektör i Region Västernorrland och Jonas Walker kommundirektör i Sundsvall samtalade kring sitt gemensamma arbete och hur de succesivt förbättrar och utvecklar det.  Samverkan är ett arbete som kräver samarbete med flera samhällsaktörer för att nå bra effekt och att ständigt aktivt arbeta för ett gott samarbetsklimat.
Att hantera komplexa samhällsutmaningar
 
 
I korthet 
 
Riksrevisionen - Den regionala utvecklingspolitiken
Den regionala utvecklingspolitiken är alltför otydlig, kortsiktig och fragmenterad enligt Riksrevisionen. Riksrevisionen har granskat regeringens organisering, styrning och uppföljning av den regionala utvecklingspolitiken. Granskningen visar att regeringen har genomfört en rad förbättringar, men att detta inte har varit tillräckligt för att skapa goda förutsättningar för ett effektivt samlat statligt agerande.
Den regionala utvecklingspolitiken - svaga förutsättningar för ett effektivt samlat statligt agerande

Kulturens plats i hållbar samhällsutveckling 
Hur bygger vi ett hållbart kulturliv och hållbara samhällen för 2030 och framåt? SKR:s kulturpolitiska konferens 2022 genomförs i Helsingborg 14-15 juni, tillsammans med värdarna Helsingborgs stad och Region Skåne. Konferensen tar avstamp i frågor om kulturens plats i hållbar samhällsutveckling och Agenda 2030. I Helsingborg pågår under dagarna även H22 City Expo, som är en del av kommunens fleråriga satsning på innovation för en smartare och mer hållbar stad.
SKR:s kulturkonferens 2022

Den nationella folkhälsopolitiken 
Länsstyrelsen får ett tydligare uppdrag att genomföra den nationella folkhälsopolitiken. Konkret kan arbetet handla om att ta fram modeller för hur det lokala, regionala och nationella folkhälsoarbetet kan länkas samman. Genom regionala samordningsstrukturer kan rollfördelning mellan olika aktörer göras tydlig.
Regeringens uppdrag till länsstyrelserna
 
 
Kommande evenemang
 
 
Regional utveckling 2022
Avslutande panelsamtal klart! Samtal om: Vår omvärld – pandemi och krig, vilka förändringar genererar det för Sveriges näringsliv och svensk politik och förvaltning. Medverkande Jan Larsson, VD Business Sweden
Svenska styrkeområden och möjligheter internationellt i en osäkrare värld
och Niklas Eklund, professor vid statsvetenskapliga institutionen på Umeå universitet. Vad betyder pandemi och kriget för svensk politik och förvaltning – mot mer centralisering?
Det och mycket mer på konferensen
När 10 maj kl.09.30-15.30
Var Digitalt
Hur Regional utveckling 2022
 
Teknikomställning - SKR seminarium
Många kommunala verksamheter är anslutna till 2G, 3G eller kopparnät, vilka nu succesivt fasas ut för att ge plats åt nya modernare lösningar. Det innebär att funktioner kopplat till dessa tekniker kommer sluta fungera om de inte byts ut eller uppgraderas till ny teknik. På seminariet kommer vi berätta mer om vad utfasningen innebär och dess konsekvenser för olika verksamheter. Vi kommer även resonera kring vad kommuner och regioner kan göra för att möta de risker som teknikskiftet innebär och hur man kan agera för att stötta medborgare och lokalt näringsliv.
När  17 maj 2022
Var  Digitalt
Hur  Teknikomställning i fasta och mobila nät
 
Mötesplats samhällsbyggande
SKR bjuder in till Mötesplats samhällsbyggande med ett brett perspektiv på samhällsutvecklingen. Möjlighet att ta del av intressanta talare och diskutera både dagens och morgondagens samhällsutmaningar inom en rad olika ämnen. Det kommer också att vara möjligt att delta i spännande studiebesök.
När 20 juni kl. 09.30-16.00 2022
Var  Moderna Museet, Exercisplan 4 i Stockholm. Delar av konferensen webbsänds

Hur  Mötesplats samhällsbyggande
 
 
Lite blandade tips
 
 
Störningar och chocker på marknader som följd av Rysslands invasion av Ukraina 
Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att analysera handelsflöden, störningar på både insats- och efterfrågesidan samt effekter av ändrade priser. Samt belysa samhällsekonomiska konsekvenser i stort. Underlag publiceras löpande på hemsidan. 
Analys av Ukrainakrigets effekter på svenskt näringsliv
 
Vägledning och konkreta verktyg 
Tillväxtverkets rapport lyfter en mångfald av möjligheter för att stärka landsbygdsperspektiven i en kommun, region eller myndighet. I skriften finns också lärande exempel och långsiktig kunskapsutveckling.
Vägledning för livskraftiga landsbygder
 
Planering och byggande i kommunerna under 2021
Antalet antagna detaljplaner fortsätter att minska och är nu på den lägsta nivån sedan år 2005. Under år 2021 har både antalet inkomna ansökningar om lov och besked samt antalet anmälningar om bygglovsbefriade åtgärder ökat med över 10 procent.
Boverkets plan och byggenkät
 
 
Michaela har ordet
 
 
På kontoret
Efter två långa pandemiår är vi på SKR:s kansli precis som de flesta andra tillbaka på kontoret igen. Våra digitala färdigheter och förutsättningar har tagit stora kliv under pandemin och många av de digitala mötesplatserna är här för att stanna. Samtidigt är det viktigt att träffas fysiskt och för att göra det måste vi kunna ta oss till jobbet: tågen behöver gå i tid, bussarna måste komma fram och den som cyklar ska allra helst klara sig till kontoret med livet i behåll.
Infrastruktur är en enormt viktig fråga för kommuner och regioner, för invånare, näringsliv och möjligheten att leva och verka i hela Sverige. Infrastrukturbehoven ser olika ut över landet, men en gemensam nämnare är att investeringsbehoven i infrastruktur är stora i hela Sverige! När Trafikverket i slutet av förra året presenterade sitt förslag till nationell transportplan var det många som blev besvikna och vi på SKR var mycket kritiska till förslaget. På det senaste mötet med regionutvecklingsdirektörerna deltog Peter Haglund, som är chef för SKR:s sektion för infrastruktur och fastigheter, för att diskutera frågan om nationell plan. Det blev en väldigt engagerad diskussion, där bland annat planens omfattande kostnadsökningar kom att hamna i fokus liksom de utlovade satsningar som staten backat ifrån. Innan sommaren kommer regeringen fatta beslut om planen och för SKR startar nu en tid av utvärdering och analys av hur vi på bästa sätt driver frågan vidare.
// Michaela Stenman, sektionschef SKR
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22

Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
[Brödtext Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam varius placerat sapien, ac pulvinar quam pellentesque vitae.

Sed nec placerat mauris. Phasellus quis arcu id sapien molestie tristique. Integer ultrices vehicula justo nec molestie. Pellentesque lobortis accumsan enim, quis commodo velit scelerisque at.]