Läs också om hur du kan göra din webbplats i ordning för sommaren.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 4 2022
UKRAINA
 
Fem frågor om Ukraina: vad gör din församling?
 
Vid flyktingkatastrofen 2015 engagerade sig många som volontärer för att ta emot och hjälpa de flyktingar som kom. Bilden av samhällsnytta och förtroende var hög.

I samband med pandemin såg vi att 30 procent i gruppen under 35 år kunde tänka sig att göra en insats med Svenska kyrkan för att lindra pandemins konsekvenser - och 20 procent av dem som inte var medlemmar.

Hur ser det ut hos er just nu? Hjälp oss att förstå läget och svara på vår enkät senast 20 april. Gå direkt till enkäten. Tack för din hjälp!
 
Svenska kyrkan och kriget i Ukraina
 
På intranätet hittar du samlad information om frågor som rör kriget i Ukraina. Där finns kommunikationsstöd och material om insamling och katastrofinsatser, flyktingmottagande, beredskap och stöd.
svenskakyrkan.se
 
Gör din webbplats redo för sommaren
 
Inför sommaren kan du puffa till den nationella sommarsidan från din webbplats. Den tipsar om pilgrimsvandring, sommarkyrkor och appen Kyrkguiden. Du kan förstås också puffa direkt till var och en av dessa sidor.
 
Lägg in kalenderhändelser och platser
 
Kom ihåg att uppdatera kalendern med församlingens verksamheter. Och lägg in kyrkor i platsadministrationen, så att de går att hitta i appen Kyrkguiden. Det finns lathundar för hur du går tillväga.
 
 
Webbleverans med fokus på tillgänglighet
 

Ny typografi, möjlighet att ladda upp textfiler till filmer i CS och ändrat sätt att visa puffar i mobilen. Det är några av sakerna som fanns med i webbleveransen 29 mars och som ska göra externwebben ännu mer tillgänglig.

Den största skillnaden är att rubriker och ingress som tidigare var centrerad, kursiv eller skriven med stora bokstäver nu är vänsterställd, rak och skriven med små bokstäver.

Titta gärna lite extra på de webbsidor där du använt mellanrubrik 2 (H3) som tidigare bestod av enbart versaler. När den nya typografin slagit igenom har vi sett att det ibland döljer sig både små och stora bokstäver i den mellanrubriken.

Läs mer om delarna i webbleveransen.
 
Ny funktion i Ikon: beskär och ladda ner
 

Nu kan du beskära bilden innan du laddar ner den. Smidigt om du inte har ett bildbehandlingsprogram, eller bara vill se om en bild passar en viss storlek.

Anvisningarna hittar du på intranätet/kommunikation.
 
Kommunicera Sverigefinska telefonjouren!
 
Sverigefinska telefonjouren är öppen för alla och det går att prata på finska via telefon, chatt eller digitalt brev. Gör det lättare att hitta till tjänsten.

På intranätet hittar du affischer, annonser för tryck, bilder till sociala medier, infokort och mycket mer.
GEMENSAMMA KAMPANJER 2022
 
Material och tips för digitala kanaler under fastan och påsk
 
Ta del av material och tips för webb och sociala medier under stilla veckan och påsk.

 
Dela gemensamt kampanjmaterial
 
Mycket material togs fram till de kampanjer som gjordes för hela Svenska kyrkan under 2021. Det kan vi återanvända under 2022. Du hittar materialet på intranätet, där vi samlar tips för kommunikationen under årets högtider och dagar.
INSAMLING
 
En gåva för världen i sommar
 

Från 15 maj fram till riksdagsvalet i september kommunicerar Act Svenska kyrkan om behovet av fortsatta gåvor till internationella insatser. Vi lyfter även behovet av ett fortsatt starkt statligt bistånd i och med att det svenska biståndet hotas från olika håll.

På Act Svenska kyrkans intranät kommer det under april läggas upp affischer, annonser och en artikel till församlingstidning.
Där kan du också läsa mer om sommarens kommunikationsperiod.
WEBBSHOPEN
 
Fina erbjudanden och en nykomling
 

I webbshopen hittar du en mängd olika artiklar – här presenteras några till extra bra priser. Även privatpersoner kan beställa när de först skapar ett konto i webbshopen.
 
Visir 10 kr
 

Utförsäljning av visir för flergångsbruk.
Priset  är 10 kr.
Artikeln är helt publik och kan beställas av allmänhet. Tipsa gärna omsorgspersonal och andra som behöver visir i jobbet eller i fritidsaktiviteter.
Avståndsskydd
 

Uförsäljning av sk avståndsskydd i plexi. Skyddet har stöd och finns i 2-pack. Artikeln kan beställas av allmänhet. Upplagan är begränsad. Tipsa gärna föreningar eller andra där avståndsskydd kan komma till användning.
Reflexväst
 

Nu finns den populära västen med Svenska kyrkans logotyp åter i lager.  Beställ nu för alla kommande utomhus-aktiviteter och event.

Du produkten i webbshopen med sökordet: reflexväst.
OBS! Kom ihåg att logga in när du ska handla på webbshop.svenskakyrkan.se
 
Beställ gratis kvalitetstidning till sommarens bokbord
 

Himmeli Svenska kyrkans sverigefinska tidning. Den är tvåspråkig och gratis.

Du hittar äldre nummer i webbshopen med sökordet: HIMMELI.
 
Snart i webbshopen!
 
Muggen, 23 cl, säljes i 50-pack. Du anger antalet förpackningar vid beställning, dvs. 1 st = 50 muggar.

OBS! Beräknas inkomma första veckan i maj 2022.

Du kan göra beställningen redan nu. Din order levereras så snart som kaffemuggarna kommit till lagret.
UTVECKLAD DIGITAL ARBETSPLATS
 
Matcha rätt verktyg och använd Microsoft 365 som smartast
 
Outlook är bäst för formella konversationer, mötesinbjudningar och för dialoger med dem som inte är med i Svenska kyrkans Microsoft 365.
Teams är mer informellt och passar bäst för
  • informations- och kunskapsspridning
  • när vi vill ha snabb respons
  • framför allt för kortare frågor

Förutom att matcha det du vill göra med effektivaste verktyget kan du spetsa din användning av det digitala stödet ytterligare genom att välja bästa möjliga ingång, eller enhet, alltså mojäng du ansluter med.
Lär dig mer om när din egen jobbdator eller fjärrskrivbordet är bäst och när kan vara mer optimalt att använda mobilen.

Koppla upp dig smartast för bästa effekt av Microsoft 365.
 
Snart använder 90 procent Microsoft 365
 
Merparten av Svenska kyrkans församlingar, pastorat, stiftskanslier och nationell nivå använder Microsoft 365. Närmare 15 000 användare har licens att logga in, 4500 kollegor är mitt i processen att gå med och ytterligare införanden är på gång.

Läs om stödet som finns tillgängligt och fördelarna med verktygen i Microsoft 365.
KOMPETENSUTVECKLING
 
Kyrkomusiksymposium 2022 – nu är anmälan öppen
 

Den 16–18 september möts kyrkomusiker från hela landet till konserter, seminarier, gudstjänster och samtal om de utmanande framtidsfrågorna för kyrkomusiken. Symposiet hålls i Uppsala och temat är "Med kyrkan som klangbotten". Ett samarragemang med Svenska kyrkan och Sensus.
Antalet deltagare är begränsat, så vänta inte med att tipsa vidare eller anmäla dig.

Läs mer om programmet och Anmälan
 
Ny e-utbildning för Barnkonsekvensanalys
 
Behöver du, en kollega eller förtroendevalda kunskap om och verktyg för att göra barnkonsekvensanalys? Svenska kyrkan och Sensus har tillsammans tagit fram en e-utbildning med metodstöd, som hjälp för att lyckas.
Målgruppen är anställda, ideella och förtroendevalda i Svenska kyrkan.
 
Digi-KOM är över för denna gång
 
Ni var mer än 450 anmälda! Otroligt glädjande siffror.

Råkar du vara en av dem som missade Digi-KOM finns möjlighet att ta del av eventsidan i efterhand. Hela onsdagens livesändning ligger uppe.
Alla montrar i den digitala utställningen är också tillgängliga. I nästa nummer följer vi upp Digi-KOM med enkätresultaten.

Tack till er alla som hjälper oss att bli bättre genom all feedback som vi får in.
Spana in materialet på Digi-KOMs eventsida
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se