Ett bra mottagande kräver tydliga besked
 
Kommuner och regioner vill bistå i en humanitär katastrof som följer på kriget i Ukraina. Ett bra mottagande kräver tydliga besked av regeringen om hur det organiseras, finansieras och regleras.
– Vi förväntar oss att regeringen vill ge de besked som möjliggör för kommuner och regioner att bidra till ett bra mottagande. Det är en fråga om rättssäkerhet för de som flyr, säger Staffan Isling, SKR:s vd.
SKR hemställer om ändringar i asylersättningsförordningen
 
Vd-krönika
 
 
Alla kommuner vill vara trygga och säkra
 
Det förebyggande arbetet är avgörande för att komma tillrätta med brottsligheten. Här måste hela samhället hjälpas åt. Men kommunerna behöver rätt verktyg, inte lagstiftning och fler statliga pekpinnar.
 
Lika många operationer 2021 som före pandemin
 
Under 2021 genomfördes nästan lika många operationer i vården som åren 2017-2019, trots hård belastning av covid-pandemin. Samtidigt sökte fler personer än tidigare vård.
– Regionerna arbetar nu systematiskt och på ett effektivt sätt för att minska väntetiderna och korta de vårdköer som växt under pandemin, säger Emma Spak, SKR.
Operationer och vårdkontakter 2021
 
Unga har högre risk att utsättas för hot och hat
 
Förtroendevalda som är unga, kvinnor eller har ledande positioner riskerar i högre grad att utsättas för hot och hat. SKR ser att stödet till förtroendevalda därmed kan behöva anpassas.
– Det är av stor vikt att alla förtroendevalda, oavsett kön, ålder, etnicitet och uppdrag omfattas av samma trygghet och säkerhet, säger Anders Knape, SKR:s ordförande. 
Kvinnor och unga i större risk för hot och hat
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av kriget i Ukraina
SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. SKR tar även fram information som särskilt rör kommuner och regioner med anledning av situationen och hur den påverkar Sverige.
Information om SKR:s arbete med anledning av kriget i Ukraina
 
Kongressen fördömde Rysslands krig mot Ukraina
Europarådets kongress för kommuner och regioner har ställt sig unisont bakom den ukrainska flaggan till stöd för Ukrainas folk och för att visa sin avsky mot Rysslands krig mot Ukraina.
Resolution för att fördöma Rysslands krig mot Ukraina
 
Statens detaljerade styrning hindrar effektiv välfärd
Den statliga styrningen över kommuner och regioner fortsatte att vara omfattande även under 2021. SKR pekar på att det hindrar sektorn från att använda välfärdens resurser på bästa sätt.
Den omfattande statliga styrningen minskar inte
 
Utvecklingen av välfärdsbrott är systemhotande
Välfärdsbrott är ett växande problem för hela samhället och kan innebära att förtroendet för det välfärdssystem som vi har minskar. SKR välkomnar Brottsförebyggande rådets rapport om välfärdsbrott mot kommuner och regioner.
Välkommen rapport om välfärdsbrott mot kommuner och regioner
 
Bra besked om kommuners roll i arbetsmarknadspolitiken
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att kommunerna ska kunna få ersättning för att utföra arbetsmarknadspolitiska insatser. Det är ett viktigt besked, men fler behövs från regeringen.
Tydliga besked behövs för att komma vidare i processen
 
Snåriga statsbidrag gör att färre får utbilda sig
Att snabbt lära sig svenska och komma i arbete är avgörande för nyanländas etablering. Men snåriga statsbidrag gör att antalet utbildningsplatser inte ökar i tillräcklig takt. Det skriver Mats Gerdau, ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor, i en debattartikel i Altinget. 
Statsbidragen måste sluta studsa fram och tillbaka
 
Samverkan avgörande för en fungerande narkotikapolitik
En fortsatt restriktiv narkotikapolitik bör vara utgångspunkten för den utredning som nu ska se över frågan. Utformningen av narkotikapolitiken påverkar kommuner och regioner i stor utsträckning.
Viktigt med kommuners och regioners perspektiv i utredningen
 
Regionråd leder europeiskt arbete mot hot, hat och falska nyheter
Kristoffer Tamsons, regionråd i Region Stockholm, ska leda ett europeiskt arbete kring hot och hat mot förtroendevalda samt hur falska nyheter påverkar förtroendevalda och demokratin.
Svensk leder arbete mot hot, hat och falska nyheter
 
SKR uppmärksammar familjehemmens viktiga roll
Den 27 april uppmärksammar SKR alla familjehem med ett webbsänt program. Dagen ägnas bland annat åt nyheter inom familjehemsvården och Socialstyrelsen går igenom familjehemsutredningens bestämmelser. Kriget i Ukraina gör ämnet än mer angeläget och eftermiddagen riktar sig till personer som är eller funderar på att bli familjehem.
Familjehemmens dag 27 april
 
Delta på Internationella dagen 20 april
Välkommen att ta del av aktuella frågor i EU och internationellt på SKR:s internationella dag den 20 april. På årets digitala konferens diskuteras bland annat vilken betydelse Rysslands invasion i Ukraina har för svenska kommuner och regioner, det lokala självstyret, det svenska ordförandeskapet 2023 och hur Sveriges EU-politik formas. 
Anmäl dig till Internationella dagen 20 april
 
SKR:s prioriterade frågor inför det svenska EU-ordförandeskapet
SKR bjuder in till ett seminarium den 6 april om SKR:s prioriterade EU-frågor och prioriteringar inför det svenska ordförandeskapet 2023. Frågorna har sin utgångspunkt i SKR:s roll som arbetsmarknadspart och arbetsgivarorganisation för kommuner och regioner.
Seminarium 6 april om SKR:s prioriterade EU-frågor
 
Konferens om hedersrelaterad brottslighet 22 april
Hur påverkar hedersbrott individer och lokalsamhälle? Går det att se samband mellan hedersnormer, gängkriminalitet och våldsbejakande extremism? Den 22 april bjuder SKR in till en webbsänd konferens med Göteborgs stad, Resursteam heder i Malmö, författaren Johanna Bäckström Lerneby samt flera andra experter och forskare.
Förstå och förebygga hedersrelaterad brottslighet
 
Bloggar från SKR
 
 
Hög tid för kompetenslyft i hela funktionshinderområdet
Det finns stort behov av ökad kompetens i funktionshinderomsorgen. Socialstyrelsens utredning om ett nationellt kompetenscentrum välkomnas, men den borde ha ett bredare fokus. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från MSB om Rysslands invasion av Ukraina
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat information riktad till myndigheter, företag och privatpersoner med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och det säkerhetspolitiska läget. Det finns exempelvis goda råd om hur myndigheter och organisationer kan utveckla sin beredskapsförmåga.
Information och råd angående det säkerhetspolitiska läget
 
Ökad överlevnad vid hjärtinfarkt eller stroke
Möjligheten att överleva efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt eller stroke fortsätter att öka. Det visar Socialstyrelsens årliga lägesrapport för hälso- och sjukvården och tandvården. Enligt myndighetens rapport är det en positiv utveckling inom flera områden av hälso- och sjukvården men det finns även stora regionala skillnader.
Lägesrapport för hälso- och sjukvården och tandvården
 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Marie Lindström

Nästa nummer kommer 5 april.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00