Se över informationssäkerheten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det är mycket som händer inom Svenska kyrkan på samverkan- och digitaliseringsområdet. För att underlätta för församlingar och pastorat att få samlad aktuell information om den utvecklingen skickas detta nyhetsbrev ut till dig som är kyrkoherde eller ordförande i kyrkorådet. Det ges ut av nationell nivå i samarbete med stiften.
 
De gemensamma tjänsterna ger ökad kvalitet för Herrestads församling
 
Herrestads församling är anslutna till flera av Svenska kyrkans gemensamma tjänster. Förutom den gemensamma IT-plattformen, GIP med Microsoft 365, så handlar det bland annat om Svenska kyrkans löneservice. Ingvar Humlén, kyrkoherde, berättar att församlingen på det här sättet får tillgång till en kompetens och kvalitet som inte skulle vara möjlig att ha på egen hand. 
Se en film där Ingvar Humlén berättar mer om varför samverkan och gemensamma tjänster är viktiga för Herrestads församling.
Här kan du läsa en intervju med Ingvar.
Nytt om tjänsterna
 
 
Fler ansluter till löneservice och systembytet löper på enligt plan
 
Under mars välkomnar löneservice ytterligare 30 församlingar, pastorat och stift. Samtidigt löper projektet för att genomföra systembyte inom den gemensamma lönetjänsten på enligt plan. Det nya systemet omfattar systemstöd för lönehantering, tidrapportering, reseräkningshantering samt arvodeshantering.

Alla som idag är anslutna till den gemensamma lönetjänsten, via löneservice, servicebyrå eller med egen personal, kommer att genomföra ett byte till det nya systemet. Mer information om systembytet publiceras löpande på projektets intranätssida.
 
Minst 90 procent kommer använda Microsoft 365
 
För närvarande har 14 800 användare licens till Svenska kyrkans Microsoft 365, 4500 kollegor är mitt i processen att gå med och ytterligare införanden är på gång. Det betyder att minst 90 procent av Svenska kyrkans församlingar, pastorat, stiftskanslier och nationell nivå kommer använda Microsoft 365 vid årsskiftet.
Läs om stödet som finns tillgängligt, deadline för att göra intresseanmälan till att ansluta till Microsoft 365 och fördelarna med verktygen
 
Tillägg i kyrkoordningen möjliggör mer stöd
 
Just nu finns en remiss ute om den nationella nivåns uppdrag att tillhandahålla administrativa tjänster direkt till församling, pastorat och stift. Remissen kommer utgöra underlag för förslag till förändringar i kyrkoordningen till kyrkomötet 2022. Förslaget har tagits fram mot bakgrund av kyrkomötets beslut från 2019 om att etablera ett gemensamt lönecenter. Sista svarsdag är 4 maj 2022. Här kan du läsa hela remissen.
 
Övrigt om digitalisering 
 
Se över informationssäkerheten
 
På grund av den förhöjda hotbilden kopplat till kriget i Ukraina är det viktigt att Svenska kyrkan tillsammans höjer medvetenheten om informationssäkerhet. Tips och en kort utbildning kring informationssäkerhet för alla anställda i Svenska kyrkan finns på intranätet.
 
Utökad statistik finns nu i ViSA
 
Rapporten Löpande verksamhetsstatistik för år 2022 hittas nu i visualiserings- och analysverktyget ViSA. Klicka på Löpande verksamhetsstatistik i huvudmenyn. Rapporten kommer att byggas ut men innehåller nu det egna pastoratets eller församlingens statistik över gudstjänster, viss diakonal verksamhet, utställningar och konserter samt öppna verksamheter för barn, unga och vuxna, fördelat per månad. Microsoft 365 är en förutsättning för att kunna använda ViSA.

Befolkningsstatistik, antal medlemmar och dop per församling, pastorat och stift finns också i rapporten Medlemsutveckling. Om du inte kan nå ViSA ännu finns den som en excelfil.
 
Digitalisering & samverkan är ett nyhetsbrev som skickas ut från kyrkokansliet i Uppsala i samverkan med stiften, för att informera om beslut, uppdateringar och nyheter som berör Svenska kyrkans långsiktiga strategi för digitalisering och samverkan. Läs mer om ämnet och ta del av hela strategin på intranätet.