Ukraina, IT-beredskap, kompetens inom funktionshinderområdet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Hög tid för kompetenslyft i hela funktionshinderområdet
 
Det finns stort behov av ökad kompetens i funktionshinderomsorgen. Socialstyrelsens utredning om ett nationellt kompetenscentrum välkomnas, men den borde ha ett bredare fokus. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen 
 
Stöd för kommuner med anledning av kriget i Ukraina
 
Har de som flyr från Ukraina rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen? Kan ensamkommande barn få god man? Och vad kan arbetsgivare göra för att stärka bemanningen? SKR har tagit fram frågor och svar som stöd för kommuner.
Information med anledning av kriget i Ukraina
 
Flyktingmottagandet är statens ansvar
 
Kommunerna vill hjälpa till att ge ett bra mottagande för de som flyr från kriget i Ukraina. Men ingen vill se samma situation som 2015-16, då mindre kommuner fick ta ett alltför stort ansvar.
– Det är upp till staten att ta ansvar för en jämn fördelning i Sverige och ett fungerande mottagande lokalt. Kommuner och regioner behöver tydlighet, minskad byråkrati och kostnadstäckning, säger SKR:s vd Staffan Isling.
SKR vill se tydligare besked från regeringen
 
Socialchefen om IT-attacken i Kalix
– viktigt med krisberedskap
 
I Podden om välfärdsteknik berättar socialchef Anna-Lena Andersson om IT-attacken i Kalix, konsekvenserna för socialtjänsten och äldreomsorgen, och hur kommunen hanterade krisen. Du hör även SKR:s informationssäkerhetsspecialist tipsa om stöd och verktyg för kommuner.
Podden om välfärdsteknik – IT-attacken i Kalix
 
Kriget i Ukraina ökar behovet av familjehem 
 
Kriget i Ukraina tvingar miljontals människor på flykt. Många familjer i Sverige vill göra något för att hjälpa, och behovet av jour- och familjehem är stort i alla kommuner. 
Digital tjänst för kommuner
Med den digitala tjänsten FamiljehemSverige kan kommuner enkelt ta emot och prioritera intresseanmälningar från privatpersoner. 122 kommuner är anslutna till tjänsten – fler är välkomna!
FamiljehemSverige
Familjehemmens dag 
Den 27 april uppmärksammar vi familjehemsvården. Ta del av nyheter, goda exempel, och få koll på bestämmelserna i familjehemsutredningen. Dagen riktar sig både till socialtjänsten och till personer som vill bli familjehem.
Familjehemmens dag 
 
Förladdat betalkort – ny tjänst för ekonomiskt bistånd och handkassa
 
Minst en större bank erbjuder numer ”prepaid cards” eller förladdade kort, riktade till offentlig sektor. Korten kan användas för utbetalning av ekonomiskt bistånd och för hantering av handkassa inom till exempel boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning.
Förladdat betalkort minskar kontanthantering
 
Mer från SKR 
 
 
Samverkan avgörande för en fungerande narkotikapolitik
22 mars meddelande regeringen att de tillsätter en omfattande utredning av narkotikapolitiken. SKR utgår från att ingången är en fortsatt restriktiv narkotikapolitik, men synen på missbruk och beroende får inte blir ett hinder för människor att söka hjälp. Samverkan behöver också fungera både på övergripande nivå och kring varje individ.
Viktigt att kommuner och regioners perspektiv finns med i utredningen
 
9 av 10 undersköterskor har vård- och omsorgsutbildning
Andelen utbildade undersköterskor är hög i kommuner, men bland vårdbiträden har färre än 3 av 10 utbildning. Det visar ny statistik om utbildningsbakgrund bland personal inom äldre- och funktionshinderområdet. 
Utbildning bland undersköterskor, vårdbiträden och stödassistenter
 
Äldreomsorgslyftet 2022 – skynda att rekvirera medel
I år får satsningen Äldreomsorgslyftet 1,7 miljarder för att höja kompetensen för undersköterskor, vårdbiträden och första linjens chefer. Sista dag för kommuner att rekvirera medel är redan i april. Den korta ansökningstiden beror på att satsningen delvis finansieras med EU-medel.
Sista dag för ansökan 20 april
 
Minska risken för trafikolyckor i omsorgen
Som arbetsgivare ansvarar du för att minimera risken för olyckor när personal använder cykel och bil i tjänsten. SKR har tagit fram stöd för hur du tar in trafiksäkerhet i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Råd och checklista för trafiksäkerhet
 
Brukarundersökningar 2022 – uppstartsmöten för privata aktörer
Privata aktörer har möjlighet att delta i brukarundersökningarna inom funktionshinderområdet samt till placerade barn och unga. Den 13 april håller SKR uppstartsmöten för privata aktörer.
Brukarundersökningar inom socialtjänsten 2022
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips om goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner och regioner. Här listar vi några från socialtjänsten. Låt dig inspireras!
Modell för brukarundersökningar inom IFO på Gotland
Genom ett strukturerat arbete med brukarundersökningarna inom individ- och familjeomsorgens olika områden, lyckades Region Gotland 2021 mer än fördubbla antalet brukare som svarade på enkäten.
Lärande exempel från Gotland
 
Samverkan gör arbetet med våldsutövare effektivare
I verksamheterna Utväg Skaraborg och Utväg Södra Älvsborg samverkar regionen med socialtjänsten och fler myndigheter. Här kan den som utövar våld mot en partner få långvarig behandling att ändra beteende, samtidigt som samverkande myndigheter fungerar som väg in.
Lärande exempel från Skaraborg och Södra Älvsborg
 
Kurser och konferenser 
 
 
28 mars
Hot, våld och desinformation – hur kan socialtjänsten arbeta?
Hur förebygger vi desinformation, bemöter värderingar och hanterar hot och våld mot medarbetare i socialtjänsten? SKR bjuder in kommuner, forskare, myndigheter och fackföreningar att dela erfarenheter. Medverkar gör bla. Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, och Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete.
Sista dag för anmälan 25 mars
 
31 mars
Förebygga våld i ungas parrelationer
Forskning visar att våld i parrelationer är vanligt även bland unga. Vad kan socialtjänst, skola och andra aktörer göra för att utveckla det förebyggande arbetet? Medverkar gör Brå, MÄN samt Sibel Korkmaz, fil dr. vid Stockholms universitet.
Sista anmälningsdag 29 mars
 
8 april
Chefers förutsättningar i socialtjänsten
Hur skapar vi bättre förutsättningar och en mer hållbar arbetsvardag för dig som är chef i socialtjänsten? Under en heldag lyfter vi forskning, metoder och praktiska exempel.
Sista anmälningsdag 7 april
 
12 april
Jämställt ekonomiskt bistånd
Hur kan en jämställd handläggning inom ekonomiskt bistånd bidra till att olika grupper av kvinnor och män får lika möjligheter att nå egen försörjning? Seminariet arrangeras av SKR:s pilotprojekt för jämställd socialtjänst, och lyfter forskning och praktiska exempel.
Sista anmälningsdag 11 april
 
20 april
Den bostadssociala utmaningen
Hemlöshet, trångboddhet, segregation och utestängning från bostadsmarknaden – var står vi idag och hur kan vi jobba med dessa frågor framöver? Under en heldag belyser vi fakta, forskning och lärande exempel.
Sista anmälningsdag 19 april
 
22 april
Förstå och förebygga hedersrelaterad brottslighet
Hur ska vi förstå och förebygga hedersbrott? Vilka kopplingar finns mellan annan brottslighet och hedersnormer? Medverkar gör bla. Johanna Bäckström Lerneby, författare till boken Familjen. Du får även ta del av forskning om drivkrafter hos de som dömts för hedersrelaterade våldsbrott samt hur utsatta kvinnor upplevt stödet från socialtjänsten.
Sista anmälningsdag 21 april
 
16–17 maj
Barnrättsperspektiv i socialtjänsten
Under två dagars utbildning får du grundläggande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att stärka barnrättsperspektivet i praktiken. Du får också identifiera utvecklingsområden i din verksamhet – något du kan ta med dig inför upprättandet av en handlingsplan.
Sista anmälningsdag 10 maj
 
17–18 maj
Excel som verktyg för systematisk uppföljning
Lär dig använda Excel som verktyg för individbaserad systematisk uppföljning. Utbildningen sker digitalt och varvar genomgångar med praktiska övningar. Två workshops á tre timmar.
Sista anmälningsdag 3 maj
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Stöd med anledning av ökad risk för människohandel och prostitution
I flyktingsituationer ökar risken för människohandel och prostitution. Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram information på ukrainska och engelska riktad till de som nu flyr från Ukraina. Informationen finns på webben, och som flyer och affisch. Sprid gärna!
Information för flyktingar från Ukraina

Jämställdhetsmyndigheten har också en stödtelefon dit yrkesverksamma kan ringa vid misstanke om människohandel eller vid behov av råd och vägledning. Det finns också regionkoordinatorer som kan ge stöd lokalt.
Stöd för yrkesverksamma
 
Den svenska narkotikasituationen 2021
Folkhälsomyndigheten har publicerat en uppdaterad version av rapporten Den svenska narkotikasituationen. Rapporten ger en överblick över användningen av cannabis, narkotikabrott, dödlighet, behandling och förebyggande arbete.
Kommuner har god grundstruktur för förebyggande arbete
 
Ny e-tjänst för att underrätta om felaktig folkbokföring
Nu finns en e-tjänst som underlättar för kommuner att informera Skatteverket vid misstanke om oriktiga eller ofullständiga uppgifter i folkbokföringen. Det finns även en film om hur du underrättar om felaktig folkbokföring.
Underrätta om felaktig folkbokföring
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00