Nyhetsbrev för Landeryds församling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Läs det på webben genom att klicka på länken till höger.
Söndagsbön
 
O Gud,
du som sände din ängel med bud till Maria,
lär oss av henne att lyssna i tro,
så att vi kan prisa dina mäktiga verk.
Genom din Son
Jesus Kristus, vår Herre.

Jungfru Marie Bebådelsedag (27/3) har temat "Guds mäktiga verk". Söndagens bön och texter hittar du i psalmboken eller på nätet, bland annat här.  
 
 
Elisabeth Ingelberg, kantor
Eftertanke
 
Bland det roligaste jag vet är att leda barnkör! Jag leder Landeryds barnkör och Landeryds diskantkör i Hackeforsgården. Barnen är från 6 år och får sjunga tom årskurs 6. De som sjunger i diskantkören kommer själva till kören. Men för att de yngre barnen ska kunna komma till kören hämtar jag och pedagogen dem från skolorna. Det blir en rask promenad till fritids och en ibland väldigt långsam tur med barnen tillbaka.

Det är nu det händer! På våra promenader pratar vi om allt: skolmat, husdjur, väder, familjen… Vi måste stanna och titta på små, små saker som jag som vuxen inte lägger märke till. Samla löv till något pyssel, fundera på hur lågt flygplan kan flyga, kan man bada i Hackefors sluss, varför sjunger vi om Gud i kören. Erbjudandet om att smaka på den goda snön har jag dock tackat nej till. Vi skapar relationer till barnen på vägen, relationer som fortsätter under mellanmålet och in i körsalen.

En barnkör sjunger aldrig en sång för att ”vara snäll” mot mig. Det finns en ärlighet hos barn som vi vuxna slipar bort. När sångerna når fram och blir en del av barnen blir det magiskt.

Vi avslutar alltid körerna i kapellet på Hackeforsgården. Lisbeth, som är församlingspedagog i körerna, leder och berättar. Det senaste året har vi haft ”Godly Play”. Det är ett sätt att berätta bibelberättelser från en given mall, med hjälp av exempelvis olika figurer i trä. Barn är otroligt kloka och har många bra funderingar kring berättelserna.

Efter kören fortsätter vi i kapprummet. Där blir det återigen relationsskapande med alla föräldrar och ibland syskon innan vi säger hej då. När det åter har blivit tyst på Hackeforsgården hinner vi med en snabb utvärdering av dagen.

Detta är en del av en helt vanlig dag för en musiker i Landeryds församling. Ett arbete för framtiden som känns oerhört viktigt.
 
 
Så här ser de ut!
 
Det nya församlingsrådet för 2022-2023 har sitt nästa möte 7 april och består av följande personer:

Bakre raden: Ingvor Jonsson, Göran Ericsson, Leif Nord
Främre raden: Catharina Kjellgren, Gull-Britt Johansson, Margareta Engvall, Ulla Lindskog (ordförande), Annika Johansson (församlingsherde), Anita Jonasson Kroon och Lena Lindeberg
 
 
 
Robert Bäckman, vik vaktmästare
Herdens hörna
 
Under kyrkvaktmästare Fredrik Pålssons tjänstledighet 1/4-30/9 får vi Robert Bäckman som vikarie. Den 3 april välkomnas han i Landeryds kyrka tillsammans med prästen Niklas Lüning.
 
Aina Asklöf, församlingspedagog, har varit studieledig men har nu beslutat sig för att säga upp sin tjänst. Vikarie finns redan. Diakon Nina Tönne har sagt upp sig för att istället arbeta inom sjukvården. Hon finns kvar hos oss till mitten av juni, men har semester från mitten av maj. Vi kommer annonsera efter diakon. Tillfälle för avtackning av Aina och Nina meddelas senare!

Snart får vi fira påsk! Redan har vi för några skolklasser berättat och visat om påsken vid deras besök i S:t Hans. Före påsk reser våra konfirmander med unga ledare och personal med buss till Tyskland, låt oss be för dem! Vi ber förstås också för Ukraina och om fred på vår jord, insamlingen till Act nu i fastan bidrar till en stor del till deras aktiva arbete i Ukraina och för flyktingar.

/ Annika Johansson, församlingsherde
 
Aktuellt
 
Under denna rubrik presenteras ett axplock av vad som händer och sker i församlingen, men den mest heltäckande och aktuella informationen  hittar du alltid i webkalendern på hemsidan eller i appen Kyrkguiden (se nedan). En del står också i Corren.
 
Prästostförsäljning och våffelcafé på gång
 
Våra präster säljer ost fre 25 mars på ICA Signalen 11-17 och på ICA Flamman 16-18.

Och så är det våffelcafé i S:t Hans kyrka lör 26 mars 11-14 med våfflor, lotterier, brödbord, sticklingar och sång av Fredagskören.

Välkommen att handla och ha trevligt till förmån för fasteaktionen och Act Svenska kyrkan!
 
Informationskväll om katekumenat 3 april
 
Välkommen till S:t Hans kyrka 19.00 söndagen 3 april om du vill veta mer om katekumenat. Föranmälan till informationskvällen senast 31/3, och anmälan till att delta i katekumengruppen som startar i vår senast 11/4 till förs.exp. 013-303800 eller linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se
 
 
Församlingsutflykt 23 april
 
Vi åker med buss och besöker Eva Spångbergs Björkelund samt Gransnäs stiftsgård. Pris 150 kr inkl bussresa, entré, korv, kaffe, dryck och middag.
Anmälan senast 8 april till linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se eller 013-303800.
 
Tro möter liv
 
Välkommen onsdagskvällarna i S:t Hans, onsdagar efter mässan 18.30:

30 mars: Bibelsamtal om Josefberättelsen (1 Mos 37-48)
6 april: ”Två evangelister berättar om när Jesus möter en kvinna med en sjuk dotter” med kontraktsprost Catharina Helmersson
13 april: Bibelsamtal om Moses i vassen (2 Mos 1-2)
20 april: Möt Linköpings domprost Mattias Bähr. Kyrkkaffe.
27 april: Bibelsamtal om Den brinnande busken (2 Mos 3)
 
 
Bild: George Süssly
Drop in-vigsel 30 april
 
Funderar ni på att gifta er? Välkomna att göra det i Landeryds kyrka på valborgsmässoafton mellan 12.00 och 16.00!
Ta med hindersprövning, giltiga id-handlingar och en ring eller två. En i paret måste vara medlem i Svenska kyrkan.

För mer information kontakta präst Annika Johansson, annika.johansson@svenskakyrkan.se, 013-303802
 
Psalm och slott 7-8 juni
 
Församlingsresa med  buss till Stockholm: Tullgarns slott, Drottningholms slott, Lovö kyrka m.m. Övernattning på hotell i dubbelrum eller enkelrum. Priset är 2000 kr inkl. buss, övernattning, helpension och en slottsguidning, tillägg för enkelrum. Reseledare Elisabeth Ingelberg och Annika Johansson.

Anmälan senast 20 maj till linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se
 
 
 
 
Fasteaktion 2022
 
Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning. Under kampanjen, som pågår från Fastlagssöndagen till Palmsöndagen, samlar vi in pengar till Act Svenska kyrkan - för allas rätt till ett värdigt liv.

Vill du skänka en gåva går det bra att lägga kontanter i ljusbössorna eller swisha nr 123 688 82 26 (Landeryd Act). Skriv ”Gåva” som meddelande.

Fr o m 11 april går pengarna istället till vårens insamlingsprojekt Mentormammor om du swishar församlingens vanliga nr 123 188 19 11 (Landeryd Övrigt) och skriver "Gåva".
 
 
Kollekter
 
På söndagarna kan man lägga kontanter i kollekten - och man kan också swisha.   

Swish för kollekter:
Landeryds kyrka nr 123 281 66 27
S:t Hans kyrka nr 123 149 82 86

Kollektändamålen beslutas av nationell nivå, av stiftet och av församlingsrådet. Så här ser listan ut för den närmaste tiden:

27 mars  Svenska kyrkans unga/Sveriges kyrkosångsförbund
3 april     CAPNI
10 april   Act Svenska kyrkan
14 april   Act Svenska kyrkan
17 april   SKUT
18 april   Act Svenska kyrkan
24 april   Svenska kyrkans Unga i Linköpings stift
 
 
Prenumerera
 
KyrkNytt är ett brev om församlingsangelägenheter, som kommer ut ungefär en gång i månaden. Brevet är gjort för att i första hand läsas som e-post. Vill du få Kyrknytt i din mejlkorg? Då behöver du prenumerera!

Klicka på den gula fliken högst upp i det här brevet eller fyll i prenumerationsformuläret direkt på hemsidan svenskakyrkan.se/landeryd. Det går också bra att skicka namn och epostadress till församlingens brevlåda linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se eller att ge den till någon av kyrkoarbetarna.

Om du inte har epost kan du hämta en utskrift av nyhetsbrevet i någon av våra kyrkor.
 
 
Landeryds kyrka i påskens tid
Landeryds kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 10.00.
Kyrkan är normalt öppen torsdagar och fredagar 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
S:t Hans kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 11.00.
Kyrkan är öppen när skylten om det är utställd, normalt på vardagar 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
 
Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.