Överenskommelse om vaccin till flyktingar från Ukraina
 
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina sluter SKR och regeringen en tilläggsöverenskommelse om vaccinering mot covid-19. SKR och regeringen vill genom överenskommelsen understryka vikten av att erbjuda avgiftsfri vaccination mot covid-19 till alla som kommer till Sverige från Ukraina. Regeringen avsätter 21 miljoner kronor för att stödja regionernas insatser att snabbt och säkert erbjuda vaccination mot covid-19 till personer som kommer till Sverige från Ukraina.
Flyktingar från Ukraina ska erbjudas avgiftsfri vaccinering
 
Vd-krönika
 
 
Så tar kommunerna emot barn och unga på flykt
 
I Ukraina tvingar den ryska invasionen allt fler människor på flykt. Många kommuner har redan nu tagit emot flyktingar och runt om i landet förbereds bland annat bostäder, förskola och skola. Kommunerna är beredda att bidra på bästa sätt för att utsatta människor ska kunna erbjudas en trygg tillvaro. Nu behöver regeringen och de statliga myndigheterna vara tydliga med vad som förväntas och lyhörda inför vad som behövs.
 
Stöd till Ukraina inom hälso- och sjukvårdsområdet
 
Samtliga regioner i Sverige har, tillsammans med Socialstyrelsen, enats om en gemensam inriktning för att kunna stötta Ukraina på bästa sätt inom hälso- och sjukvårdsområdet.
– Viljan att hjälpa Ukrainas folk är stark i Sverige. Det är viktigt att vi gemensamt har en tydlig ambition att omsätta den starka viljan som finns i alla verksamheter, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.
Gemensamt stöd till Ukraina inom hälso- och sjukvård
 
Nio av tio undersköterskor har vård- och omsorgsutbildning
 
Undersköterskor, vårdbiträden och stödassistenter är stora personalgrupper inom kommuner och regioner. SKR redovisar nu statistik som visar hur många som har vård- och omsorgsutbildning.
Ny statistik om utbildningsbakgrund inom vård och omsorg
 
Mer från SKR
 
 
Information med anledning av kriget i Ukraina
SKR följer utvecklingen nära och har fortlöpande kontakt med myndigheter med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. SKR tar även fram information som särskilt rör kommuner och regioner med anledning av situationen och hur den påverkar Sverige.
Information om SKR:s arbete med anledning av kriget i Ukraina
 
Fler familjehem behövs snabbt – digital tjänst finns för kommunerna
Kriget i Ukraina har tvingat miljontals människor på flykt. Många familjer i Sverige vill göra något för att hjälpa till och behovet av jour- och familjehem är mycket stort i alla kommuner. Med hjälp av den digitala tjänsten Familjehem Sverige kan kommunerna enkelt ta emot och prioritera intresseanmälningar från privatpersoner. 122 kommuner är anslutna till tjänsten – fler är välkomna! 
Anslut din kommun till Familjehem Sverige
 
Utredning ska utveckla kultursamverkansmodellen
SKR välkomnar beskedet att regeringen vill göra en utredning för att utveckla kultursamverkansmodellen. En förändrad modell kan frigöra tid och resurser för utveckling av kulturlivet.
Positivt att regeringen vill utveckla kultursamverkansmodellen
 
Ny omgång av toppledarprogrammet startar i september
SKR:s Toppledarprogram är ett program för dig som hög chef i politiskt styrd verksamhet. Programmet pågår under 8 månaders tid med start i september 2022.
 
Internationell konferens om hälsa, vård och omsorg 
Konferensen International Forum on Quality and Safety in Healthcare i Göteborg innehåller över 70 olika programpunkter, med både svenska och internationella föreläsare som delar med sig av kunskap och erfarenheter. Bland föreläsarna finns Maureen Bisognano och Kedar Mate, erfarna ledare och rådgivare i kvalitets- och utvecklingsfrågor inom hälsa, vård och omsorg. Konferensen den 20-22 juni blir den första i fysisk form på över två år. Sista anmälningsdatum är 20 april.
 
Trygga medarbetare skapar en trygg och säker vård
Den 8 april bjuder SKR in till en nationell träff om satsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Syftet är att dela kunskap och erfarenheter om förbättringsarbeten som pågår i hela landet för att öka tryggheten för blivande föräldrar före, under och efter graviditet. Fokus kommer att vara medarbetarna och deras centrala roll för en tryggare vård.
Digital konferens om satsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa
 
Bloggar från SKR
 
 
Ukrainska flyktingars vårdbehov behöver fångas upp
Många som kommer till Sverige från Ukraina behöver vaccineras mot covid-19, men det finns också andra vårdbehov. Registrering hos Migrationsverket är en förutsättning för att upptäcka behov. Det skriver Emma Spak, SKR.
Vårdbloggen
 
Samverkan mellan arbetsgivare och fack nyckel för att möta kris
Hundratusentals människor är på flykt från kriget i Ukraina. Situationen innebär att arbetsgivarna i svenska kommuner och regioner kommer att behöva förstärka resurser och bemanning på olika sätt, skriver Caroline Olsson, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Förenklad administration bibehåller en god välfärd
Enkel administration och schabloner är två svar på hur statsbidragen kan nyttjas bättre. Det går att förenkla för att få ut så mycket välfärd som möjligt för pengarna. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Fler beredskapsbrandmän höjer Sveriges beredskap
Förhandlingarna om ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap är igång. Den absolut viktigaste frågan är den kommunala räddningstjänstens kompetensförsörjning. Det krävs en gemensam kraftsamling för att rekrytera fler brandmän och möta kompetensutmaningen. Det skriver SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg.
Arbetsgivarbloggen
 
Internationella dagen 2022 har demokratifokus
Den 20 april är det åter dags för SKR:s årliga evenemang Internationella dagen, som innebär en möjlighet att ta del av aktuella frågor i EU och internationellt som är av relevans för landets kommuner eller regioner. Årets upplaga av konferensen har ett tydligt fokus på demokratifrågor. Det skriver Cecilia Ramqvist, SKR.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
 
Nytt från omvärlden
 
 
Information från MSB om Rysslands invasion av Ukraina
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har samlat information riktad till myndigheter, företag och privatpersoner med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och det säkerhetspolitiska läget. Det finns exempelvis goda råd om hur myndigheter och organisationer kan utveckla sin beredskapsförmåga.
Information och råd angående det säkerhetspolitiska läget
 
Seminarium om mottagandet av barn och ungdomar från Ukraina
Den 24 mars anordnar Skolverket tillsammans med SKR och Friskolornas riksförbund ett digitalt seminarium om mottagande av barn och ungdomar från Ukraina. Seminariet ska handla om regelverket, huvudmannens ansvar och hur Skolverket stöttar skolor och förskolor i arbetet med mottagandet av nyanlända barn och ungdomar.
Seminarium om mottagande av nyanlända barn och ungdomar
 
Ny e-tjänst för att underrätta om felaktig folkbokföring
Skatteverket lanserar en e-tjänst som kommuner och regioner kan använda för att underrätta om felaktig folkbokföring. E-tjänsten ska göra det lättare att informera Skatteverket vid misstanke om att en uppgift i folkbokföringen om en person är oriktig eller ofullständig.
 
 
Redaktör:
Lisa Blidnert
Ansvarig utgivare: 
Marie Lindström

Nästa nummer kommer 29 mars.
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00