Nyhetsbrev vecka 12
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mitt i fastetiden infaller Marie Bebådelsedag. En dag där vi för en kort stund avstår från fastan, hör om ängelns budskap till Maria och gläds över löftet om frälsningen. I Sverige blev Vårfrudagen till våffeldagen i folkmun och traditionen uppstod med att äta våfflor denna dag. Så även hos oss. Efter gudstjänsten i Amsterdam kommer SWEA att grädda våfflor.
 
Marie Bebådelse handlar även om att ställa sig till förfogande. Maria säger ”Jag är Herrens tjänarinna”. Om vi skulle säga detta, vad skulle det betyda för vår vardag, vårt liv, att stå till tjänst för Herren och att stå till tjänst för andra?
 
Med anledning av kriget i Ukraina har Svenska kyrkan lagt ut en rad informationer, och upplyser även om olika möjligheter för att hjälpa till, läs mera här Kriget i Ukraina - Svenska kyrkan
 
På sitt möte i måndags fattade kyrkorådet beslut om att alla kollekter som upptas på våra gudstjänster kommer att gå till ACT Svenska kyrkans insamling till förmån för Ukraina. Detta är tillsvidare, till ett nytt beslut fattas.
 
Även i detta nyhetsbrev vill jag gärna återge en av Per Harlings böner från häftet: ”Böner i fastan”. Bönen: ”Få mig att säga ja” skriven till Jungfru Marie Bebådelsedag:
Livets Gud
du fick ett ja av Maria,
ett ja till din vilja,
ett ja till att bli bärare
av ditt liv i sig.
Få mig också att säga ja,
när du kallar mig,
när din närvaro behöver mig,
min röst,
min hand,
mitt hjärta.
Få mig att säga ja,
trots rädslans nej,
trots fördomarnas nej.
Få mig att säga ja,
fast så mycket i mig
vill säga nej.
Få mig att säga
ja
ja
ja
för min egen skull,
för den utsatta världens skull,
för ditt rikes skull.
Amen

 
I veckan samlades medarbetarna från alla nordiska församlingar i Nederländerna bland annat för att prata kommande samverkan kring olika evenemang. Mera om detta i nyhetsbreven framöver.
 
Mogens, tf kyrkoherde Nederländerna
 
Extra kyrkostämma 24 april
 
Tyvärr var kyrkostämman i söndags inte beslutsmässig. Därför kallas härmed till extra kyrkostämma söndagen den 24 april kl 12.00, i anslutning till gudstjänsten, på Segbroeklaan 528 (prästbostaden), Den Haag.

För dagordning, se webbsidan.

Välkomna Cecilia Stockare – ordförande

 
Fullmakt till kyrkostämman
 
Varje deltagare kan ut över sin egen röst även agera ombud för två personer. Har du inte möjlighet för att delta, kan du välja att ge ett annat medlem en fullmakt. Blankett för fullmakt finns på webbsidan via denna länk.
 
 
Gudstjänst & Våfflor tillsammans med SWEA den 27 mars
 
Den 27 mars firar vi gudstjänst i Amsterdam i den Gammalkatolska kyrkan (Oud-Katholieke kerk, Adress: Ruysdaelstraat 37, 1071 XA, Amsterdam).

Det är Jungfru Maria Bebådelsedag och traditionellt serveras det våfflor på många håll i Sverige just denna dag. Även i anslutning till vår gudstjänst kommer SWEA att grädda våfflor. För att bättra kunna planera inköp till dagen är vi tacksamma för en intresseanmälan för ditt deltagande på tineke@sveatrans.nl

Hela inbjudan till gudstjänsten kan ses här.
 
OnsdagsKlubben
 
OnsdagsKlubben träffas nästa gång onsdag den 30 mars kl 11.00. Välkommen ung som gammal till en god och härlig gemenskap. Adressen är Finska Kyrkan i Rotterdam (Finse Huis, 's-Gravendijkwal, 3014 EG Rotterdam). Det är tänkt att vi träffas varannan onsdag i Finska Kyrkan i Rotterdam kl 11.00 och en stund fram. Lunch och fika finns att köpa. Onsdagen den 30 mars serveras köttfärspaj. Skicka gärna ett meddelande till nederlanderna@svenskakyrkan.se och meddela om du kommer och vill äta, då maten förbeställs i kyrkan. Det går även bra att delta via zoom: https://zoom.us/j/92374372787?pwd=QXBCUDFkRGdESFZWaTkxaks0M3hHUT09
 
Bokklubb
 
Månadens bok är: Alex Schulman: Överlevarna. Var och en ombesörjer sin egen kopia. Finns även som e-bok och ljudbok. Nästa träff i bokklubben blir måndag den 25 april kl 19.00. Vi träffas i prästbostaden för att dela tankar och funderingar kring månadens bok. Anmäl gärna ditt deltagande på nederlanderna@svenskakyrkan.se
 
Musiker sökes!
 
Spelar du något instrument och skulle du ha lust att spela på våra gudstjänster ibland? Nu finns möjligheten! Svenska Kyrkan i Nederländerna har ingen fast kyrkobyggnad och inte heller någon kyrkomusiker. Gudstjänsterna alternerar på olika orter (Haag, Rotterdam och numera även Amsterdam). Intresserad? Hör av dig till prästen på nederlanderna@svenskakyrkan.se
 
Kommande gudstjänster
 
27 mars 13.00: Amsterdam (Elsa Westberg)
10 april 13.00: Rotterdam (Elsa Westberg)
14 april 19.00: Prästgården Den Haag – Skärtorsdagsmässa (Mogens Amstrup Jacobsen)
17 april 13.00: Den Haag – Påskdag (Mogens Amstrup Jacobsen)
24 april 11.00: Prästgården Den Haag (Mogens Amstrup Jacobsen), efteråt extra kyrkostämma
1 maj 11.00: Rotterdam (Mogens Amstrup Jacobsen)
 
Medlem
 
Som medlem är du viktig! Du bidrar till att vi tillsammans kan bedriva Svenska kyrkans verksamhet i Nederländerna.

Nu kan du betala din medlemsavgift för 2022.
När du flyttar utomlands och inte längre är folkbokförd och betalar skatt i Sverige betalar du inte heller kyrkoavgift till Svenska kyrkan. Detta eftersom den samlas in genom den svenska skattsedeln.

För att bidra till Svenska kyrkan i Nederländernas arbete kan du bli medlem här hos oss och/eller ge en donation.

Ditt bidrag gör skillnad!
Ditt bidrag gör att vi bland annat kan fira gudstjänster, ha dop, göra hembesök, företagsbesök, ha julmarknad, bokklubb, onsdagsklubb med mera.
Det gör det också möjligt för oss att vara med och fira svenska högtider och traditioner.
Har du som medlem även tips och idéer på fler aktiviteter är du välkommen att kontakta oss.

Avgift
Enskild: € 50,-
Familj: € 80,-
Medlemsavgiften kan föras över till nedanstående konto. Du kan också betala kontant eller med Pin när vi ses.
Om du betalar via din bank: Glöm inte att skriva in avsändarens namn och adress eller e-postadress på inbetalningen.
Betala till: Bank ABN-AMRO
(medlemsavgift) NL32ABNA0587408898
(gåvor) NL10ABNA0533533457
 
Utlandskyrkans app
 
I vår nya app har vi samlat den viktigaste informationen om församlingen i Nederländerna och de andra församlingarna runt om i världen. Här hittar du kontaktuppgifter, kalendarium och länkar till vår webbsida och sociala medier.

Du laddar ner appen gratis via App store eller Google Play. Sök på “utlandskyrkan”