Hur ska man tänka kring sparande i oroliga tider?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fondkommentar februari: När Putin tog kriget till Europa

Den 24 februari vaknade vi till de fasansfulla nyheterna av att Vladimir Putin hade valt kriget före diplomatin. Vi var nog alla medvetna om att den väpnade konflikt som pågått sedan 2014 såg ut att förvärras dag för dag, men att Ryssland skulle inleda en fullskalig invasion av i stort sett hela Ukraina var nog oväntat för de flesta av oss. Våra tankar går till hela det Ukrainska folket samt de som drabbats i närområdet.

Det känns nästan overkligt att behöva skriva en fondkommentar och inleda med att det är krig i Europa, vilket självklart får stor påverkan även på oss här i Sverige, även om vi inte är direkt involverade.

I och med att Ryssland är en storproducent av olja och gas ser vi att energipriserna börjat skena igen, och det finns stor risk att elpriserna inom kort når rekordnivåer. Något som förvånat lite är Europas vilja att i allra största mån inte köpa någon olja eller gas från Ryssland som man länge varit så beroende av. Trots att priserna ökat kraftigt, samt att det nu faktiskt finns ett överskott av olja i Ryssland, vill man inte ens ta i den ryska oljan med tång. Så även om det tyvärr kan bli dyrare för många, väljer man alltså det högre priset istället för att handla med Ryssland.
 
Läs hela vår fondkommentar här
 
Hur ska man tänka kring sparande i oroliga tider?

Oroligheterna i världen och händelseutvecklingen i Ukraina har skapat stor osäkerhet på världens finansmarknader. Börserna var redan innan Rysslands invasion av Ukraina kraftigt nedåt, och den eskalerande situationen gör det än värre. I tider av oro dyker det såklart upp många frågor om hur man ska agera kring sitt fondsparande och det enkla svaret är att det inte finns något facit för hur man ska agera eller hur utvecklingen framåt kommer att bli. Faktum är att det är svårt att egentligen göra någonting mitt i ett läge som detta. Det generella rådet är att alltid ha en bra riskspridning och en bra kontroll på sin risknivå i sitt sparande.

Läs mer
Rysslandsfonder tillfälligt handelsstoppade

Med anledning av kriget i Ukraina samt de stora sanktioner som riktats mot Ryssland så har flera fondbolag med exponering mot Ryssland svårt eller omöjligt att genomföra sina transaktioner.

Fondmarknaden.se har därför valt att tillfälligt pausa all handel i rysslandsfonder på vår plattform. Detta innebär att fonderna du hittar på listan om du klickar på länken, kommer att vara stängda för köp, sälj och månadsspar tills situationen förbättrats. Listan på fonder uppdateras löpande så håll dig uppdaterad.

Läs mer om vilka fonder som berörs
 
Aktiva Fondportföljer
Utveckling för våra Aktiva Fondportföljer senaste månaden:

Aktiv Defensiv: -2,34 %
Defensiv mixindex: -0,42 %

Aktiv Balanserad: -1,99 %
Balanserad mixindex: -0,70 %

Aktiv Offensiv: -1,95 %
MSCI World: -1,44 %

Aktiv Tillväxt: -1,15 %
MSCI EM: -1,91 %


(Siffror per 28/2, 30 dagar bakåt, innan avgifter)
 
 
 
Bästa fonderna
Månadens bästa aktiefond
CPR Invest Global Gold Mines A USD Acc + 28,04%
 
Månadens bästa hedgefond
Atlant Green Tech Metals + 9,92%
 
Månadens bästa räntefond
AXAWF Global Infl Bds A Cap USD H + 12,56%

Avkastning per 2022-03-07, 30 dagar bakåt

Se våra topplistor här
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.