SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Regional utveckling 2022
 
Välkommen att lyssna till spännande föredrag på vår digitala konferens Regional utveckling den 10 maj.
  • omvärldshändelser i form av pandemin och kriget i Ukraina med efterföljande sanktioner har påverkat och påverkar svensk ekonomi. Hur ser svensk ekonomi ut och vilka utmaningar och möjligheter kan identifieras
  • ekonomiska skillnader mellan svenska regioner under efterkrigstiden
  • problematiseringar av regional utvecklingsdiskurs utifrån ett genusperspektiv
Och inte minst så kan du ta del av SKRs nya rapport: vad gör våra regioner som kommer presenteras på konferensen.
Regional utveckling 2022
 
 
 
 
 
SKR:s synpunkter på årets mobil- och bredbandskartläggning
 
Målen med utbyggnaden av bredband har inte nåtts i glesbygden. Det visar PTS årliga kartläggning. Skillnaderna mellan stad och land är fortsatt stora. I tätorter har 88 % av hushållen och företagen tillgång till fast bredband. Motsvarande siffra för landsbygden är 62 %.
Även om utbyggnaden av fiber utanför tätort ökar, är det stora skillnader mellan kommuner och inom regioner. Det får negativa konsekvenser för människors och företags möjligheter att leva och verka i alla delar av landet. Att så många fortfarande saknar en snabb bredbandsuppkoppling har en negativ inverkan på möjligheten att fullt ut nyttja digitala välfärdstjänster anser SKR.
Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021
 
 
I korthet 
 
Statens detaljerade styrning hindrar effektiv välfärd
Den statliga styrningen över kommuner och regioner fortsatte att vara omfattande även under 2021. SKR pekar på att det hindrar sektorn från att använda välfärdens resurser på bästa sätt. Statskontorets årliga kartläggning visar att 35 nya eller väsentligt ändrade lagar och förordningar trätt i kraft under 2021 och har haft en betydande påverkan på kommuners och regioners krav eller uppgifter.
SKR:s arbete med självstyrelse
Statskontorets rapport

Scenkonst i Sverige 2020 och pandemins effekter
Myndigheten för kulturanalys presenterar statistik om scenkonst i Sverige. Promemorian Scenkonst i Sverige 2020 omfattar 74 scenkonst- och musikverksamheter med statliga eller regionala årliga bidrag. Data har samlats in genom en enkät för verksamhetsåren 2019 och 2020 och omfattar flera scenkonstområden: teater, dans, musik, musikteater, samtida cirkus och övriga scenkonstuttryck.
Pandemins konsekvenser på scenkonstområdet

Löpande analys av Ukrainakrigets effekter på svenskt näringsliv
Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att analysera handelsflöden, störningar på både insats- och efterfrågesidan samt effekter av ändrade priser. Och ska även belysa samhällsekonomiska konsekvenser i stort. Redovisning sker löpande till Regeringskansliet beroende på utvecklingen i omvärlden. 
Ukrainakrigets effekter
 
 
Kommande evenemang
 
 
Demokratidagen 2022
SKR bjuder in kommuner och regioner till Demokratidagen 2022. Du får lyssna till bland andra SKR:s ordförande Anders Knape, journalisten Erika Bjerström, särskilde utredaren Anders Teljebäck, forskarna Siv Sandberg och Anders Lidström samt många andra intressanta personer verksamma inom demokratiområdet.
När 28 april kl 09.00-16.00 2022
Var Digitalt
Hur Demokratidagen 2022
 
Kvalitetsmässan
Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling. Här samlas både tjänstemän och förtroendevalda från kommuner och regioner, tillsammans med företag och förebilder för att under tre dagar samla erfarenheter och inspiration för att fortsätta välfärden. SKR är samverkanspart.
När  2-4 maj 2022
Var  Göteborg
Hur  Kvalitetsmässan
 
Mötesplats samhällsbyggande
SKR bjuder in till Mötesplats samhällsbyggande fokuserar vi på det breda perspektivet. Under två dagar har kan du ta del av intressanta talare och diskutera både dagens och morgondagens samhällsutmaningar inom en rad olika ämnen. Det kommer även finnas möjlighet att delta i intressanta studiebesök
När 20 juni kl. 09.30-16.00 2022
Var  Moderna Museet, Exercisplan 4 i Stockholm. Delar av konferensen webbsänds

Hur  Mötesplats samhällsbyggande
 
 
Lite blandade tips
 
 
Brottslighet och vinstutdelning är viktiga valfrågor enligt SOM-seminariet 2022
De första resultaten och analyserna från den nationella SOM-undersökningen 2021 är nu presenterade. De visar bland annat att oro för och fokus på brottslighet fortsätter att öka i samhället samtidigt som inställningen till privatiseringar och vinstutdelning blir alltmer negativ. Den sista mätningen innan Rysslands invasion av Ukraina visade också låg oro för militära konflikter, ett rekordhögt förtroende för försvaret och en helt jämn Natoopinion. SOM-institutet oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet
Presenterade resultat och analyser
 
Region + planering = regionplanering - en komplicerad ekvation
I Ymers årsskrift finns flera intressanta artiklar kring temat Regional utveckling.  Lukas Smas och Peter Schmitt skriver om regionplanering i Europa. De ger en bakgrund och noterar ett antal utredningar och reformer. Samt lyfter hur ett dynamiskt regionalt planeringslandskap kan stärka den regionala samhällsplaneringens möjligheter att bemöta samtida och framtida utmaningar.
Årsboken Ymer
 
Hur hanterar de nordiska länderna kriser och stora företagsnedläggningar
Tillväxtanalys rapport om  omställningsinstrument. De nordiska länderna har valt olika institutionella strukturer och system för att hantera ekonomiska chocker. Medan Sverige och Danmark i huvudsak använder sig av ordinarie förvaltningsstrukturer och system har både Norge och Finland utformat specifika omställningsinstrument. 
Lokalt och regionalt omställningsarbete
 
 
Michaela har ordet
 
 
Våren är på ingång. Ett säkert vårtecken för bredbandssverige är när Post- och Telestyrelsen släpper den årliga statistiken. Precis som väntat finns det fortsatta utmaningar, inte minst på landsbygden och från SKR ser vi behov av förändringar på nationell nivå som du kan läsa mer om i nyheten ovan.

Förra veckan hade vi nätverksträff med regionutvecklingsdirektörerna. Den här gången fördjupade vi oss bland annat i regionernas uppdrag kring kompetensförsörjning och särskilt fokus på propositionen som nu lämnats till riksdagen kring dimensionering av gymnasial utbildning. En nyckelfråga blir hur dialog och samverkan mellan regionerna och kommunerna kan utvecklas. Med vid mötet var därför Monica Sonde, som är direktör för SKR:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad och Maria Caryll, som är chef för utbildningssektionen. Det blev en väldigt spännande diskussion där kommunernas förutsättningar och regionernas uppdrag och resurser möttes. Så vad blev slutsatsen av diskussionen? Det är tydligt att vi behöver lära mer av och om varandra. Det finns en del hinder som behöver hanteras, men vi delar målet att gymnasieutbildningen bättre ska anpassas till arbetsmarknadens behov, för såväl en positiv samhällsutveckling som för individerna. Samtidigt som elevernas motivation och intresse för utbildning inte får tappas bort. Tryggheten om att kommuner och regioner jobbar mot samma mål är det allra viktigaste jag tar med mig från diskussionen.

Nu väntar påsken runt hörnet och direkt efter påskhelgen (den 19 april) överlämnar regeringen vårens ekonomiska propositioner till riksdagen.
// Michaela Stenman, sektionschef SKR
 
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22

Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se