SKR:s nyhetsbrev om Regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kompetensomställning - möjligheter och hinder 
 
Staten kan underlätta näringslivets framtida kompetensförsörjning enligt ny rapport från Tillväxtanalys. Fyra studier ligger till grund för resonemang om framgångsfaktorer och behov med fokus på kompetensutveckling och lärande. Tydlighet i att styrmedel för kompetensomställning kan underlätta för kompetensförsörjningen till näringslivet och effektutvärdering av yrkeshögskolan visar att det är en framgångsrik och samhällsekonomiskt lönsam utbildningsform.
Näringslivets framtida kompetensförsörjning
 
 
 
 
 
Nya välfärdsområden och framtidens kommuner
 
Det pågår en strukturomvanling i Finland där 21 nya välfärdsområden (regioner) har bildats som ett resultat av en social- och hälsovårdsreform. Kommunernas roll har förändrats då flera ansvarsormåden har flyttats till välfärdsområdena. 
Men hur ser framtiden för kommunerna ut? Har kommunmodellen – att alla kommuner har samma lagstadgade uppgifter oavsett storlek – spelat ut sin roll?
Läs och lyssna på finska kommunförbundets nyhetssida Kommuntorget. 
Torgpodden - kommunfältet måste ses över
Framtidens kommuner i Finland
 
 
I korthet 
 
Hållbar mobilitet för flertalet 
Kollektivtrafiken i Region Skåne har utvecklats under årtionden och regionen har bundits samman och expanderats genom satsningar på starka stråk, inte minst genom Öresundsbron och Citytunneln samt en utvidgning av Öresundstågsystemet.  I Jens Portinson Hylanders avhandling beskrivs hur organiseringen, planeringen och utformningen av kollektivtrafiken i Skåne har varit arena för en pågående diskussion. En ständig kamp mellan olika aktörer och nivåer om inflytande över idéer och resurser. Liknande utvecklingar och trender kan skönjas på annat håll både i Sverige och internationellt. Även om alla har sina unika händelseförlopp så finns det lärdomar att dra från denna studie till andra platser.
Kollektivtrafiken har fått en tydligare roll i arbetet med att skapa regional utveckling

På gång inom EU - SKR skrift
Läs om EU:s gröna giv, handlingsplanen för demokrati och EU:s läkemedelsstrategi. Du kan även läsa mer om förberedelserna inför Sveriges kommande ordförandeskap i Europeiska unionens råd, samt en rad andra frågor som ligger på unionens bord under våren.
EU våren 2022

Sammanhållning i Europa på väg mot 2050
I denna rapport betonas potentialen hos den gröna och den digitala omställningen som ny drivkraft för tillväxt i EU, men det framhålls att nya ekonomiska, sociala och territoriella skillnader kan uppstå om inte lämpliga politiska åtgärder vidtas. En diskussion inleds också om hur sammanhållningspolitiken bör utvecklas för att ta itu med utmaningarna framöver.
Den åttonde rapporten
 
 
Kommande evenemang
 
 
Interreg Europe - en första utlysning
Informationsmöte som hjälper dig att bli redo för att ansöka om projekt inom Interreg Europe-programmet under perioden 2021-2027. 
När 5 april kl 10.00-16.00 2022
Var Online
Hur Interreg Europe 2021-2027
 
Internationella dagen 2022
SKR:s internationella dag är ett årligt evenemang med aktuella frågor i EU och internationellt som berör din kommun och region. Delta och diskutera globala och lokala utmaningar och utbyt erfarenheter. Digitalt med interaktiva moment.
När  20 april
Var  online
Hur  Internationella dagen 2022
 
Elkapacitet för näringlivets utveckling
Genomgång av det nationella, regionala och lokala elsystemet med begränsningar, behov och möjligheter utifrån ett lokalt näringslivsperspektiv.
När 17 mars kl. 10.00-12.00
Var  Online
Hur  SKR seminarie om elkapacitet för näringslivets utveckling
 
Regional utveckling 2022
Strax dags för programsläpp för den digitala konferensen Regional utveckling. Välkommen att lyssna till föredrag om ekonomiska skillnader mellan svenska regioner under efterkrigstiden, utmaningar i energiomställningen och vilka röstar och vilka låter bli i vårt avlånga land? Med mera. Konferensen arrangeras av SCB, Tillväxtverket och SKR.
När 10 maj kl 09.30-15.30
Var  Online
Hur  SKR regional utveckling 2022
 
 
Lite blandade tips
 
 
Regionreform i Finland - SKR podcast
Siv Sandberg, förklarar den nya regionreformen som genomförs fullt ut från och med 1 januari 2023. I januari 2022 valdes de nya folkvalda som ska bygga upp de nya regionerna. Reformen omfattar hälsovård och sjukvård samt all socialtjänst, äldreomsorg och funktionshinderservice.
SKR podcast Demokratisresan avsnitt 64
 
Reglab play
Reglab är en plattform för att fördjupa kunskapen kring de regionala utvecklingsfrågorna. Med Reglab play kan du och din organisation själv bestämma när och hur ni vill använda Reglabs material. Här samlar vi inspiratörer, samtal och intervjuer från Reglabs lärprojekt och nätverksmöten, tillsammans med fördjupningsmaterial som diskussionsfrågor och övningar, presentationer och rapporter
Utforska regional utveckling
 
Kommunalt självstyre
Sveriges 290 kommuner och 21 regioner ser olika ut, har olika förutsättningar och dess medborgare har olika behov av utformning av välfärden för den enskildes livskvalitet. I debatten om det lokala självstyret så ifrågasätts till och från kommuners och regioners kapacitet. SKRs skrift belyser kapacitet utifrån bredare perspektiv och de lösningar som redan idag används för att skapa en effektiv verksamhet. 
Kapacitet och kommunalt självstyre
 
Verktyg för att öka kraften i de regionala innovationssystemen
Under 2021 uppdaterades data för indikatorerna i Reglabs Innovationsindex och rapporten finns nu att ladda ner.
Reglab - Innovationsindex 2021
 
 
Michaela har ordet
 
 
Sportloven avlöser just nu varandra och de digitala mötena har kompletterats med både hybrid och fysiska möten. Oavsett format känns det nästan overkligt att navigera i en vardag samtidigt som det pågår en invasion av Ukraina. Vi påverkas både av det vi ser och hör i media men även av konkreta frågor som berör våra medlemmar. Något som ändå är fint att se är viljan och förmågan att gå samman för att hjälpa både i stort och smått.

Många frågor hanteras inom vårt område regional utveckling, en av dem är kulturen där SKR tillsammans med regionala politiker träffar kulturministern och statssekreteraren för Nationell dialog om kultursamverkansmodellen nästa vecka. Utredaren Tobias Nielsén som arbetar med regeringens uppdrag att ta fram en nationell strategi för de kulturella och kreativa näringarna (Nationell strategi för de kulturella och kreativa näringarna - Regeringen.se) deltar vid dialogen för att ge en uppdatering i uppdraget som ska redovisas i maj 2022. När det gäller kompetensförsörjning har ett flertal utredningar lämnats och ska nu remisshanteras och som det beskrivs i rapport från Tillväxtanalys ovan så är Yrkeshögskolan en lönsam samhällsinvestering värd att satsa på. Ytterligare stora frågor är klimat, energi, forskning med mera men till dem får jag återkomma.
 
// Michaela Stenman, sektionschef SKR
 
Redaktör
Lisbet Mellgren
Lisbet.mellgren@skr.se
08-452 78 22

Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se