Information om aktuella miljöfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Energi och klimat
 
 
IEA och EU-kommissionen föreslår åtgärder för minskat beroendet av rysk gas
IEA rekommenderar andra gasleverantörer och ökad gaslagring, satsning på vind, sol, bioenergi och kärnkraft. Åtgärder omfattar även energibolagens höga vinster, värmepumpar, energieffektivisering och tillfällig sänkning av inomhustemperaturen med 1 grad. EU-kommissionen har presenterat liknande förslag inom ”REPowerEU: Joint European action for more affordable, secure and sustainable energy”. Uppåt två tredjedelar av volymen på gasimporten från Ryssland hoppas man kunna ersätta inom ett år. Satsningar ska även göras på biogas, vätgas och snabbare tillståndsprocesser. Kommande förslag ska även överväga åtgärder kring skatter, vinster och tillfällig priskontroll.
IEA 10-point plan
 
Klimatredovisning för regioner
I ett projekt med regionernas miljöchefer har SKR i början av 2022 låtit ta fram ett excelverktyg och vägledning för regionernas klimatredovisning.
Verktyg för regionernas klimatredovisning
 
Hållbarhetsverktyget för nyexploatering
Hållbarhetsverktyget innehåller en beräkningsmodell som uppskattar mängden persontransporter och deras utsläpp till luft från ett nyexploaterat område. Syftet är att uppskatta och synliggöra den kommande påverkan på samhället från genererade resor till och från området och den energiförbrukning och koldioxidutsläpp som de orsakar. Det ger möjlighet att jämföra alternativ och göra kompletterande analyser. Verktyget är en del av Göteborgsregionens karttjänst. Beräkningsmodellen är framtagen av IVL Svenska Miljöinstitutet.
Hållbarhetsverktyget | Göteborgsregionen (GR) (goteborgsregionen.se)
 
På gång inom EU
 
 
Vårens utgåva av På gång inom EU är här!
I denna utgåva kan du bland annat läsa om EU:s gröna giv, handlingsplanen för demokrati och EU:s läkemedelsstrategi. Du kan även läsa mer om förberedelserna inför Sveriges kommande ordförandeskap i Europeiska unionens råd, samt en rad andra frågor som ligger på unionens bord under våren.
Ladda ner rapporten (PDF)
 
Taxor
 
 
Webbplatsen för taxor revideras
Vi som arbetar med taxor för miljö- och hälsoskyddskontoren håller nu på att se över vår webbplats för taxor. Tanken är att förbättra stödet till kommunerna och göra det lättare att ta del av våra underlag. Inför detta arbete vore vi tacksamma om ni vill vara med och ge er syn på vad som kan bli bättre och vad ni önskar att webbplatsen ska innehålla. Era tankar och idéer kommer att tas upp på SKR:s taxekonferens den 27:e – 28:e april. Skicka era tankar och förslag till info@skr.se och märk rubriken med ”Förbättringsförslag taxor miljö”.
 
Konferenser och seminarier
 
 
Seminarium den 15 mars inför Världsmiljödagen 2022
Sverige är värd för Världsmiljödagen den 5 juni 2022. Det innebär en unik möjlighet för kommuner, organisationer och företag att visa upp hur man aktivt arbetar för att göra skillnad för miljön. Naturvårdsverket har uppgiften att samordna och synliggöra alla aktiviteter som sker i Sverige i samband med Världsmiljödagen. Låter det här intressant för er? Delta vid Naturvårdsverkets kommande seminarium för kommuner, den 15 mars. Gästar gör bland andra Avfall Sverige, Kungsörs kommun och Malmö stad.
Mer information och anmälan
Mer information om årets Världsmiljödag 2022
 
Tillsyn av konstgräsplaner - kostnadsfritt webbinarium den 23 mars
Tillsyn blir allt vanligare i kommunerna för att inspektera huruvida anläggningsägaren följer lagar och regler samt installerat åtgärder för att minimera svinn av plast och gummigranulat från anläggningen till ytorna runt om planen.
Mer information och anmälan
 
SKR:s taxedagar 2022 den 27-28 april
Varmt välkomna till SKR:s taxedagar 2022. Vi bjuder på två förmiddagar med taxor och planering. Konferensen är digital.

Dag 1 diskuterar vi tillsynsplanering och vad som egentligen behövs för att planera sin verksamhet. Vilka mått behöver du som planerar verksamheten för miljökontoren? Vi berättar även om tanken på en Måttbok för miljökontoren.

Dag 2 presenteras SKR:s förslag på revidering av behovsstyrd taxa inom miljöbalken. SKR har reviderat taxebilagorna mot bakgrund av inkomna synpunkter av er kommuner, genomförda ändringar i statliga förordningar och SKR:s egna förslag på förbättringar. Vi kommer även att berätta mer om våra planer för att bättre tillgängliggöra informationen till er kommuner.

Vi kommer att dela ut våra nya underlag med information om hur dessa är tänkta att fungera. Var gärna med och ta del av vårt nya stöd och passa på att ge feedback på hur ni vill att SKR:s fortsatta stöd till kommunernas taxearbete kan förbättras.
Mer information och anmälan
 
Kunskapsseminarium om PFAS den 3 maj
PFAS-föroreningar finns i många kommuner och dessa kan till exempel hindra byggnation av bostäder och riskera att påverka dricksvattnet. Representanter från Naturvårdsverket, SGI, Försvarsinspektören för miljö och hälsa samt kommun berättar om hur de arbetar med PFAS-problematiken. Mer information kommer inom kort.
Anmälan
 
Miljönytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva.
 
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se