Aktuell information inom plan- och byggfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Samordnad bebyggelse- och transportplanering
 
SKRs nya rapport om Samordnad bebyggelse- och transportplanering finns nu tillgänglig på vår hemsida. I rapporten redovisas ett antal exempel på hur en samordnad bebyggelse- och transportplanering kan komma till stånd på lokal och regional nivå. Exemplen är hämtade från tre regioner; Gävleborg, Skåne och Örebro och beskriver olika planeringssituationer och objekt. Exemplen har dock mycket gemensamt och det finns ett antal framgångsfaktorer av generell art. Förhoppningen är att rapporten ska bidra till diskussionen om hur kopplingen mellan kommunal planering, regionalt tillväxtarbete och kollektivtrafik- och infrastrukturplanering samt statlig planering för tillväxtfrämjande insatser och nationell transportinfrastruktur kan stärkas. 
 
Webbinarium – Obligatorisk digitalisering av äldre detaljplaner
 
I rapporten Detaljplaners omvandling till enhetlig digital planinformation föreslår Boverket att det ska bli obligatoriskt att omvandla analoga detaljplaner till digitala detaljplaner. De planer som inte omvandlas kommer att upphöra att gälla den 1 januari 2028. Detta förslag på omfattande ändringar i plansystemet redovisas i ett webbinarium den 6 april 2022.
Mer information och anmälan
 
Korta filmer för dig som vill lära dig mer om PBL-taxan
 
Behöver du en genomgång av varför kommunen har en taxa för PBL-ärenden, vem som bestämmer vad och vad taxeunderlagen har för funktion? Svaret på bland annat dessa frågor får du i två filmer som SKR tagit fram. I filmerna ger SKR:s experter en introduktion till ämnet. Tanken är att filmerna exempelvis kan visas för byggnadsnämnden eller förvaltningen som underlag för en diskussion och kunskapshöjning om taxan, eller inför ett arbete med att ändra taxan.
Filmerna (SKR:s hemsida)
 
Stadsbidrag för naturolyckor
 
För kommuner med bebyggda områden som hotas av naturolyckor, har mark med låg stabilitet eller platser som riskerar att översvämmas finns möjlighet att söka statligt bidrag till förebyggande åtgärder.
Läs mer och ansök om bidrag för åtgärder som planeras eller som redan har utförts på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida.
 
Förslag från Nationella expertrådet för klimatanpassning
Nationella expertrådet lämnar runt 170 förslag till regeringen i sin första rapport. De handlar om bättre nationell styrning och tydligare ansvarsfördelning, men också att stärka incitamenten för arbetet. En del förslag riktar in sig på byggande i riskområden, till exempel hur ansvaret ska fördelas mellan kommuner och byggföretag, krav som kan ställas på den som exploaterar marken och förslag på höjt skadeståndsansvar. Rådet rekommenderar att säkra och öka tillgången till finansiering. Bland annat behöver kommuner kompenseras för olika kostnader när de genomför klimatanpassningsarbete. Rådet är knutet till SMHI och du kan läsa mer om rapporten på deras hemsida.
 
Två nya lagrådsremisser som påverkar kommunernas arbete
Vägar till hållbara vattentjänster
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss bland annat att varje kommun ska ha en långsiktig plan för vatten- och avloppsförsörjningen och hur vatten- och avloppsanläggningarna ska hanteras vid skyfall. Kommunerna ska föra ökad dialog med invånare och fastighetsägare om planeringen. Regeringen föreslår även att kommunens bedömning av behovet av allmänt vatten och avlopp ska bli mer flexibel. 
Vägar till hållbara vattentjänster (regeringen.se)
Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft
Förslaget innebär att kommunen på begäran ska ta ställning till om en viss plats kan tas i anspråk för vindkraft eller inte. En begäran om kommunens ställningstagande ska innehålla en karta som utvisar det mark- eller vattenområde som är avsett att tas i anspråk samt uppgifter om det högsta antalet vindkraftverk och deras högsta höjd. Kommunens ställningstagande ska motiveras och lämnas inom nio månader från det att en begäran har kommit in. Kommunernas inflytande över mark- och vattenanvändningen för vindkraftsverksamhet kvarstår men ett medgivande blir enligt förslaget bindande i fem år och kommunen kan heller inte avstå från att fatta ett beslut.
Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft (regeringen.se)
 
Klimatklivet - stöd från Naturvårdsverket
 
Klimatklivet ger bland andra kommunerna en möjlighet att genom investeringsstöd från Naturvårdsverket finansiera åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen. Smarta, innovativa lösningar kan finansieras via detta stöd. Läs mer och ansök
 
Ansvarig utgivare 
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se 
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se