Tränarforum 27-28 aug - save the date
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Svenska Brottningsförbundets  ställningstagande med anledning av kriget i Ukraina
 
Under kvällen 3 mars, beslutade United World Wrestling (UWW) att inte tillåta brottare från Ryssland och Belarus att delta i UWW-arrangemang. Svenska Brottningsförbundet står bakom beslutet.
- Det är ett bra beslut av UWW, om än i senaste laget. Vi är lättade över att frågan nu äntligen är avgjord, säger Jan Åström, ordförande i Svenska Brottningsförbundet.
Svenska Brottningsförbundet fördömer den ryska invasionen av Ukraina och vill uttrycka sitt deltagande med alla som drabbas. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

- Vi har från Svenska Brottningsförbundet, tillsammans med Nordic Wrestling Association, Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Litauen arbetat för att detta beslut skulle komma till stånd. Ett arbete som inte alltid går att genomföra publikt eller via media, och nu har UWW kommit med ett tydligt besked. Det är bra, säger Jan Åström.

Svenska Brottningsförbundet har sedan tidigare beslutat att:
  • Ställa sig bakom den svenska regeringens förslag till EU om att utesluta ryska idrottare från att delta i tävlingar och matcher inom EU samt att inte delta i evenemang i Ryssland.
  • Ställa sig bakom IOK:s beslut om att utesluta ryska och belarusiska idrottare från att delta i tävlingar och matcher samt att inte delta i evenemang i Ryssland.
  • Svenska Brottningsförbundet kommer inte att delta i några tävlingar och eller träningsläger i Ryssland, Ukraina och Belarus.
  • Svenska Brottningsförbundet har tillsammans med Nordic Wrestling Association gjort en skrivelse till UWW och dess ordförande, Mr. Lalovic. I skrivelsen kräver vi att UWW ska stänga av ryska och belarusiska brottare till alla UWW arrangemang.
  • Följa den fortsatta utvecklingen tillsammans med Riksidrottsförbundet och den övriga svenska idrottsrörelsen.
På länken nedan kan ni läsa mer information om UWW:s utlåtande.
https://uww.org/article/united-world-wrestlings-statement-conflict-ukraine
 
Frågor hänvisas till,
Samuel Lund, generalsekreterare samuel.lund@brottning.rf.se
Jan Åström, ordförande astrom.janoliver@gmail.com
 
Tränarforum 27-28 augusti på Bosön
 
Äntligen en mötesplats för Svensk Brottnings tränare. Programmet är under utformning och kommer innehålla olika föreläsningar som riktar sig tränare på alla nivåer. Anmäl dig så snart som möjligt för att säkra din plats och ta chansen att hitta inspirationen, umgås och utvecklas. Projektstöd för Tränarforum kan sökas via IdrottOnline och SBF.

Mer information kommer. Till anmälan.

Brottning Fortsättning Skövde 30 april-1 maj
 
Har du tidigare gått Brottning Grund och vill satsa vidare som tränare? Nu finns möjlighet att gå Brottning Fortsättning under Valborgshelgen i Skövde. Läs mer och anmäl dig här.
 
Hyllningsveckans finalister
 
Nomineringarna är klara till årets upplaga av Hyllningsveckan. Vi tackar för klubbarnas engagemang i Årets Eldsjäl och önskar att ni uppmärksammar era ledare även på hemmaplan i vardagen. De tre finalisterna i kategorin Årets Eldsjäl är: Lars Bergqvist - IK Dana, Kimmo Pekkala - Haparanda SKT och Maria Bloom - BK Velo.
I kategorin Årets Förening är åtta klubbar nominerade av de fyra regioner som arbetar med återstarten av Svensk Brottning. De nominerade är; AIK Brottning, Norbergs Brottarklubb, Umeå Brottning, Haparanda SKT, BK Velo och EAI Brottning, Varberg BoIS och IFK Linköpings Brottning.
Under vecka 11 (14-20 mars) presenteras vinnarna. Under Hyllningsveckan hålls även omröstningen i den nya kategorin Årets Kast, via @swedewrestling på Instagram. Håll utkik och lägg din röst. 
 
Intresset för Parabrottning växer så det knakar - vill du vara med?
 

Är du en person som brinner för att skapa förutsättningar? Som vill inkludera målgrupper på brottarmattan? Tycker att brottningen är världens bästa sport?

Vi har uppdraget för dig.

Parabrottning är en satsning som drivs av Svenska Brottningsförbundet tillsammans med Allmänna arvsfonden. Vi har tidigare skickat ut nyhetsbrev och information om projektet. Enkelt sagt är Parabrottning en nationell satsning och för att lyckas nationellt behöver vi eldsjälar runt om i landet för samverkan.

Idag finns det flertalet brottningsföreningar som utbildat sig i att leda barn och unga med funktionsnedsättning. Det finns en upparbetad struktur i hur föreningar inför parabrottning och nätverk som hjälper till att etablera verksamheten men även ett stort engagemang.

Vad kommer din roll vara i projektet?
Du kommer att stötta föreningarna i din region i att starta upp parabrottning och kommer vara viktig för att skapa förutsättningar till barn och unga att brottas.
Du kommer att ha ett nära samarbete med SBF:s projektledare.
För oss är det viktigt att du trivs i en roll där eget initiativ och ansvar ligger till grund för ditt uppdrag. Då vi kommer vara ett litet team, är din insats värdefull!

Vi erbjuder en unik möjlighet att vara med på en resa med stor potential att hjälpa barn och unga att må bättre. Framför allt ger vi möjlighet till att vara med att skapa en brottarmatta utan gränser.

Skicka din intresseansökan till cem.celepli.atci@brottning.rf.se, och beskriv varför just du är rätt person för att utveckla parabrottningen!
 
Inför U23-EM i Bulgarien
 
Nu drar U23-EM i Brottning igång i Bulgariska Plovdiv.
Sverige skickar en lite mindre trupp än vanligt, då då ett par skador har satt stopp för ett par brottare. Dock kommer Sverige med ett slagkraftigt lag med en blandad mix mellan erfarenhet och U23-debutanter.

Niklas Öhlén, 67 kg och Erik Persson, 72 kg deltog på U23-mästerskap förra året där Niklas tog ett silver i 63 kg på U23-EM och Erik kom på en fin femteplats på U23-VM i november.
Rasmus Åström, 77 kg och Nova Bergman, 55 kg gör båda sin mästerskapsdebut på U23-nivå.
 
 
Tävlingsdagar:
7-8 mars Rasmus Åström
8-9 mars Niklas Öhlén & Erik Persson
9-10 mars Nova Bergman
Hålltider:
11.30-15.30: kvalomgångar fram till kvartsfinal. Samt återkval för att nå en bronsmatch
16.45-17.45: Semifinaler
18.00-21.00: Final och Bronsmatcher
 
SBF gör liveuppdateringar via Facebook och instagram: @swedewrestling under hela mästerskapet.
Riggat för inspelning av regelutbildning
Dags för en brottningsrenässans
 
De kallar sig SBR - Svenska Brottningsrenässansen. YouTubekanalen har precis startat, instagramkontot kör på för fullt men det stoppar inte där. 
Khashaiar Noushin, eller Khash, som han kallas är en av de två bakom SBR, vill lyfta fram brottningen och skapa en plattform för satsande brottare.
Tillsammans med Albin Olofsson, ska han göra brottningen stor. Långsiktigt skapa möjligheter för yngre brottare att kunna fokusera på sin satsning och inte samtidigt behöva plugga eller arbeta heltid. Något som i dag är inte är möjligt. Khash har brottats som knatte, men kallar sig själv inte brottare, i motsatsen till sina vänner Albin Olofsson och Aleksandar Stjepanetic som båda tävlar för landslaget.
- De är ju mina vänner och jag märker att det är väldigt svårt för dom att få någon form av erkännande.

Khash tycker det saknas uppmärksamhet från bland annat media och ekonomisk ersättning. Inget erkännande för alla år av hård träning trots resultat på nationell och internationell nivå, till skillnad mot exempelvis fotbollsspelare. 
Albin har länge funderat i samma banor
- Min tanke har varit att efter min karriär, så ska jag jobba med brottning. Och göra den stor.
Samma anledning egentligen, fast från ett annat perspektiv.
Khash fortsätter;
- Vi har två olika perspektiv. Det ena är från en ickebrottare, och så har vi då Albin. Vi kommer från två olika vinklar. 

SBR har nu tagit första steget med att nå ut och marknadsföra brottning via sociala medier och instagramkontot @sbr.wrestling och via sin YouTubekanal SBR-Svenska Brottningsrenässansen
När vi träffas håller de på att förbereda YouTubeserie med arbetsnamnet "SBR Academy". Syftet med den är att förklara reglerna för de som inte riktigt kan och göra brottningen mer tillgänglig för alla.
Målet är att få folk att titta på brottning som de tittar på skidor och fotboll något som i dagsläget kan vara svårt för en ickebrottare. Och samtidigt göra elitbrottarna i Sverige till stjärnor som exempelvis Jonna Sundling och alla skididrottarna. 

På frågan om det här inte är något som egentligen Svenska Brottningsförbundet borde göra, svarar Khash
- Det är inte nödvändigtvis så enkelt. Sporten är så liten i Sverige att det finns begränsade resurser för brottningen. De få engagerade som lägger ner sin tid och sitt liv på det här, det finns väl bara så mycket man kan göra. Det är väl inte möjligt att ställa de kraven.
 
 
Internationellt läger i Malmö
 
180 deltagare från 14 nationer deltog i ett internationellt läger i Malmö 19-27 februari.
SBF:s landslagschef, Zakarias Tallroth, är nöjd med utfallet;
- Vi hade som målsättning att få till två stora internationella läger, ett för WW och ett för GR under första kvartalet av 2022. Nu kan vi summera att vi verkligen lyckats sätta Malmö på brottningskartan igen.
- En långsiktig målsättning är att nationer årligen planerar in att delta på våra samlingar i Malmö och detta var första steget i att få till den utvecklingen. - Utöver att vi verkligen kunde bedriva högkvalitativ träning så är jag väldigt nöjd med samarbetet med alla inblandade aktörer: MIA, Malmö stad, Restaurang Erics och Good Morning hotell, som verkligen samarbetat och gjort detta möjligt.
 
Rösta på Felix som Årets Eldsjäl
 
Äntligen har Svensk Brottning en kandidat på Eldsjälsgalan. Felix Brink, tränare i Varberg BoIS och förbundstränare för GR 17. Gå in och rösta fram honom som Årets Eldsjäl.

Årets Eldsjäl är tillägnad alla vardagshjältar som gör föreningslivet möjligt. I det som kallas årets viktigaste galakväll ska några av dem välförtjänt få skina i strålkastarljuset och samtidigt stå som symboler för alla andra som gör vår största folkrörelse möjlig.
För att vi inte heller kan tänka oss ett nedsläckt föreningsliv. Här finns mer att läsa om Årets Eldsjäl, möta årets finalister och rösta på din favorit. 

Årets Eldsjäl med galakväll genomförs på Cirkus i Stockholm 16 mars.
Sälj digitala lotter till BingoLotto Påskbingo
 
Som förening kan man enkelt sälja digitala lotter genom att dela en unik föreningslänk i exempelvis sociala medier eller andra digitala kanaler. Föreningen tjänar då pengar per såld produkt via er unika länk.
Ingen extra ansträngning krävs för att komma i gång, utan det är bara att börja dela er länk och förhoppningsvis tjäna fina pengar till föreningen. Busenkelt!
Läs mer, hämta er unika länk och kom i gång här.
 
Minnesord över Skånes bortgångne hedersordförande Walter Nilsson
 

Walter var född den 12 juni 1929 i Mölleberga i Skåne, han var montör under sitt yrkesverksamma liv.
Under sin aktiva tid som brottare tillhörde Walter BK Aktiv i Staffanstorp där han även fungerade i styrelsen under många år.
Walter kom in i styrelsen för Skånes Brottningsförbund 1970 och blev vise ordförande 1972, han satt ordförande från 1975 till 1998, det blev 23 år. Han avgick vid årsmötet 1999 och blev då Hedersordförande fram till sin död den 15 november 2021, Walter blev 92 år.
Walter var också ledamot i Svenska Brottningsförbundet från 1982 till 1999 med många olika uppdrag.
Han pryder Svenska Brottningsförbundets fyrstadsmedalj 1999 med följande motivering ”Starkt ledarskap – Skåneprofil”
Han arbete under sin tid oerhört mycket för Skånsk och Svensk Brottning, vi kommer att sakna denna karakteristiska person inom brottningen.

/Styrelsen
Skånes Brottningsförbund