Nyhetsbrev vecka 9 Nederländerna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fruktansvärda nyheter når oss närmast timme för timme, sen dess att den ryska presidenten gav order om en invasion av grannlandet Ukraina. Nyheter om att två folk som ser varandra som broderfolk plötsligt tvingas stå mitt emot varandra. Detta är inget krig som folket valde, och våra tankar och böner går till alla de på var sin sida om gränsen, runt omkring på hela klotet som längtar och arbetar för fred och samförstånd.
 
Jag vill här gärna dela med mig av Ärkebiskop Antjes bön:
Livets Gud, se vår oro. Vi ber för människorna i Ukraina. För alla som har makt att stoppa krig och förstörelse. För det Europa som är vårt hem. Du som alltid varit tillflykt i oro, nöd och krig, förbarma dig över din värld – också denna dag. Amen /Ärkebiskop Antje Jackelén
 
Jag vill även göra lite reklam för Svenska kyrkans bönewebb Fred - Svenska kyrkan - Bönewebben – här finns det möjlighet för att tända ljus och skriva böner.
 
Vill du stötta de humanitära insatserna kring konflikten i Ukraina finns det troligen många lokala organisationer här i Nederländerna. Vill du stötta genom Svenska kyrkan kan du göra det här Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina - Act Svenska kyrkan
 
På tisdag är det fettisdag, dagen där många hemma i Sverige traditionen trogen äter bruna böner, fläsk och semlor. Dagen efter, askonsdag, inleds fastetiden. Fastetiden är eftertänksamhetens tid, pausens tid. Tiden, där vi uppmanas att stoppa upp ett tag, kliva av ekorrhjulet och fundera över livet, avstå, fasta från något i vår vardag. En liten utmaning till oss själva. Fastetiden är ingen enkel tid under kyrkoåret, men fastan är värd ett försök. Lycka till.
 
Mogens, tf kyrkoherde Nederländerna
 
Nästa gudstjänst den 6 mars i Rotterdam
 
Söndag den 6 mars kl 11.00 firar vi gudstjänst i Finska Kyrkan i Rotterdam (Finse Huis, 's-Gravendijkwal, 3014 EG Rotterdam). Gudstjänsten leds av Elsa Westberg. Välkomna till gudstjänst och en stunds gemenskap efteråt.

Gudstjänsten kommer även att kunna ses via zoom: https://zoom.us/j/99092795392?pwd=eW1zbDdKMDFiY0dnak9MRlNZZlVXUT09
 
Bokklubb 28 februari
 
Nästa träff i bokklubben äger rum idag måndag den 28 februari kl 19.00. Vi träffas i prästbostaden för att dela tankar och funderingar kring månadens bok, Sofia Lundbergs ”Och eken står där än”.

Anmäl gärna ditt deltagande på nederlanderna@svenskakyrkan.se

 
 
OnsdagsKlubben
 
OnsdagsKlubben träffas nästa gång nu på onsdag den 2 mars kl 11.00. Välkommen ung som gammal till en god och härlig gemenskap. Adressen är Finska Kyrkan i Rotterdam (Finse Huis, 's-Gravendijkwal, 3014 EG Rotterdam).

Det är tänkt att vi träffas varannan onsdag i Finska Kyrkan i Rotterdam kl 11.00 och en stund fram. Fika finns att köpa. Det är bara att komma, eller hör av dig om du vill veta mera. Det går även bra att delta via zoom: https://zoom.us/j/92374372787?pwd=QXBCUDFkRGdESFZWaTkxaks0M3hHUT09
 
Musiker sökes!
 
Spelar du något instrument och skulle du ha lust att spela på våra gudstjänster ibland? Nu finns möjligheten! Svenska Kyrkan i Nederländerna har ingen fast kyrkobyggnad och inte heller någon kyrkomusiker. Gudstjänsterna alternerar på olika orter (Haag, Rotterdam och numera även Amsterdam). Intresserad? Hör av dig till prästen på nederlanderna@svenskakyrkan.se
 
Kallelse till Kyrkostämma
 
Härmed kallas till kyrkostämma i Svenska kyrkan i Nederländerna söndagen den 20 mars kl 14.00. Stämmen äger rum i Tyska Kyrkan i Den Haag (Deutsche Evangelische Gemeinde Den Haag) som ligger på Bleijenburg 5, 2511 VC Den Haag.

Välkomna – Cecilia Stockare, ordförande

 
 
Medlem
 
Som medlem är du viktig! Du bidrar till att vi tillsammans kan bedriva Svenska kyrkans verksamhet i Nederländerna.

Nu kan du betala din medlemsavgift för 2022.
När du flyttar utomlands och inte längre är folkbokförd och betalar skatt i Sverige betalar du inte heller kyrkoavgift till Svenska kyrkan. Detta eftersom den samlas in genom den svenska skattsedeln.

För att bidra till Svenska kyrkan i Nederländernas arbete kan du bli medlem här hos oss och/eller ge en donation.

Ditt bidrag gör skillnad!
Ditt bidrag gör att vi bland annat kan fira gudstjänster, ha dop, göra hembesök, företagsbesök, ha julmarknad, bokklubb, onsdagsklubb med mera.
Det gör det också möjligt för oss att vara med och fira svenska högtider och traditioner.
Har du som medlem även tips och idéer på fler aktiviteter är du välkommen att kontakta oss.

Avgift
Enskild: € 50,-
Familj: € 80,-
Medlemsavgiften kan föras över till nedanstående konto. Du kan också betala kontant eller med Pin när vi ses.
Om du betalar via din bank: Glöm inte att skriva in avsändarens namn och adress eller e-postadress på inbetalningen.
Betala till: Bank ABN-AMRO
(medlemsavgift) NL32ABNA0587408898
(gåvor) NL10ABNA0533533457
 
Utlandskyrkans app
 
I vår nya app har vi samlat den viktigaste informationen om församlingen i Nederländerna och de andra församlingarna runt om i världen. Här hittar du kontaktuppgifter, kalendarium och länkar till vår webbsida och sociala medier.

Du laddar ner appen gratis via App store eller Google Play. Sök på “utlandskyrkan”