Läs mer om katastrofinsatser, informationssäkerhet och kommunikationsstöd på intranätet.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nummer 3 2022
Svenska kyrkan och kriget i Ukraina
 
Svenska kyrkan anpassar verksamheten med tanke på situationen i Europa. På intranätet samlar vi aktuell information.
 
Böner för fred och frid
 
På bönewebben är det just nu många som ber för fred i Ukraina. Besökare kan tagga sin bön eller sitt ljus med ordet fred.
 
Dela Gemensamt material
 
Använd gärna den gemensamma fristående puffen Vi ber tillsammans för fred på din webbplats. Den finns bland gemensamt material att dela i webbadministrationen och leder till bönewebbens fredstema.
 
KOMPETENSUTVECKLING
 
Redan över 200 anmälda till Digi-KOM
 
För två veckor sedan öppnade anmälan. Hittills har över 200 anmält sig. Om du också vill delta i årets Digi-KOM, se till att anmäla dig senast 28 mars.
I programmet bland annat:
  • Kairos Future
  • Coop
  • Församlingscase
Anmälan öppen till 28 mars
 
Mer om programmet kan du läsa på Digi-KOM:s intranätssidor.
Där hittar du också länken till anmälan.
GEMENSAMMA KAMPANJER 2022
 
Dela gemensamt kampanjmaterial
 
Mycket material togs fram till de kampanjer som gjordes för hela Svenska kyrkan under 2021. Det kan vi återanvända under 2022. Du hittar materialet på intranätet, där vi samlar tips för kommunikationen under årets högtider och dagar.
 
Material och tips för digitala kanaler under fastan och påsk
 
Ta del av material och tips för webb och sociala medier under fastan, stilla veckan och påsk.
svenskakyrkan.se
 
Nya texter om Bibeln och tolkning på svenskakyrkan.se
 
I slutet av februari publicerades fem nya texter om kristen tro på svenskakyrkan.se, som en del av arbetet inom programmet Lärande och undervisning.
Texterna som handlar om Bibeln och tolkning hittar du på sidan Grunden i kristen tro.

Mer om arbetet på digitala arenor inom programmet Lärande och undervisning kan du läsa på intranätet:

Linje 2. Undervisning på webben - Svenska kyrkan intranät - Lärande och undervisning
 
Har du testat Demowebben?
 
Demowebben är  en lekfull arbetsplats för redaktören. Där kan du få inspiration och tips på vilka möjligheter det finns i publiceringssystemet för externwebben. Du kan också testa att skapa och publicera en externwebbsida – och vara säker på att den inte syns utåt.
 
Lär dig om webbens möjligheter
 
Webbgruppen på kyrkokansliet i Uppsala har påbörjat ett arbete med att skapa några sidor för att visa på bredden av funktioner du kan använda på din församlings eller ditt pastorats webbsidor. Funktionerna förklaras litegrann och länkar till lathundar på intranätet Webbhjälp eller andra intranätssidor.
 
Kalenderhändelse- och platssidor blir bättre
 
Spara i kalender, hitta hit-knapp och tydligare kontaktinformation är några nyheter som tillkommit på kalenderhändelse- och platssidor efter den senaste webbleveransen. Det har också blivit möjligt att förhandsgranska en platssida innan du publicerar den, något som inte gick tidigare.

Läs om alla förbättringar på kalenderhändelse- och platssidor.
 
Lyft dina filmer
 
Webbleveransen innehöll även några andra godbitar, till exempel möjlighet att lägga till enhetens Youtube-konto i sidfoten eller själv välja vilken text som ska stå under inbäddade vimeo- eller youtubefilmer på webben.
Läs en sammanfattning av vad leveransen innehöll.
 
En värld av grannar - se live-sändning
 
Keeping our Humanity Live är ett 90 minuter långt digitalt studioprogram som sändes torsdag 24 februari. Nu kan du se inspelningen med svensk text. Programmet avslutade veckan A Week of Neighbours som ärkebiskopen hade inbjudit till. Temat för mötet var ”bevara vår mänsklighet” och synliggjorde arbetet i samhällen i Europa för och med människor på flykt.
INSAMLING
 
Tradera tillbaka som insamlingsplattform för Fasteaktionen
 
Nu är Fasteaktionen 2022 igång! För andra året i rad gör vi Tradera till en plattform för insamling till Fasteaktionen. Nytt för i år är att alla kan sälja till förmån för Act Svenska kyrkan och att vi lägger till en utmaning i sociala medier.
 
Dela resultat i some
 
Passa på att dela bilder på det ni gör, filmklipp med eldsjälar, funderingar och resultat i sociala medier. För bästa genomslag vill uppmuntra er som församlingar och privatpersoner att bidra till samtal i trådarna om bistånd, rättvisa och delande. Kommentarer gör att inlägg får fart. Läs mer om fasteaktionen på intranätet.
 
Fasteaktionen 2022 - Dela lika
 
2022-års fasteaktion går under rubriken Dela lika under samma himmel och går i gång den 27 februari 2022. Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga.
WEBBSHOPEN
 
Utlandskyrkans droppe i silver
 
Utlandskyrkans fina lilla rockslags-broschdroppe finns i webbshopen.

Droppen är i silver, pris 150 kr.
 
Informationsmaterial om Sjukhuskyrkan
 

Sjukhuskyrkan har en egen webbshop där du kan ladda ner eller beställa digitalt och tryckt material så som foldrar, bokmärken, loggor, rollups och mycket annat. Skapa ett konto i webbshopen.
 
UTVECKLAD DIGITAL ARBETSPLATS
 
Utbildning och stöd för att bygga upp organisatoriska team för internkommunikationen
 

För att underlätta för användarna, alltså våra kollegor och oss själva, att hitta rätt kommer stödet i nya intranätslösningen att delas upp med
  • internkommunikation i organisatoriska team för varje ekonomisk enhet och
  • inomkyrklig kommunikation på Kornet.
  • Pastorat och församlingar med över 100 användare och minst en utsedd redaktör kan också beställa kompletterande mallar för informationssidor för att bättre tillgodose internkommunikationsbehoven.
Kommunicera internt med stöd av organisatoriska team.

Minst en representant från varje ekonomisk enhet som är ansluten till Microsoft 365 har kontaktats med erbjudande om utbildningsmaterial kring att bygga upp de organisatoriska teamen. Hur teamen bäst används skiljer sig lite beroende på hur många användare som är med. Det mest allmängiltiga finns dokumenterat i några filmer.

Titta på filmerna och ta del av stödet för att underlätta flytten in i organisatoriska team.
Jobba fram ditt organisatoriska team som stöd för internkommunikationen
 
 
Kommunikations-konceptet
 
Basen för våra gemensamma satsningar och som inspiration till all kommunikation.
Omvärldsspana - digital kommunikation
 
 
Vad händer i omvärlden? Vad är digitalt utanförskap, vem är på Facebook och vad är senaste nytt?

På intranätet /spana-på-kommunikation
kan du både följa och bidra till vår gemensamma spaning.
 
I och med att du prenumererar på det här nyhetsbrevet så behandlar vi dina personuppgifter. På www.svenskakyrkan.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur kyrkokansliet hanterar personuppgifter och vilka rättigheter du har. Om du har några frågor efter att du har läst igenom informationen får du gärna kontakta vårt dataskyddsombud, e-postadress: kyrkokansliet.dataskyddsombud@svenskakyrkan.se