Mars 2022
 
Nyhetsbrev
Med oro och bestörtning ser vi nu en tragedi utspela sig genom Rysslands invasion av Ukraina. Denna tragedi innebär ett mänskligt lidande som är svårt att ta in omfattningen av. Vid sidan av detta påverkar den också världsekonomin och marknaderna. I detta nyhetsbrev kan du läsa mer om hur våra förvaltare agerar och hur du som sparare kan tänka.

Vi tror fortsatt på långsiktighet och att fokusera på det vi kan påverka, det vill säga bolagsanalys och bolagsurval. Vi agerar inte utifrån hur börsen kortsiktigt rör sig utan har alltid målsättningen att äga bra bolag som vi kan behålla i portföljen på lång sikt. Självklart tar vi intryck av vår omvärld, men vi har sedan starten 2002 valt att fokusera på det vi kan påverka själva – att välja rätt bolag att investera i. Över tid har det gett en god värdeutveckling.

Som fondsparare är det på samma sätt viktigt att fokusera på det du själv kan påverka – att välja fonder utifrån din sparhorisont och riskvillighet. Det är också bra att löpande se över fördelningen mellan aktie- och räntefonder i sin sparportfölj för att behålla risknivån du valde från början. Vill du slippa att tänka på detta finns vår fond Spiltan Enkel som gör det åt dig och som du också kan läsa mer om längre ned i brevet. Ett sätt att hantera börsens svängningar är också att månadsspara. Ibland köper du på toppen och ibland precis på botten. Över tid ger det ofta en relativt jämn kurva. Här hittar du vår film om fördelarna med månadssparande.

För att underlätta för alla att ta del av information om våra fonder har vi tagit fram digitalt material som du hittar på vår hemsida och på vår YouTubekanal. Dels finns korta presentationsfilmer för samtliga fonder där våra förvaltare berättar om fondernas syfte, struktur och vem de riktar sig till. Dels finns utbildande filmer i form av Ränteskolan till exempel.

När Folkhälsomyndigheten nu tagit bort restriktionerna kommer vi under våren att delta i och bjuda in till flera fysiska sparträffar runtom i landet. Läs mer nedan om vilka städer och datum vi besöker för att träffa oss på plats för uppdatering om våra fonder.

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga häsningar
Spiltan Fonder
 
Håll dig uppdaterad om våra fonder genom våra månadsrapporter

Inom de närmaste dagarna publicerar vi nya månadskommentarer för samtliga våra fonder. Håll dig uppdaterad genom att läsa om förvaltarnas syn på situationen utifrån fondernas perspektiv. Du alltid hittar de senaste månads- samt hel- och halvårsrapporterna för respektive fond på vår hemsida under Rapporter.

Här hittar du rapporterna
 
Behåll din risknivå i upp- och nedgångar
 
Efter en tids upp- eller nedgång på börsen kan det vara läge att rebalansera sin sparportfölj. Med vår fond Spiltan Enkel slipper du det.

Nu finns en ny videopresentation av Spiltan Enkel. Hör våra förvaltare Jörgen Wärmlöv och Nicklas Segerdahl berätta mer om fonden och vem den passar för.

Läs mer och se videopresentation

 
 
Orange kuvertet - bra tillfälle att se över din pension
 
Nu landar det orange kuvertet i brevlådan, vilket ger ett bra tillfälle att se över dina fondval. Spiltan Fonder har flera fonder med i premiepensionsutbudet.

Under februari och mars skickas det orange kuvertet ut till alla svenskar som tjänat in till allmän pension. Kuvertet innehåller en sammanställning av din allmänna pension, där premiepensionen är den del du själv får bestämma över. Det gör du genom att placera i fonder och genom ett aktivt fondval kan du påverka din inkomst som pensionär.
 
Vill du lära dig mer om Spiltan Stabil?
 
För dig som vill lära dig mer om Spiltan Stabil finns nu en nyinspelad presentation av fonden. Spiltan Stabil är en aktivt förvaltad Sverigefond som innehåller noga utvalda bolag, investmentbolag och direktavkastande tillgångar.

Våra privatkundsrådgivare Tom Sederholm och Samuel Gustafsson presenterar i videon hur den förvaltas samt vem den passar för.

Se presentation om Spiltan Stabil
 
Spiltan Fonder på Sverigeturné
 
Äntligen får nu de fysiska sparträffarna komma igång igen på riktigt. Spiltan Fonder kommer som vanligt att resa till flera orter under våren och presentera våra fonder.

Hittills har vi bokat bland annat Jönköping, Kalmar, Linköping och Helsingborg. Fler orter och datum hittar du i vårt kalendarium på vår hemsida, där vi löpande publicerar orter och datum i takt med att de bokas.
 
Spiltan Aktiefond Investmentbolag återigen utsedd till "Läsarnas Favorit"
 
Läsarna av Privata Affärer har röstat fram Spiltan Aktiefond Investmentbolag till Läsarnas favorit. Det är sjätte gången fonden får utmärkelsen under dess tioåriga historik.

- Vi är självklart jätteglada och stolta över att Privata Affärers läsare än en gång har röstat fram fonden som sin favoritfond. Det är helt enkelt ett väldigt fint erkännande, säger Erik Brändström förvaltare av fonden.

Läs mer om utmärkelsen
 
Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas från Spiltan Fonder,
Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: www.spiltanfonder.se.