Utmaningar för socialtjänsten i en orolig tid
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Utmaningar för socialtjänsten i en orolig tid
 
Utvecklingen i Ukraina skapar oro. Samtidigt fortsätter falska påståenden om socialtjänsten att spridas. Socialtjänsten måste arbeta vidare med att bygga relationer, öka tilltron till samhället och finnas där för dem som behöver stöd. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen 
 
Stödlista i kristid
 
SKR har tagit fram en stödlista för kristid med råd, praktiska exempel och stöd att hantera oro och psykisk ohälsa. Listan togs fram i samband med pandemin, men kan användas för att stötta klienter, brukare och invånare som känner oro med anledning kriget i Ukraina.
Stödlista för psykisk hälsa i kristid
 
Beslut om nästa yrkesresa 
 
Yrkesresan är ett koncept för kompetensutveckling i socialtjänsten. Styrgruppen har nu beslutat om produktion av nästa yrkesresa som vänder sig till medarbetare inom funktionshinderområdets utförarverksamheter. Yrkesresan Barn och unga lanseras succesivt med start i september. Förstudier för yrkesresor inom missbruk och beroende samt äldreomsorg startar under våren. 

Öppet forum om Yrkesresan
Den 4 april bjuder SKR in till öppet forum där du får veta mer om arbetet med de olika yrkesresorna. Hittills är 252 kommuner anslutna till Yrkesresan, det finns möjlighet för fler kommuner att gå med. 

Läs mer om Yrkesresan och anmäl dig till öppet forum 
 
Brukarundersökningar – snart öppnar anmälan
 
Den 15 mars håller SKR uppstartsmöten för årets brukarundersökningar inom individ- familjeomsorgen, funktionshinderområdet samt placerade barn och unga. Från 15 mars är det också möjligt att anmäla deltagande i en eller flera av undersökningarna. Sista dag för anmälan är 1 juni. Undersökningarna startar i september.
Brukarundersökningar i socialtjänsten
 
Undersköterska blir skyddad yrkestitel – vad händer nu?
 
Från 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. SKR har samlat information om övergångsregler, Socialstyrelsens förberedelser och vad arbetsgivare behöver tänka på. 
Undersköterska blir skyddad yrkestitel
 
Nästan alla äldre på särskilt boende har fast läkarkontakt  
 
93 procent av alla äldre på särskilda boenden har en fast läkarkontakt. 97 procent har en fast vårdkontakt i form av sjuksköterska.
Det visar en ny undersökning från SKR
 
Mer från SKR 
 
 
Riktade statsbidrag hindrar istället för att utveckla
De riktade statsbidragen till kommuner och regioner slår alltför ofta fel, trots goda avsikter. Ett konkret exempel är medel till äldreomsorgen. Det skriver SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Oklart rättsläge för bistånd vid otillåtna kontrakt
SKR får många frågor om ekonomiskt bistånd för hyreskostnader när hyresvärden inte samtyckt till andrahandsuthyrning. Här är rättsläget oklart och bedömningen måste utgå från varje enskilt fall.
Önskvärt om Högsta förvaltningsdomstolen prövar frågan
 
Risk för intressekonflikt när personliga assistenter är gode män
När samma person är både personlig assistent och god man åt en assistansberättigad finns stor risk för intressekonflikt. SKR har uppmärksammat Socialdepartementet, Justitiedepartementet och Socialstyrelsen på att föräldrabalken behöver ändras så att risken för välfärdsbrott minskar och skyddet för den enskilde stärks.
Ändringar behövs i föräldrabalken
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips om goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner. Här listar vi några från socialtjänsten. 
Järfälla stärker arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck
Med enkel modell i fyra steg har Järfälla ökat kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck brett i kommunen – från socialtjänst och skola, till fastighetsbolag och ideella föreningar. 
Lärande exempel från Järfälla
 
Trollhättans rutin säkrar skolgång för barn i skyddat boende
Sedan Trollhättans stad tog fram rutiner för skolgång och skolskjuts för barn som vistas i skyddat boende, har fler barn kunnat gå i skolan. Nyckeln är tydligt utpekade ansvar och gott samarbete mellan förvaltningar.
Lärande exempel från Trollhättan
 
Kurser och konferenser 
 
 
8 mars
Förebyggande arbete – på väg mot omställning i sociala arbetet
Vad krävs för att ställa om till ett mer förebyggande arbete? Hör om utredningarna på området och det senaste utvecklingsarbetena inom TSI – tidiga samordnade insatser. Medverkar gör även forskarna Torbjörn Forkby och Mats Tyrstrup.
Sista anmälningsdag 7 mars
 
9 mars och 23 mars
Attraktiv äldreomsorg – seminarieserie
Äldreomsorgen behöver fler medarbetare och kan bli ännu bättre på att kommunicera sitt arbetsgivarerbjudande. Den här seminarieserien ger inspiration och konkreta tips från medarbetare och kommunikationsproffs.
Attraktiv äldreomsorg
 
16 mars
Aktuellt inom socialpolitik
Få koll på de mest aktuella frågorna inom socialtjänstens verksamhetsområden. Under en heldag lyfter vi de viktigaste lagändringarna, utredningarna och nationella satsningar som är på gång just nu. För dig som är chef, strateg eller förtroendevald.
Sista anmälningsdag 15 mars
 
18 mars
Systematisk uppföljning – fokus verksamhetssystem
Hur kan individdata från socialtjänstens olika verksamhetssystem användas för uppföljning? Seminariet arrangeras av SKR, Socialstyrelsen och de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS).
Sista anmälningsdag 16 mars
 
28 mars 
Hot, våld och desinformation – hur kan socialtjänsten arbeta?
SKR bjuder in kommuner, forskare, myndigheter och fackföreningar att dela erfarenheter med anledning av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Hur förebygger vi desinformation, bemöter värderingar och hanterar hot och våld mot medarbetare?
Sista dag för anmälan 25 mars
 
31 mars
Förebygga våld i ungas parrelationer
Forskning visar att våld i parrelationer är vanligt även bland unga. Vad kan socialtjänst, skola och andra aktörer göra för att utveckla det förebyggande arbetet? Medverkar gör Brå, MÄN samt Sibel Korkmaz, fil dr. vid Stockholms universitet. 
Sista anmälningsdag 29 mars
 
8 april
Chefers förutsättningar i socialtjänsten
Hur skapar vi bättre förutsättningar och en mer hållbar arbetsvardag för dig som är chef i socialtjänsten? Under en heldag lyfter vi forskning, metoder och praktiska exempel.
Sista anmälningsdag 7 april
 
12 april
Jämställt ekonomiskt bistånd
Hur kan en jämställd handläggning inom ekonomiskt bistånd bidra till att olika grupper av kvinnor och män får lika möjligheter att nå egen försörjning? Seminariet arrangeras av SKR:s pilotprojekt för jämställd socialtjänst, och lyfter forskning och praktiska exempel.
Sista anmälningsdag 11 april
 
20 april
Den bostadssociala utmaningen
Hemlöshet, trångboddhet, segregation och utestängning från bostadsmarknaden – var står vi idag och hur kan vi jobba med dessa frågor framöver? Under en heldag belyser vi fakta, forskning och lärande exempel.
Sista anmälningsdag 19 april
 
16–17 maj
Barnrättsperspektiv i socialtjänsten
Under två dagars utbildning får du grundläggande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att stärka barnrättsperspektivet i praktiken. Du får också identifiera utvecklingsområden i din verksamhet – något du kan ta med dig inför upprättandet av en handlingsplan.
Sista anmälningsdag 10 maj
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Information från MSB med anledning av kriget i Ukraina
MSB har tagit fram information om vad myndigheter och privatpersoner kan behöva tänka på i och med det säkerhetspolitiska läget.
Information från MSB
 
Information om socialtjänsten på flera språk
Med anledning av den senaste tidens desinformationskampanj har Socialstyrelsen tagit fram fakta om socialtjänsten och om LVU. Materialet finns på flera språk.
Information om svensk socialtjänst
 
Kampanj uppmärksammar äldres psykiska hälsa
Våga tala om psykisk ohälsa! är en kampanj som uppmuntrar äldre och närstående att tala om psykisk ohälsa och söka hjälp. Materialet består av en broschyr och filmer och kan användas inom vård och omsorg.
Ladda ner materialet på Kunskapsguiden
 
Socialstyrelsen vill skärpa regler för att förebygga smittspridning
Följsamheten till basala hygienrutiner har ökat under pandemin. För att hålla i förbättringarna framöver föreslår Socialstyrelsen skärpta krav hur hemtjänsten, äldreboenden och LSS-boenden ska arbeta för att förebygga smittor.
Förslag om nya föreskrifter
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00