Johan Sandén. Foto: Jonas Malmström
Avhandling om hur digitaliseringen påverkar lärares arbete utsedd till Lärarpanelens favorit
 
Digitaliseringen av skolan innebär att lärare förväntas anta fler roller än den traditionella expertrollen. Det konstaterar Johan Sandén som forskat om hur digitaliseringen påverkar lärares arbete. Nu har hans avhandling valts till favorit av Lärarpanelen.

I avhandlingen undersöker Johan Sandén hur lärarna ser på digitaliseringen och hur det påverkar deras eget arbete, både i och utanför klassrummet. Avhandlingen innehåller även en översikt av nationell och internationell forskning om hur tjänstemän och lärares arbete påverkas av digitaliseringen.

- Som förvaltningsforskare ser jag skolan som en av de viktigaste samhällsinstitutionerna, och när det gäller samhällets digitalisering är skolan ett av de områden där trycket på digitalisering är som störst, säger Johan Sandén i en intervju med Skolportens magasin.

”Denna avhandling sätter ord på flera fenomen i lärares alltmer digitaliserades yrkesvardag. I stället för att effektivisera, expandera mängden roller och kontaktytor kraftigt och de digitala verktygen tar över styrningen av lärares tid. Det blir ett nät av strukturer som gör det svårare för lärare att arbeta som de skulle vilja”, skriver Lärarpanelen i sin motivering.

Skolportens intervju med Johan Sandén hittar du här. Den är publicerad i Skolportens forskningsmagasin nr 1/2022.

Avhandlingen som lades fram vid Södertörns högskola hittar du här.

Alla avhandlingar som valts till favorit av Lärarpanelen hittar du här.

Lärarpanelen består av tolv verksamma inom skolan och förskolan som till varje nummer av Skolportens forskningsmagasin väljer ut läsvärda avhandlingar bland de senast publicerade på Skolporten.se. Mer om Lärarpanelen hittar du här.

För mer information vänligen kontakta:
Susanne Sawander, forskningsredaktör, tel 070- 310 18 29, susanne.sawander@skolporten.se

Moa Duvarci Engman, chefredaktör, forskningsmagasinet Skolporten, tel 073-506 46 49, moa.engman@skolporten.se
 
Om Skolporten
 
 
Presskontakt
 
John Miller

Redaktör
john.miller@skolporten.se
076-321 08 61